Trabzonspor sezon başında katılan, çalışkanlığı, hırsı ve mücadeleci görüntüsüyle taraftarlarımızca oldukça beğenilen yıldız oyuncu Trézéguet, Trabzonspor Dergisi'nin sorularını cevapladı.

Futbola Mısır’ın en köklü takımlarından olan El-Ehli’de başladın ve devamında Avrupa yolculuğun oldu. Futbola nasıl başladın, bize bu süreci anlatır mısın?
Dokuz yaşına kadar sokaklarda oynuyordum. El-Ehli’de oynamak benim hayalimdi ve dokuz yaşında bu hayali gerçekleştirerek orada oynamaya başladım. Yirmi yaşıma kadar da orada oynadım. Bu süreçte birçok galibiyet ve unutulmaz anlar yaşadık. Yirmi yaşında Anderlecht’e geçtim. Bundan sonraki Avrupa maceram da böyle başlamış oldu. 

Mahmud Ahmed İbrahim Hasan veya daha çok bilinen adınla Trézéguet, seni biraz tanıyabilir miyiz? Trézéguet isminin hikâyesini senden öğrenebilir miyiz, alt yapıdaki antrenörünün çok gol attığın için sana yakıştırması olduğu söyleniyor. Bu konuyu bize açar mısın?
Evet ben bu ismi 9 yaşındayken aldım. Mısır’da El-Ehli takımında oynuyordum. Akademide üç dört sezon boyunca en çok gol atan oyuncuydum. Akademideki hocamız da bana bu ismi verdi ve bende saçımı kestim. 

Aston Villa ile Premier Lig deneyimi yaşadın. Nasıl bir duyguydu, senin gözünde Premier Ligi anlatır mısın?
Öncelikle benim ilk hayalim El-Ehli kulübünün A Takımda oynamaktı. Oradan milli takıma gitmek ve birçok kupa kazanmaktı. Daha sonraki hayalim Premier Lig’de oynamaktı ve bu tahmin ettiğim kadar hızlı gelmedi. Bu süreçte çok fazla sakatlıklar ve mücadeleler verdim. Çok uğraştım. Sonunda Aston Villa’ya gittim. Aston Villa’da harika ve büyük bir kulüp. Çok mutluydum ama şuan buradayım, orada olduğumdan daha fazla mutluyum.

Kariyerinde birçok özel gole imza attın, seni en çok sevindiren golün hangisiydi? 
Çok şükür ki kariyerim boyunca birçok gol attım, birçok önemli gol kaydettim. Ama benim için en önemli olan an; attığım gol değildi, milli takımdaydık Dünya Kupası’na gitme yolunda mücadele ediyorduk ve bir beraberlik söz konusuydu. 90+3. dakikada penaltı kazandırdım ve Salah bunu gole çevirdi. Otuz yıl sonra Dünya Kupası’na gitme şansı elde ettik. Benim için attığım gol önemli değil, bu an daha değerliydi. Benim hayalimdi çünkü babam ölmeden evvel insanlara ben gençken; ‘Öyle bir çocuğum var ki tekrardan Mısır’ı dünya kupasına götürecek’ derdi. Bu nedenden dolayı benim için bu anı çok önemli.

Gollerden sonra özel bir gol sevincin var. Bizlere bu sevincin anlamını anlatır mısın?
Açıkçası bunu milli takımdayken de Başakşehir’deyken de yapıyordum. Bazı insanlar beni çok fazla desteklemiyor, bana çok güvenmiyor. Benim hakkımda olumsuz eleştiriler yapabilirler ben bunu onlara ithafen yapıyorum. ‘Konuşmayın, seyredin’ manasında. Futbolda çok fazla söz sahibi olmayıp da eleştiri yapan insanlara bir cevap olarak yapıyorum bunu.

Milli Takım’da oynarken unutamadığın bir maç var mı?
Unutamadığımız maç az önce söylediğim Mısır-Kongo karşılaşması. 86. dakikada bir gol yedik, hayalimiz neredeyse gidiyordu. Benim penaltı kazandırmamla son anlarda gelen gol unutamadığım karşılaşmadır.

2022 Dünya Kupası’nda Mısır gibi Afrika Ülkesi olan Fas’ın sürpriz yükselişini izledik. Sen bu konu hakkında ne düşünüyorsun?
Açıkçası harika bir duyguydu. Bütün Arap ülkeleri olarak, Fas ile gurur duyuyoruz. Umarım bir sonraki Dünya Kupası’nda da birçok Arap ülkesi ile birlikte yer alabiliriz. Onlarla gerçekten çok gurur duyuyoruz.

Transfer sürecin nasıl gelişti?
Çok şükür ki güzel bir teklif aldım, zaten birçok teklif vardı Türkiye’den ve diğer kulüplerden ama her gün yeni bir hayali ve yeni hedefleri olan bir kulübe geldim. Benim de keza aynı şekilde hedeflerim var, buna katkıda bulunmak ve başarılı olmak gibi. İlk teklif geldiğinde çok mutlu olmuştum. İnşallah kulübüme bu hayalleri gerçekleştirmek konusunda yardımcı olabilirim.

Takıma dahil olduğunda neler hissettin?
Benim açımdan Trabzon’a gelmek büyük bir adımdı. Dünyadaki büyük kulüplerden bir tanesine geldim. Teklif bana geldiğinde gerçekten çok mutlu oldum. Buraya geldiğimde de çok iyi karşılandım. Teknik ekip, takımdaki oyuncular ve kulüp çalışanları olsun hepsi beni çok iyi karşıladı. Daha iyi olması için herkes bana yardımcı oluyor, hepsine teşekkür ediyorum.

Stadyumumuzun atmosferi ve taraftarlarımızın tutkusu hakkında neler düşünüyorsun?
Harika bir duygu. Her maç sizi destekleyen taraftarlarınızın olması çok harika bir duygu. Dolu bir stadyumun önündeki taraftarlara oynamak çok güzel bir duygu. Sizi gerçekten çok destekliyorlar. Taraftarlıklarında harikalar.

Örnek aldığın bir futbolcu var mı?
Brezilyalı Ronaldo’yu çok seviyorum. Gençken bana futbolu sevdiren isim oydu. Ayrıca Salah’ı da çok beğeniyorum, ondan çok şey öğreniyorum. Hem iyi bir oyuncu hem de iyi bir insan. Dünyada gerçekten çok kaliteli oyuncular var. Ben şahsen çok çalışkan ve kaliteli oyuncuları takip etmeyi seven bir insanım. Cristiano Ronaldo’yu ve Salah’ı seyrederim.
Ona karşı oynarken zorlanıyorum veya oynamaktan tat alıyorum dediğin bir futbolcu var mı?
Leicester City’de oynayan Ricardo Pereira… Onu seyrederken, bu oyuncuya karşı oynamanın çok zor olduğunu düşünüyordum hep. Bir kere 15 dakika ona karşı oynadım ve bir gol attım. Bu golle Aston Villa’yı kupa finaline götürdüm. Ona karşı iyi bir performans sergiledim ama o oyuncuyu söyleyebilirim.


Takımımız Avrupa macerasına Konferans Ligi ile devam ediyor. Konferans Ligi hakkındaki görüşlerin nelerdir? 
Avrupa Kupası’nda gruplardan çıkamamak biraz üzücüydü ama farklı bir şampiyonada ve yarışmadayız. Trabzonspor her zaman kazanmak zorundadır. Kupayı kazanmak da hayallerimiz arasında. Şuan bunun için mücadele ediyoruz. Umarım taraftarlarımızın desteğiyle beraber bunu başarırız.

Takımımızın şampiyonluk kutlamaları tüm Dünya’da ses getirdi, bu konu hakkında bilgin var mı, düşüncelerin nelerdir? Trabzonspor’a gelmende bir etki yarattı mı?
Başakşehir’deyken kutlamaları izledim. Eşimle beraber izledik ve ona şunu söyledim “Trabzonspor gibi kulüpte oynamayı gerçekten hayal ediyorum” ve 1-2 ay sonra buraya geldim. Sadece burada değil, dünyada bir yere sahibi olan bir kulübe geldim. Umarım burada bir şey başarmadan ayrılmam. 

Gelecek için düşüncelerin neler? İleri de kendini nerelerde görmeyi hedefliyorsun?
Futboldan sonra ne yapacağımı söyleyemem. Şu anda başarılı olmaya odaklanıyorum. Kendimle gurur duymak istiyorum. Bugünün dünden daha iyi olması gerektiğine inanıyorum. Benim hakkımda konuşan insanlar ne derlerse desinler, benim ve ailemin kendimle gurur duymasını istiyorum. Sadece buna odaklanıyorum. Futbolu bıraktıktan sonra futbolun içerisinde yer almaya devam edeceğim. Umarım futbolu bıraktıktan sonra da oynadığım süredeki başarım gibi başarılı olabilirim. Kariyerimi sonlandırdıktan sonra yaptım ve bitti demek istemiyorum. Orada kendime yeni bir yol çizip tekrar başarılı olmak istiyorum.

Daha önce Türkiye’de yaşadın. Ülkeye aşina birisin peki şehrimiz hakkında görüşlerin nelerdir? Şehrimizi geziyor musun, doğası ve yemekleri hakkında neler düşünüyorsun?
Türkiye gerçekten harika bir ülke. Burada olmak gerçekten çok hoş. Müslüman bir ülke. Antrenman yaparken ezan sesini duymak çok iyi. Yemekler de çok iyi, çok yemiyorum ama hoş. İnsanlar da harika, buradayken kendi ülkemdeki gibi hissediyorum. Kendi ülkemle buranın insanı benziyor. 

Maç ve antrenman dışında zamanını nasıl geçiriyorsun, neler yapıyorsun?
Ben her gün antrenman yapıyorum. Her gün işimi yapıyorum. Antrenmandan sonra da zaten bir seansım var. Zaten ilk gelen de benim, en son giden de benim. Eve gittiğimde malzemelerim var. Tedavilerimi yapıyorum. Ertesi gün için hazırlanıyorum. Ailem de beni destekliyor. Futbola bakacak olursanız çok uzun bir kariyeriniz yok. Kariyerinizi bitirdikten sonra çok gezebilirsiniz ama kısıtlı süreniz olacağı için iyi değerlendirmek gerektiğini düşünüyorum. 

Trezeguet neler izler, neler dinler? Sinema ve müzikte tarzın var mı?
Çok fazla müzik dinlemiyorum. Çok fazla bir şeyler de izlemiyorum. Oğlumun izlediği şeyleri açıyorum. Eşim ve çocuğum izliyor. Ben çok fazla ilgilenmiyorum. 

Taraftarımıza bir çağrın var mı?
Beni destekleyen taraftarlarımıza teşekkür etmek istiyorum. Umarım takımı sezon sonuna kadar desteklemeye de devam edersiniz. Çünkü bütün oyuncular ellerinden gelenin en iyisin yapmaya çalışıyorlar. Sizin desteğinizle şampiyon olup, Türkiye’deki en iyi takım oluruz.

Bizim sorularımız bu kadar, senin eklemek istediği bir şeyler var mı?
Çok teşekkür ederim.