Tüp Mide Fiyatlarına Neler Etki Eder?

Kilo vermek ve fazla kilolarından tamamen kurtulmak isteyen kişilerin en sık başvurduğu yöntem tüp mide ameliyatı yapmaktır. Midenin küçültülerek daha fazla yemek yenilmesi engellenmektedir. Bu nedenle cerrahi bir müdahale gerekir. Aynı zamanda deneyimli ve uzman kişilerin kontrolünde yapılması da oldukça önemlidir.

Diğer zayıflama yöntemlerine göre daha kesin çözüm sunar. Bu nedenle fiyat konusunda diğer yöntemlerden daha farklı fiyatlar gözlemlenir. Ülkeler bazında fiyatlarda büyük oranda değişim olmaktadır. En önemli etki ise ameliyatı yapan cerrahtır. Uzman ve tanınan bir cerrahın ameliyatı yapması fiyatın artması anlamına gelir. Aslında en önemli etken cerrahtır denilebilir. Cerrahın tecrübesi yapılan işin kalitesini etkiler. Söz konusu sağlık olduğu için en iyi cerrahların yapmış olduğu tüp mide işlemleri daha yüksek maliyete neden olmaktadır.  Bunun yanı sıra ameliyat ekipmanlarının kalitesi de fiyatlara etki eden bir noktadır.

 Hastanenin sunmuş olduğu koşullarda ameliyat fiyatlarına etki eden unsurlardan sadece biridir. Tüm bunlar doğrultusunda her cerraha ve farklı hastanelere göre tüp mide fiyatlarında değişiklik gözlemlenebilir. Özel ve devlet hastanelerinde farklı fiyatlar söz konusu olabilir. Kesin ve net bir rakam belirtmek doğru bir bilgi olmayacaktır.

Tüp Mide Ameliyatı Fiyatları

Tüp mide işlemi öncesinde kişinin uygun olup olmadığı kontrol dilmektedir. Bu nedenle gerekli tetkikler yapılmaktadır. Bu tetkikler de fiyatlara etki eden bir detaydır. Tüp mide ameliyatı sonrasında yaklaşık 3 günlük hastanede yatış süreci olmaktadır. Elbette ki bu süreçte tüp mide fiyatlarına etki eden bir etken olmaktadır. Tüm süreç ve yapılan işlemler tüp mide fiyatlarını etkileyen ve değiştiren noktalar olduğunu söylemek mümkündür. Ortalama bir rakam belirtmek gerekirse 2022 yılında yapılan bir tüp mide ameliyatının maliyeti 15 bin dolar civarında olmaktadır. Tabi ki bu rakam ortalamadır.

 Değişen etkenlere göre fiyat artabilir veya azalabilir. Kesin bir fiyat almak için hastanelere başvurmak ve gerekli tetkiklerin yapılmış olması gerekir. Net rakamı sadece cerrah söyleyebilir. Birçok etken söz konusu olduğu için her kişi için aynı fiyatlar söz konusu olmaz.

SGK Tüp Mide Ameliyatını Karşılar Mı?

SGK her hastanede tüp mide fiyatlarını karşılamaz. Sadece belirli ve anlaşmalı hastanelerde çok az bir miktarını karşılamaktadır. SGK tüp mide işlemi için 3400 TL ödenek ayırmaktadır. Sadece az bir miktarda olan kısmını karşılar. Tüm masrafları karşılaması gibi bir durum olmaz.  Ayrıca bu ödenek sadece anlaşmalı hastanelerde geçerlidir. Dolayısıyla her yerde ve çoğu özel hastanede  bu ödenekten faydalanmak mümkün olmaz.

Genel olarak bakıldığı zaman tüp mide fiyatlarına etki eden detaylar bu şekildedir. Fiyatlar tüm etkenler çerçevesinde şekil alır. Elbette ki kişiden kişiye değişen fiyatlardır. Herkes açısından aynı fiyat geçerli olmayabilir. Fiyatlar kişinin sağlık durumuna ve fazladan yapılması gereken işlem olmasın göre de değişir. Tüp mide işlemi herkese uygun bir işlem değildir. Ciddi sağlık sorunu olan kişilere bu uygulama yapılmaz. Fakat bazı işlemler sonrasında(yapılabiliyor ise) kişiler tüp mide işlemine hazır hale getirilebilir. Bu da ücretlere etki eden bir diğer faktör konumundadır.

Tüp mide işleminin iyi yapılması ileride yaşanacak olan sorunların önüne geçilmesi açısından gereklidir. Bu nedenle düşük maliyetli diye sağlık riske atılmamalıdır. Mide, vücut için önemli organlardan biridir. Eğer mide küçültme işlemi yapılacak ise maliyetlerden kaçmadan en iyi cerrah ve hastane ile çalışmakta fayda vardır. İyi cerrah ve hastane de belirli bir orada yüksek ücretler istemektedir. Fakat yapılan işlem daha kaliteli ve risksiz olmaktadır.

Editör: Özge Özkan