Ülkemiz dizi tarihinde yeni bir döneme girdi. Başka ülkelerin dizilerini almak yerine başta Ortadoğu olmak üzere birçok ülkeye dizi satmaya başladık. Kuruluş Osman dizisi de bu dizilerden bir tanesi hatta son dönemde en önemlisi bile diyebiliriz. Dizi serüvenine diriliş Ertuğrul olarak başlayıp Osmanlı kuruluş dönemini anlatan dizi devamında kuruluş Osman olarak devam etmişti. Kuruluş Osman dizisinde son bölüde Gökbörü denen bir kurttan bahsedilmiş; bu bahisten sonra Gökbörü nedir? Sorusu çokça aranmaya başlamıştır. Filimde Togay olarak bilinen karakter bir Moğol askeri olarak Gökbörü karakterini açıklamamış olsa da Türk mitolojisinde çok daha geniş bir yere sahiptir.

Gökbörü nedir?

Filimde Togay karakteri babasının Osman karakterinin Gökbörü olduğunun mesajının babası tarafından verildiğini ve Gökbörü’nün 1000 yılda bir gelen kurda verilen isim olduğunu söyledi. Mitolojik olarak dizide doğru bir bilgi verildi ama tabi ki dizi olduğu için seyir zevki için ufak tefek eksiklikler de vardı. Türk tarihi çok eski tarihlere dayanan köklü ve dolu bir geçmiştir. Oğuz kağan Türk toplumunda çok eski kağanlardan biri olmakla birlikte bütün Türkleri bir arada toplamayı başaran büyük kağandır. Türk tarihine göre Moğollar Oğuz Kağan’a biat etmeyerek sürülmüş topluluğa verilen isimdir. Oğuz Kağan Gökbörü’yü bütün Türkleri bir çatı altında toplayan ve yüzyılda bir gelebilecek kişi olarak nitelendirmişti. Mitolojiye göre ilk Gökbörü Oğuz Kağan’ın kendisidir. Kendisi de bütün Türkleri bir arada toplamayı başaran büyük kağandır.

Mitolojide kurt varlığı

Gökbörü’nün bir kurt olduğundan bahsederken Türkler için kurt kavramının öneminden de bahsetmek zorundayız. Türkler kurt kavramı olarak bir kurtarıcıyı temsilleştirmiş ve bunu destanlarına da aktarmıştır. Özellikle Göktürkler Bozkurt Destanı’nda kurt kavramına verilen önemi anlatmıştır. Yine Moğollar Cengiz Han için Gökbörü olduğunu düşünmüştür. Türk mitolojisi çok geniş olmakla birlikte kesinlikle okunması gerekilen bir bölümdür.

Kuruluş Osman yeni bölümde neler olacak?

Çarşamba günlerinin rekortmen dizisi olan kuruluş Osman’da yeni hafta da çok hareketli olaylar yaşanacak. Malhun Hatun’un esir olması ve tekfurla takası gerçek olacak mı? Dizi de en merak edilen konulardan biri bu olacak. Osman Bey nasıl ki yeğeni için takası göze almış ve sonrasında bir oyunla hem kaleyi hem de yeğenini kurtarmışsa bu bölümde yine aynı olaylar ve ya benzer olaylar yaşanabilir. Seyirci için seyir zevki çok yüksek bir bölüm bizleri bekliyor.