Her bütçeye ve ihtiyaca uygun şekilde düzenlenen zorunlu trafik sigortası otomobil, motosiklet, kamyon ve diğer karayolu taşıtları için yapılır. İlgili aracın diğer araçlara verdiği zararları karşılamak amacıyla yapılan bu sigorta türü 1 yıl boyunca geçerlidir. Sigortanın hangi tarihte başlayıp bittiğini görmek için trafik sigortası poliçe sorgulama işlemi yapmanız gerekir. Poliçenizin süresi dolmadan yenileme yaptığınızda yeni sigortanız sigortanızın bittiği gün itibariyle başlayacaktır. Eğer geçmiş dönemde sigortanızı bozacak herhangi bir kaza durumu olmadıysa yeni poliçe bedelinizde indirim olacaktır.

Trafik sigortası kapsamında maddi zararlar ve tazminat durumları haricinde kaza ile ilgili tedavi giderleri, kazada ölüm ya da sakatlık halleri olduğunda bu kişinin desteğinden mahrum kalanlara ödeme yapılması gibi durumlar söz konusudur. Yapılacak olan ödeme belirlenirken sakat kalan ya da hayatını kaybeden kişinin gelirine, yaşına dikkat edilir. Bu ölçütler sigorta yenilerken de dikkate alınır.

Trafik Sigortası Nasıl Satın Alınır?

Trafik sigortası kendi içerisinde toplam 7 basamağa ayrılır. Bunlar hasarsızlık indirimine göre değerlendirilir. Basamaklar arasında ortası dördüncü olandır, yedinci basamakta indirim oranı en fazladır. Trafik sigortası poliçe sorgulama yaptığınızda hangi basamakta ve ne oranda indirim alacağınızı görebilirsiniz.

Araç sahipleri trafik sigortalarını zamanında yenilemek zorundadır. Eğer yenileme işlemi zamanında yapılmazsa her 30 günlük süre için %5 ilave cezalı tutar işlenir. Bu ceza oranı maksimum %50 olacaktır. Trafik kontrollerinde aracın sigortasının yapılmadığı tespit edilirse araca trafik cezası uygulanmasının yanı sıra trafikten men cezası da verilir. Genellikle bu ceza ve prim ödemeleri özel araçlara kıyasla ticari araçlar için daha yüksektir. Bunun sebebi ve net bedelleri ile ilgili detaylı bilgiye e-sigortam üzerinden ulaşabilir, size uygun sigorta teklifini alarak sigortanızı yaptırabilirsiniz.

Editör: TE Bilişim