Trabzon ve diğer Doğu Karadeniz illeri, deprem riski ile karşı karşıya. İşte, uzmanlardan gelen son açıklamalar…

Bir jeoloji uzmanı, heyelanlar ve dengesiz zemin koşullarının tehlikeli kombinasyonunu öne sürerek, Karadeniz bölgesinin doğu kesimlerinin karşı karşıya olduğu artan deprem riskleri konusunda alarma geçti.

Doğu Karadeniz Bölgesi, güneybatıda Kuzey Anadolu Fay Hattı, güneydoğuda Kuzeydoğu Anadolu Fay Hattı ve kuzeyde Karadeniz Fayı dahil olmak üzere çok sayıda fay hattıyla çevrelenmiş durumda.

Gaziantep Avukat Seçiminin Detayları Gaziantep Avukat Seçiminin Detayları

Jeolojik arka plana karşı, Profesör Osman Bektaş bölgedeki binaların yapısal kırılganlığı konusunda alarm vererek, mevcut inşaat uygulamalarının insanları tehlikeli bir şekilde sismik faaliyetlere maruz bıraktığı konusunda uyardı.

“DOĞU KARADENİZ’DEKİ YAPI STOĞU DEPREME DAYANIKLI DEĞİL”

Osman Bektaş, "Doğu Karadeniz'deki yapı stoğu ne yazık ki depreme dayanıklı değil. Bu, yalnızca mevcut bina stokumuzun depreme karşı savunmasız olduğu anlamına gelmiyor, aynı zamanda heyelan alanları, yamaçlar veya plaj alanlarında da kentsel gelişimin mevcut olduğu anlamına geliyor" şeklinde konuştu.

Bektaş, Yomra, Beşirli ve Akyazı gibi bölgeleri özellikle hassas bölgeler olarak nitelendirerek, kumluk alanlar, dere yatakları ve heyelan eğilimli arazilerde inşa edilen yapıların sismik bir olayda çökme riskinin yüksek olduğunu kaydetti.