Tıp dünyasında yeni bir iddia gündemde: Dondurma boğaz ağrısına iyi gelir mi? Sağlık söz konusuysa, gelin gerçekleri uzmanlardan öğrenelim.

Dondurma boğaz ağrısı belirtilerini hafifletebilir ancak çok fazla şeker tüketmek semptomları daha da kötüleştirebilir.

Boğaz ağrınız varsa, biraz serinlemek için dondurmaya uzanmak cazip gelebilir. Ama tamamen zararsız mı? Durumunuzu daha da kötüleştirebilir mi?

İşte boğaz ağrısı için dondurma yemenin püf noktaları.

Dondurma boğaz ağrısına iyi gelir mi, ağrıyı hafifletmeye yardımcı olabilir mi?

Dondurma yemek, soğuk ve rahatlatıcı hissi sayesinde boğaz ağrısını geçici olarak hafifletebilir. Bununla birlikte, bu rahatlama genellikle kısa ömürlüdür ve çoğu dondurmadaki yüksek şeker içeriği, iltihaplanmayı artırabilir ve bağışıklığınızı azaltabilir, bu da potansiyel olarak durumunuzu kötüleştirebilir.

İyi haber şu ki, artık her zamankinden daha fazla dondurma seçeneği var, bu nedenle olumsuzluklar olmadan serinletici bir rahatlama elde edebilirsiniz.

Şeker boğaz ağrısını daha da kötüleştirebilir mi?

Araştırma, şekerin bağışıklık sistemi için ideal olmadığını, çünkü iltihaba neden olabileceğini ve vücudunuzun enfeksiyonlarla mücadele etme yeteneğini zayıflatabileceğini öne sürüyor.

Yüksek şeker alımı, hastalıklara karşı savunmada önemli rol oynayan beyaz kan hücrelerinin etkinliğini azaltabilir. Bu özellikle boğaz ağrınızın nedeni bir virüs veya bakteri ise geçerlidir.

Boğaz ağrısı için daha iyi dondurma seçenekleri

Boğaz ağrısı için dondurma yemeye kararlıysanız belirli dondurma türlerini tercih etmek daha iyi bir seçim olabilir. İşte bazı seçenekler:

Düşük şekerli çeşitler: Yüksek şeker içeriği potansiyel olarak iltihabı kötüleştirebilir ve boğaz ağrısını tahriş edebilir. Daha düşük şeker içeriğine sahip dondurmayı veya hatta şekersiz alternatifleri seçmek boğazınızı daha nazik hale getirebilir.

Süt ürünü olmayan seçenekler: Süt ürünlerine alerjisi olan kişiler bağışıklık sistemlerinde ilave stres yaşayabilir. Bu gibi durumlarda, hindistan cevizi sütü veya badem sütüyle yapılan dondurmalar gibi süt ürünü olmayan alternatifler uygun seçenekler olarak hizmet edebilir. Bu alternatifler, süt ürünleriyle ilgili sorunlara yol açmadan kremsi ve rahatlatıcı bir tedavi sunar.

Yumurtalık Kanserinin Belirtileri Nelerdir? Yumurtalık Kanserinin Belirtileri Nelerdir?

Meyve şerbetleri: Meyve bazlı şerbetler genellikle daha az yağ içerir ve süt içermez, bu da onları boğaz ağrısı için daha hafif bir seçenek haline getirir. Genellikle boğazınızı yumuşatmaya yardımcı olabilecek bazı temel vitaminleri ve antioksidanları sağlayabilen gerçek meyvelerle yapılırlar. Ancak meyve sorbelerinin şeker oranının hâlâ yüksek olabileceğini unutmayın; bu nedenle ilave şeker içermeyen bir marka seçmek en iyisi olabilir.

Pürüzsüz dokular: Pürüzsüz ve kremsi dokuya sahip dondurmaları tercih edin. Ağrıyan bölgeleri tahriş edebileceğinden, gevrek veya sert karışımlı dondurmalardan kaçının.

Boğaz ağrısına soğuk yiyecekler mi yoksa sıcak yiyecekler mi daha iyi gelir?

Boğaz ağrısını dindirmek söz konusu olduğunda hem soğuk hem de sıcak (çok sıcak olmayan) yiyecekler rahatlama sağlayabilir ancak tercih kişiden kişiye değişebilir. Bazı insanlar buzlu şeker tercih ederken, diğerleri bir bardak sıcak kemik suyu ister. Her ikisi de rahatlatıcı bir rahatlama sağlayabilir.

Yakın zamanda bademcik ameliyatı geçirmiş 120 çocuk (4-12 yaş arası) üzerinde yapılan bir araştırma, biri soğuk diyet alan, diğeri ameliyat sonrası oda sıcaklığında diyet alan iki grubu içeriyordu.

Sonuçlar, bademcik ameliyatı sonrası diyetlerin sıcaklığının ağrı düzeylerini, kanamayı, mide bulantısını veya kusmayı önemli ölçüde etkilemediğini göstermektedir.

Bademcik ameliyatından sonra genellikle çok sıcak yiyecekler yememeniz önerilir.