Dinç Yaz Tatili nasıl yapılır?

Medicana Samsun Hastanesi Dişi Hastalıkları ve Doğum Bölümü ’nden Opr. Dr. Hatice Yağmurkaya Balkay, kabuklu ve sıcacık bazı yaz dönemi geçirebilmeleri için gebelere biraz önerilerde bulundu.
Sıcak yaz aylarının bilhassa son aylarındaki gebeleri zorladığını açıklayan Balkay, “Gebelikte oluşan fizyolojik değişiklikler, anne adaylarını ortam koşullarına daha alıngan ülkü getirmektedir. Bu dönemde gövde ısısı artar. Özellikle hamileliğin ilk aylarında olan anne adaylarında batırma şikayeti, angarya ile oluşan istikrarsız kaybına emrindeki gibi daha keskin olabilir. Gebeliğin son aylarındaki ana adayları göre arkadaşça yaz ayları daha çetin geçecektir. Vücutlarında oluşan değişime ve alınan kilolara ast kadar solunum sayısında kâr, ağızdan çıkan buhar darlığı, efor kapasitesinde eksilme ve sıcağa tahammülsüzlük daha koyu görülür. Bu ayaklıkda dolu su (bazı 2.5 lt/dönem) tüketilmesi ve özellikle sıcak öğlen saatlerinde bitmiş çıkılmaması önerilir. Bu aylarda günün samimi saatlerinin klimalı ortamlarda geçirilmesi daha rahat amma ortam yaratabilir. Değişken alımındaki kıtlık, kan basıncı düşüklüğüne yükselme olabildiği falan; peklik, idrar yolu sorunları ve bebeğin amniyotik istikrarsız miktarında azalmaya da bağlantı açabilir” o konuştu.
“INCE VE PAMUK GİYSİLER SEVGI EDİLMELİ”
Eskime kullanımına ihbar edilmesi gerektiğini vurgulayan Balkay, “Giyinme olarak mutlaka sentetik gayri kumaşlardan yapılan ve ısıyı yansıtıcı besbelli boyanmış kıyafetler sevgi edilmelidir. Gebelikte gövde ısısının yükselmesi ve efor kapasitesinin azalması terlemeyi artırır. Pamuklu, cilde soluk aldıran giyim seçimi, ana adaylarını ten mantarları ve genital mantardan koruyacaktır. Terlemeye emrindeki ciltte oluşabilecek sorunları aşırı sağanak akseptans ve gemi aşçısı önerisiyle kullanılan kremlerle çıkarmak mümkündür” dedi.
“GEBELER ÇELME EDEBİLİR Mİ?”
Yaz aylarında çap kalın kafalı sorulan soruların başında gezi konusu geldiğini gösteren Balkay, “Gebelikte bilhassa ilk on haftaya kadar basık riski yüzde 10 civarındadır. bunun için, gebeliğin ilk haftalarında ve 34. gebe olma haftasından sonra uzun ve kapsamlı olabilecek seyahatler önerilmez. Bu süreler dışında sorunsuz uygulama edilen biraz gebenin seyahatinde ana hatlarıyla biraz sakınca yoktur. Ancak boylu boslu arsa yolculuklarında mutlaka yoğun mola verilmelidir. Abartılı nokta hareketsiz kalınca bacaklarda ödem gelişebilir ve damarlarda pıhtı oluşumu riski artar. Boylu Boslu ekspres yol seyahatlerinde halef çorabı kullanımı riski azaltacaktır. Kabin yolculuğunda gebelerin mutlaka emniyet kemeri takması gereklidir. Gebelikte 24. haftadan sonra otomobil kullanılması önerilmez. Gebelerin karşılıksız çek ile seyahatinde itiraz nedeni yoktur. Kıtı Kıtına bilhassa hamilelik takibini fail ileri gelendan onaylama alınması ve yolculuk iznini açıklayan bazı raporu ana adayının yanında bulundurması gerekir. 34. anlam içerme haftasından sonra uçuş izni olsa da kimi güzel koku yolu şirketleri gebeleri uçağa akseptans etmemektedir. Abartılı uçuşlarda uçakta dolaşmalı ve mümkünse varis çorabı giyilmelidir” ifadelerini kullandı.
“ANLAM IÇERME DÖNEMİNDE GÖLET VE DENİZE GİRMEKTE AMMA SAKINCA YOKTUR”
Gebelikte havuza girilebileceğini hemen hemen havuzların mutlaka net ve gizli olmasına ihbar edilmesi gerektiğini söyleyen Balkay, şu bilgileri verdi: “Gölcük temizliğinde kullanılan kimyasal maddeler ciltten emilir. bu ölçüde gölcükda kalış süresi uzun boylu olmamalı ve çıkınca mutlaka kısa süreli yağmur alınmalıdır. Islak mayo ile durmak genital florada bulunan mantarların enfeksiyona yol açmasına yükselme olur ve akarsu, isilik görülür. Bu, pişmemişilelerde çap kalın görülen enfeksiyon çeşididir. Denizde hamile amma dişi sadece yüzmemelidir. Gebelikte büyüyen magnezyum ihtiyacı bacaklarda kramplara yükselme olabilir. bu nedenle derinde bilhassa yalnız arabaya binmek emin olmayan belki. Sürüklenmek göre dostça saatler tercih edilmemelidir. Hamilelerde vücuttaki hormonal metâmorfoz nedeniyle ışığa duyarlılık artar. Cilt rengi koyulaşır, yeni benler oluşabilir. Özellikle yüzde çiller artar ve ’gebe olma maskesi ’ denilen lekeler belki. böylece güneş ışığından korunmalı, minimum 25 faktörlü koruyucu kremler kullanılmalıdır.”
“GIDA ZEHİRLENMESİNE BILDIRI”
Yenilen gıdalara dikkat edilmesi gerektiğini bildiren Balkay, “Yaz aylarında kalmamışda yenilen gıdalara alt olarak gıda zehirlenmeleri daha kalın kafalı olabilir. bu nedenle gebelikte daha titiz olunmalıdır. Gevşeklik, kusmuk, bulantı benzer şikayetlerde doktora başvurmalı ve bilhassa akıcı açığı oluşmaması doktorların önerileri doğrultusunda tedavi olunmalıdır” şeklinde konuştu.