AK Parti Trabzon İl Başkanı Haydar Revi, partisinin Çevre, Şehir ve Kültür Başkanları toplantısına katıldı. Toplantıya Başkan Revi’yle birlikte İl Kadın Kolları Başkanı Bahar Ayvazoğlu, İl Gençlik, İl Kadın ve İlçe Çevre, Şehir ve Kültür Başkanları katıldı. Toplantının gündeminde unutturulmaya çalışılan Kut’ül Amare Zaferi vardı. Osmanlı Devletinin son zaferi olan ve 100. yıl dönümünde anılan Kut’ül Amare kuşatmasıyla alakalı bilgiler veren Başkan Revi, “29 Nisan 1916 tarihinde Osmanlı Ordusunun Irak’ın Kut bölgesinde İngilizlere karşı kazandığı büyük bir zaferdir. Kutul Amare’de 13 bin 300 İngiliz askeri ile 13 general 481 subay esir alınmış ve 40 bini aşkın İngiliz askeri öldürülmüştür” dedi.

AMAÇLARI PETROLLERDİ

Başkan Revi açıklamasına şu sözlerle devam etti: “Irak petrollerini ele geçirmeyi amaçlayan İngilizler, 6 Kasım 1914 tarihinde Basra Körfezinden Şattülarap ağzındaki Fav mevkiine asker çıkararak saldırıya geçmişler, ilerleyen aylarda bu saldırılarını kuzeye doğru genişletmişlerdir. İngilizler, 3 Haziran 1915 tarihinde Kut’ül-Ammare’yi, Temmuz ayı sonlarına doğru da Nasıriye’yi işgal etmişlerdir. 23 Kasım 1915’de ileri harekete geçen Türk birlikleri, General Townshend komutasındaki İngiliz ordusunu geri püskürterek Kut-ül Ammare’de çember içerisine almayı başarmışlardır. Kut’ül-Ammare’yi bir kale gibi savunan General Townshend, 29 Nisan 1916 tarihinde teslim olmak zorunda kalmıştır.”

TARİH KİTAPLARINDAN BİLE SİLİNDİ

Ülkemizde Kut’ül Amare Zaferinin Kut bayramı olarak bir zamanlar kutlandığını da hatırlatan Başkan Revi, “Kut-ül Amare Zaferi, Türkiye'de 1952 yılına kadar Kut Bayramı olarak kutlanmaya devam etti. Ancak Türkiye'nin NATO'ya üye olmasının ardından İngilizler, bayramın kaldırılması için baskı yaptılar. Baskılar üzerine de Türkiye, bayram kutlamasına son verdi. İngilizlerin baskısı o kadar yoğundu ki Kut-ül Amare zaferi ve Kut Bayramı'na yönelik tarihi bilgiler, okullardaki tarih kitaplarından bile silindi. Unutturulmak istendi fakat biz unutmayacağız ve unutturmayacağız. İşte bu sebepten dolayı toplantımızı böyle bir günde böyle bir anlamlı zaferi anarak yapıyoruz. Ecdadımızı ve aziz şehitlerimizi rahmetle yad ediyoruz” şeklinde konuştu. Başkan Revi’nin konuşmasının ardından toplantı Kut’ül Amare zaferini anlatan video izlenmesiyle devam etti.