Trabzonspor'un 32. Olağan Genel Divan Kurulu Toplantısı yapılıyor. Trabzonsporlular kritik kongre için 11.00'de Hamamizade İhsan Bey Kültür Merkezinde'de toplandı.

HACIOSMANOĞLU: "YANLIŞ VARSA, HESABINI SORACAĞIZ"

Trabzonspor Başkanı İbrahim Hacıosmaoğlu, saat 14.00 sularında kürsüye gelerek konuşmasına başladı; 

"Yaptığım yanlışları yaptım diyebilecek bir adamım. Geçmişe gitsek 1 yıl önce yaptıklarımın %50'sini yapmazdım. 48 Yaşındayım son bir senede verdiğim mücadeleyi hayatımın belirli döneminde versem Türkiye'nin en zengini olurdum.

Hayrettin Bey artniyetli konuşuyor. Kim Trabzonspor'a hakkı olmayan parayı yazdırdıysa şerefsizin önde gidenidir. Bu İbrahim Hacıosmanoğlu Sadri Şener meselesi değildir. Bağımsız denetçilere denetlettirdik. Burada bir yanlış varsa bunun hesabını soracağız. Bundan Trabzonspor camiası zarar görmez. Denetim raporları doğrultusundaki bulguları da adli makamlara iletmek zorundayız"

"FEDERASYON KALMAYACAK. KUPAMIZ BAŞBAKAN'DA"

Faruk Özak şu an fellik fellik Yargıtay'dan karar çıksın diye dolaşıyor. Faruk Özak da bu. Ben saygı duymuyorum. Bu kulüpteki olumsuzlukların sorumlusu Faruk Özak'tır. Adını anmak istemediğim yöneticilerin camialarından benim sizden daha çok dostum daha çok akrabam var.

Önümüzdeki sezon oluşacak yeni federasyonda Trabzonspor'un nasıl Anadolu kulüpleriyle dost olacağını göreceksiniz. Bunu da söyleyeyim federasyon seneye kalmayacak. Evet, kupa Başbakan'da. Trabzonspor camiası hakkı kimdeyse almalıdır.

"YAZI F.BAHÇE'YE GELMEDİ. TFF'DEN SAVUNMA İSTENDİ"

"Bugün Avrupa'nın en büyük avukatıyla çalışıyoruz. Fener ve Beşiktaş'ın davasını kabul etmeyip bizimkini etti. Avukatla sözleşmemiz sonuç odaklı 400 bin Euro karşılığındadır. Dün gelen yazı Fenerbahçe kulübüne gelmedi. UEFA Disiplin Komitesine TFF'den savunma istemek üzere sevk etti. Bu ilk hamlemizdir. Sonucunu göreceğiz. Yeniden yargılamayı gerektirecek maddeler belli ve şu anda bunların hiçbiri yok'"

AYM'YE "SAHTE ÇÜRÜK RAPORU" BAŞVURUSU...

"Yargıtay'ın açılışında hukuk dersi veren Anayasa Mahkemesi Başkanına Aziz Yıldırım askerlikten kaçtığı için şahsi başvuru yapacağım. Kamuyou vicdanı için sahte çürük raporu alan bu adam için başvuruda bulunacağım"

"SANKİ KUPA ARKADAŞIN EVİNDEYDİ DE..."

"Bu işin sonunda Avrupa'nın sopasıyla bu yönetime nasip olmayacak ama bu adaletsizlik ortadan kalkacak. Kupa gelecek dedik, sanki kupa arkadaşın evindeydi de alıp gelecektim onu. Bu bir hukuk mücadelesi. Sonuç alana kadar sürdüreceğiz"

ALİ ÖZBAK: "1461'İN SORUMLULUĞU TRABZONSPOR'UNDUR"

Trabzonspor Divan Kurulu Ali Özbak;

"Bugün burada 32. divanı yapmak üzere toplandık. 32 Genel kurulun 14'ü divan başkanlığı ile ilgili 18'i ise bugün olduğu gibi bir bilgilendirme toplantısıdır.

Divan Başkanlık Kurulu olarak bazı önerileri sunmayı uygun bulmaktayız. Önce ara takımımız olan 1461 Trabzon'un bir alt kümeye düşmesi, inanıyorum ki tümümüzü derinden üzmüştür. Ancak hayat devam ediyor. 1461 Trabzon tıpkı 6 yıl önce başladığı yerden aynı yapılanmayı göstererek yoluna devam etmesi gerektiğine inananlardanız. Zira 6 sezonluk bir dönem sonu bu kulüp A takımız olan Trabzonspor'un bünyesine 11 oyuncu taşımıştır. Onların ayarında ayrıca 3 oyuncu da orada mevcuttur.

1461 Takımının yapılanmasına baktığımızda bu bahsettiğim 14 oyuncunun sadece 2 tanesi Trabzonspor'da tedrisat görmeden gelen oyunculardır. Başka kulüplerden veya şehirdeki diğer takımlardan gelen oyuncular vardır. Ancak şunu da unutmayalım ki 1461 Trabzon'u yöneten bir yönetim vardır ama asıl sorumluluk kulübü yöneten yönetim kurulundadır. Bu Trabzonspor'un uhdesinde olan bir kulüptür. 1461 Trabzon düştüğü için üzülebilirz ancak yeniden olduğu yere gelmesi temennimiz ve divan başkanlık kurulu olarak önerimizdir.

"70 PUANI 5 KERE GEÇTİK"

"2013 - 14 sezonunda Trabzonspor'umuz Avrupa'da tarih sayfası yazdı. Bunda 7'den 70'e emeği olan herkesi Divan Başkanlık Kurulu olarak kutluyoruz.

Profesyonel futbol takımımızın lig performansına baktığımızda 4 olarak tamamladık. UEFA Avrupa Ligi'nde play off'tan başlayarak kazanırsak gruplara devam edeceğiz. Ancak ligde dereceye baktığınız zaman iyi de puana baktığımız zaman çok başarılı olduğumuzu maalesef söyleyemeyeceğim. Çünkü liderle aramızda 21 puan var. Son 20 yıla baktığımızda Türkiye'de en düşük şampiyonluk puanı 70. Bu demektir ki biz Trabzonspor olarak yarışma iddiasına bulunan bir kulübüz. Bu taktirde bizim hedefleyeceğimiz puan toplamı 70 puanın altına düşmemelidir.

Bu 20 yılda biz 70 puanın üzerine ancak 5 kez çıkabilmişiz. Enteresan olan bu 5 kez çıktığımızda da 3'ünün net hocası Şenol Güneş. Birinin yarısında Şenol Güneş, bir diğerlerinde Samet Aybaba ve Ziya Doğan var. Ersun Yanal'la da 70'e çıkamadık ama 65 puanımız var. Bu şunu gösteriyor, yerli ve kendimizden olan hocayla ve yerli oyuncularla başarı standartımız daha yüksektir"

"BİR OYUNCUMUZLA İLGİLİ ÇALKANTI..."

Ayrıca başka bir önemli noktaya daha vurgu yapmak istiyorum. Bugün Trabzonspor 97 yabancı oyuncu transfer etmişiz. Bu oyunculardan göndererek para kazandığımız var ama en iyi standartı tutturan Marco Aurelio idi. Bunlardan 60 tanesine Fener, Beşiktaş, Galatasaray talip olmadı. Türkiye'de o dönem bu dönem, büyük olmadan, büyük olabilecek oyuncuları aldığımızda doğru düzgün hiçbirini barındıramadık. Çünkü adam bizden değil.

Şu anda basında yine bir oyuncumuzla ilgili çalkantı devam ediyor. Şu anda bir çok oyuncumuz para da versen gitmiyor. Yönetimlerin, yönetimizin en büyük sıkıntısı da bu. Sayın üyeler, kulübümüzün yapılanması üzerine bizim söyleyeceğimiz özet bunlar. Ancak kendimizi öz eleştirmemiz gerekiyor"

"BORÇ SABİT TUTULDU"

"Kulübümüzün borç miktarı bir önceki yönetimin yazılı kaynaklara göre, 176 civarından 180 civarına bu bağlamda mevcut yönetim kurulu borcu sabit tuttuğundan ötürü kutluyorum. Bu gözardı edilmemesi gereken bir olgu. Ama bu borç kadar ürpertici olan, bir borsa sorununun üzerinde durmak istiyorum. Trabzonspor bundan 10 yıl önce 32.8 Trilyon lira garanti statüsüne dayalı borsaya intikal etmiştir, her yıl şirketin net kazanacağı paranın %10'u kadar temettü ödüyordu. O gün dolar bazında yaklaşık bir hesap yapmıştık 30 yılda 130 Milyon Dolar temettü ödeyecektir. Şimdi bu bir borç, her yıl ödenmesi gereken bir borç. Netice itibariyle iki şirketi birleştirerek bu borçtan bir önceki başkan ve yönetici arkadaşları kurtarmış oldu. Şimdi ürpertici olarak görülen borç stokuna bir o kadar daha buradan ekleyecektik.

Bir başka konu da 2010 - 11 süreci 82 puana dayalı olarak ortaya çıkmış bir vakadır. Eğer o sezon 82 puan temin edilmemiş olunsaydı zaten öyle bir süreç çıkmazdı. Bu sene çıkar mı, en yakınını 11 puan geçerek şampiyon olmuş. Onu da sağlayan bir önceki başkan ve arkadaşlarıdır. Beni dinlediğiniz için teşekkür ediyorum, saygılar sunuyorum."

ÜSTÜNSALİH: "DEZENFORMASYON YAPILIYOR"

Trabzonspor Başkan Yardımcısı Abdi Serdar Üstünsalih;

"Her ne kadar günden yoğun olsa da ekonomik gidişat hakkında bilgi vermek istiyorum. Kulübün ekonomik yapısıyla ilgili bir çok spekülasyonlar, dezenformasyonlar yapılıyor. Bunlarla ilgili sanırım ilk ağız benim, benden duymanızda fayda olduğunu düşünüyorum. Tam şeffaflık anlamında, zaten SPK mevzuatı gereği yayınlıyoruz. Yayınlayamasak da ben buradayım, bana sorarak gerçek rakamları öğrenebilirsiniz.

Göreve geldiğimiz Mayıs 2013 tarihinden itibarin1 yıllık süreçi tamamladı. Zaman zaman kamuoyunu bilgilendirdik."

"GÜNCEL BORCUMUZ 181 MİLYON TL'DİR"

Nisan 2013 tarihi itibariye 176 Milyon TL idi, 25 Mayıs'da kongre yaptık ancak 30 Mayıs'da ibra edilmiş ve faaliyet raporları dağıtılmıştı. Reel borcumuz 191 Milyon TL civarındaydı.Şu an itibariyel Nisan 2014 de 181 Milyon TLdir. Kulübün gelirlerinin ağırlıklı olarak TL olması ve giderlerin döviz olması nedeyile gözüken artış döviz kurundan dolayıdır.

Sponsorluk anlaşmaları, sponsorluk gelirleri arttırmaya çalışırken tasarruf tedbirleriyle giderlerimizi azaltmaya çalıştık. A takımın maliyetini düşürmek için bonservis maliyeti olmayan oyuncularla takviye etmeye çalıştık. Önceki sezon ligi 9. sırada tamamlayan. takımız ligi 4. sırada tamamlamıştır. Kulübün mali yapısını zorlayan banka kredilerini düzenleyebilmek için çalışmalarımız devam ediyor. Öncelikli olarak factoring borçlarımızı temizlemeye çalıştık ve başardık."

"BORCU AZALTMAZSAK, UEFA İLE KARŞI KARŞIYA GELİRİZ"

"Benim ricam şu, kulübün ekonomik değerlerini eleştirirken mesnetli ve bilinçli bir şekilde yapalım.

UEFA Mali Fair Play çerçevesinde bizi incelemeye almıştı. Ancak UEFA'nın bize dediği şu, amiyane tabirle ''Ayağını yorganına göre uzat'' diyor, 25 Milyon TL sermaye yapısıyla 250 Milyon TL borçlanma diyor. Bu seviyelere çekemezsen gerekli yaptırımları uygularım diyor. 31.12. 2014 tarihine kadar kulübün sermaye yapısını mutlak suretle düzeltmemiz gerekiyor. Biliyorsunuz kulübün altında 5 tane şirket var. Bu şirketin birbirlerine borçları var. Bu borçları birbiriyle karşılayarak sermaye yapısı en azında kaydi olarak düzeltip daha sonra fiili olarak azalmamız gerekiyor. Azaltmazsak UEFA ile yaptırımlarda karşı karşıya gelmemiz mecburi gözüküyor.

Trabzonspor'u eleştirelim ancak tüzel kişilikten uzak olarak yapalım, kişisel olarak yapalım ancak kurumsal eleştirilerden kaçınalım"

DENETLEME KURULU RAPORU OKUNDU

"Trabzonspor Kulübü Derneği ve bağlı şirketlerinin 30 Nisan 2014 tarihine kadar alınan tüm kararları tarafımızdan incelenmiştir;

Dernek ve bağlı şirketlerin hukuka, tüzüğümüze ve genel kurul kararlarına aykırı bir duruma rastlanamamıştır. Ocak 2014 - Nisan 2014 arasında 1483 yeni üye kaydı yapılmıştır. Trabzonspor'da 245 Personel çalışmaktadır ve profesyonel takım oyuncuları bu sayıa dahil değildir.

Aralık 2013 Nisan 2014 arasında Trabzonspor'un gelirleri 72 Milyon 681 bin 589 TL, giderleri 75 Milyon 576 bin 682 TL'dir. Gerçekleşen gelirler ve giderler sonucu oluşan konsolide mali tabloda 30 Nisan 2014 tariyile Trabzonspor'un net borcu 180 Milyon 837 bin 730 Türk lirasıdır.

Bu borcun 163 Milyon kısa vade 17 Milyon 191 bin 921 TL uzun vadedir"

SERDAR BALİ: "KIZIM SANA DİYORUM, GELİNİM SEN ANLA"

Trabzonspor'un güzelliği ve büyüklüğü burada. Herkesin fikrini ifade edebilmesi. Çok futbol oynamadığım için, tesadüfen Trabzonspor'da oynadım tarihe geçtim. Futboldan anlamadığım için yönetime bir şey demiyeceğim. Her dönemde siyaset var dendi. Koray Aydın'ın, Eyüp Aşık'ın Faruk Özak'tan görmedik mi. Bir parti otobüsünün üzerine çıkanı kınıyoruz.

Trabzonspor Başkanı herkesi kucaklar, bizim itirazımız ona. Herkes alıyor neden biz almıyoruz. Ben Serdar Bali olarak topu ayağıma vurdum. Trabzonspor'da da giyimime kuşamıma dikkat ediyorum. Böyle büyük bir camiayı temsil ediyoruz. Biz Atay Abi başkanken ne iyi Trabzonspor, herkesle dost içerisinde neredeyse Kulüpler Birliği başkanı olacaktı. Biz kavga etmek istemiyoruz. Biz şimdi Fenerbahçe'ye diyoruz ki kupamızı ver. Biz TFF'ye dememiz lazım. Kızım sana diyorum, gelinim sen anla işi. Federasyon kimin?"

"TRABZON'DA 20 KİŞİYİ SIKIŞTIRIYORUZ"

"Öyle bir konuma geldik ki Fenerbahçe düşmanlığında 20 kişiyi Trabzon'da sıkıştırıyoruz. Maç bitiremedik. Bu adamlar bizim misafirimiz ya. Biz herkesle kavga eder hale geldik. Bizim derdimiz kavga etmemek. Bir dönem sonra gelen bir kişi de İbrahim Hacıosmaoğlu'nun mahkemeye verebilir. Sonra gelen de sonra geleni mahkemeye verir. Kapı açıldı. Anayasa bir kez delindi şimdi delik deşik oldu.

Şimdi Sadri Şener'i mahkemeye verdiniz... Trabzonspor'un başkanını verdiniz. Hiçbir şey çıkmayacak. Sadece ekmeğine yağ sürdünüz Fenerbahçe'nin. 2010 - 2011 kupası nerede durursa dursun o kupa bizimdir.