Gümüşhane'nin tarihi ve doğal mirasları arasında yer alan yaklaşık 700 yıllık Kov Kalesi, yaz mevsimiyle birlikte yeniden ziyaretçilerin ilgi odağı oldu. Tarihi yapısı, panoramik manzarası ve yeşilin her tonunu barındıran doğasıyla öne çıkan kale, yerli ve yabancı turistleri ağırlamaya hazırlanıyor.

TARİHİ KALE YÜZYILLARA MEYDAN OKUYOR

Gümüşhane il merkezine yaklaşık 25 kilometre uzaklıkta bulunan Kov Kalesi'ne, Gümüşhane-Kelkit kara yolundan ayrılan 6,5 kilometrelik bağlantı yoluyla ulaşılıyor.

1361 yılında Trabzon İmparatoru III. Alexios tarafından Bayburt yönünden gelebilecek saldırılara karşı savunma amacıyla inşa edilen tarihi yapı, deniz seviyesinden bin 760 metre yükseklikte ve 130 metre yüksekliğindeki sarp kaya kütlesi üzerinde bulunuyor. Doğal kayalıklarla çevrili konumu sayesinde stratejik öneme sahip olan kale, günümüze kadar ayakta kalmayı başardı.

RESTORASYONLA YENİDEN TURİZME KAZANDIRILDI

Selçuklu döneminde de kullanıldığı bilinen Kov Kalesi, 2007 yılında gerçekleştirilen restorasyon çalışmalarının ardından yeniden turizme kazandırıldı.

Son yıllarda çevresinde oluşturulan sosyal tesisler sayesinde ziyaretçiler daha konforlu bir gezi imkânı bulurken, kalenin tarihi atmosferi ve doğal güzelliği her mevsim ilgi görüyor.

Ekran Resmi 2026 06 28 101307

DOĞU KARADENİZ'İN GÖZDE ROTALARINDAN BİRİ

Özellikle bahar ve yaz aylarında doğanın canlanmasıyla birlikte ziyaretçilerine eşsiz manzaralar sunan Kov Kalesi, fotoğraf tutkunlarının da uğrak noktaları arasında yer alıyor.

Doğu cephesinden Gümüşhane'nin dağ silsilelerini panoramik olarak izleme imkânı sunan tarihi yapı, bölgenin en dikkat çeken turizm destinasyonlarından biri olarak öne çıkıyor.

ZİYARETÇİLERDEN TAM NOT ALIYOR

Kov Kalesi'ni ilk kez ziyaret ettiğini belirten Songül Şahin, tarihi yapının ve doğal çevresinin etkileyici olduğunu ifade ederek, "Tarihi dokusu çok güzel, coğrafyası çok güzel." dedi.

Gürcistan E-Ticaret Pazarı: 2026 Yılında Pazar Payları Analizi
Gürcistan E-Ticaret Pazarı: 2026 Yılında Pazar Payları Analizi
İçeriği Görüntüle

Abdulhalim Alkan ise doğayla iç içe vakit geçirmek isteyenler için bölgenin önemli bir rota olduğunu belirterek tüm yerli ve yabancı turistleri kaleyi görmeye davet etti.

HAFTA SONLARI YOĞUN İLGİ GÖRÜYOR

Esenyurt Köyü sakinlerinden Kenan Koç, hafta sonlarında bölgenin yoğun ziyaretçi aldığını belirterek, Türkiye'nin farklı şehirlerinden yüzlerce aracın kaleye geldiğini söyledi.

Mehmet Akif Koç da Kov Kalesi'nin Doğu Karadeniz'in en güzel kalelerinden biri olduğunu vurgulayarak, ziyaretçilerin tarihi surlar üzerinde dikkatli olmaları gerektiğini ifade etti. Koç, "Anlatılmaz, gelinip görülmesi lazım." sözleriyle herkesi Gümüşhane'nin tarihi mirasını keşfetmeye davet etti.