Adenovirüs enfeksiyonu göz kızarıklığına, gözlerde kanlanmaya sebep oluyor. Çocuklarda risk daha büyük. İşte, Adenovirüs belirtileri, nedenleri ve tedavisi!
Adenovirüsler, birçok farklı enfeksiyon türüne neden olabilen bir virüs grubudur. Şu anda 50'den fazla farklı adenovirüs tanımlanmıştır. Adenovirüs enfeksiyonları yıl boyunca meydana gelir.
Adenovirüs nasıl ve nerede yayılır?
Adenovirüsler esas olarak kişiden kişiye temas, solunum damlacıkları ve kontamine yüzeylerle temas yoluyla yayılır. Her yaştan insanda enfeksiyona neden olabilirler ancak bu enfeksiyonlar 5 yaş altı çocuklarda daha sık görülür.
Küçük çocukların, özellikle kreşte iseler, enfekte çocuklarla temasa geçme olasılıkları daha yüksektir. Bu yaştaki çocukların ayrıca ağızlarına bir şeyler koyma olasılıkları daha yüksektir ve iyi el yıkama olasılığı daha düşüktür. Okullarda, yaz kamplarında veya kirli havuzlarda da virüs salgınları meydana geldi.
Bir çocuk adenovirüse maruz kaldığında, semptomlar başlamadan önce 2 gün ile 2 hafta arasında bir kuluçka süresi vardır.
Adenovirüs enfeksiyonlarının belirtileri nelerdir?
Çoğu zaman, solunum yollarında bir adenovirüs enfeksiyonu gelişir. Bu olduğunda, enfeksiyon belirtileri genellikle soğuk algınlığına benzer.
Çocuklarda genellikle birkaç gün sürebilen yüksek ateş olur. Çocuklarda burun akıntısı veya tıkanıklık olabilir ve bazı çocuklarda kulak enfeksiyonu gelişebilir. Bazı çocuklar bronşiyolit veya zatürree gibi solunum yolu enfeksiyonlarına sahip olacaktır. Boğaz ağrısı başka bir yaygın semptomdur. Çocuklar ayrıca konjonktivit olarak da adlandırılan pembe göz semptomları geliştirebilirler.
Bazı adenovirüs türleri mide ve gastrointestinal sistemde enfeksiyonlara neden olur. Bu ishale, karın kramplarına ve diğer gastroenterit semptomlarına yol açabilir. Diğerleri, ağrılı idrara çıkma ve idrarda kana neden olacak şekilde mesane enfeksiyonuna sahip olabilir. Organ nakli yapılmış veya bağışıklık sistemi ile ilgili sorunları olan çocuklarda adenovirüsler ciddi ve bunaltıcı enfeksiyonlara neden olabilir.
Doktorunuzu ne zaman aramalısınız?
Çocuğunuzun hastalığıyla ilgili endişeleriniz varsa doktorunuzu aramalısınız. Adenovirüs enfeksiyonlarında aranacak önemli şeyler şunlardır:
- 5 günden uzun süren yüksek ateş
- Nefes almada zorluk
- Susuz kalma, idrara çıkmama
- Aktivite ve uyanıklık halinde azalma
- Kötü uyku veya huzursuzluk, göğüs ağrısı, kulak çekme veya kulak akıntısı
Doktorlar adenovirüs enfeksiyonunu nasıl teşhis eder?
Doktorunuz, virüslere karşı özel testler göndermek için çocuğunuzun burnundan sürüntü alabilir. Kan, dışkı veya idrar numuneleri üzerinde de testler yapılabilir. Adenovirüsleri tedavi edecek özel bir ilaç yoktur ve çoğu çocuk iyileşir, bu nedenle bu testler gerekli olmayabilir.
Adenovirüs enfeksiyonları için herhangi bir tedavi var mı?
Adenovirüs enfeksiyonları için özel bir tıbbi tedavi yoktur ve antibiyotikler adenovirüsler üzerinde çalışmaz. Antiviral ilaçların normal bağışıklık sistemi olan çocuklarda adenovirüs enfeksiyonlarında işe yaradığına dair iyi bir kanıt yoktur.
Çocuğunuzun kendisini daha iyi hissetmesi için ne yapabilirsiniz?
Tedavi her zaman gerekli değildir! Çocuğunuzun semptomları onları rahatsız etmiyorsa ilaca veya ev ilaçlarına ihtiyacı olmayabilir. Unutmayın, ateş vücudunuzun bağışıklık sisteminin enfeksiyonla savaşmasına yardımcı olur, bu nedenle ateşi yalnızca çocuğunuzun rahatsız olmasına neden oluyorsa tedavi edin. Çocuğunuz uyumakta zorlanıyorsa veya rahatsız edici semptomlar gösteriyorsa o zaman semptomlarının tedavi edilmesi gerekir.
Daha iyi nefes almak ve beslenmek için salinle aspirasyon yapmak da dahil olmak üzere, herhangi bir kötü soğuk algınlığı için yaptığınız şeyi yapabilirsiniz. Bir nemlendirici, mukusun parçalanmasına yardımcı olabilir ve çocuğunuzun daha kolay nefes almasını sağlayabilir.
Çocuğunuzun dinlenebildiğinden ve bol miktarda sıvı içebildiğinden emin olun. Bazen çocuğunuz kendini hasta hissettiğinde yemek yemek istemeyebilir, ancak susuz kalmamak için yeterince sıvı içmesi önemlidir. Çocuğunuz hala kendini iyi hissetmiyorsa, asetaminofen veya ibuprofen (çocuğunuz altı aylıktan büyükse) ateşin düşmesine yardımcı olabilir. Çocuğunuza aspirin vermeyin. Reçetesiz öksürük ve soğuk algınlığı ilaçları vermeden önce çocuğunuzun doktoruyla konuşun.
Enfeksiyonların çoğu hafiftir ve çocuklar semptomları hafifletmek için dikkatle iyileşir. Bununla birlikte, bazı çocuklar ciddi bir enfeksiyon geçirecek ve hastaneye yatırılmaları gerekecek.
Çocuklarınızı adenovirüs enfeksiyonlarından nasıl koruyabilirsiniz?
Ellerinizi yıkayın! İyi el yıkama, adenovirüs enfeksiyonlarını önlemeye çalışırken en önemli şeydir. Adenovirüsler yüzeylerde uzun süre hayatta kalabildikleri için oyuncakların ve diğer nesnelerin temizlenmesi ve dezenfekte edilmesi de önemlidir. Çocuklarda adenovirüs enfeksiyonlarını önleyecek bir aşı yoktur.