Yeri ve zamanı tam olarak tahmin edilemeyen; kasırga, deprem veya orman yangını gibi doğal afetler yaşandıkları bölgedeki insanları günlerce hatta haftalarca elektriksiz bırakabilir. Günlük yaşamda hayati bir role sahip olan elektrik enerjisine erişimin bulunmaması veya şebeke erişiminin zorlaşması; özellikle kurtarma çalışmaları ve temel ihtiyaçların karşılanması gibi özel ihtiyaçların bulunduğu bölgelerde oldukça zararlı olabilir.

Günlük hayattaki şebeke kesintilerinde ve açık hava etkinliklerinde enerji kaynağı olarak sıkça tercih edilen jeneratörler; doğal afetlerin yaşandığı dönemlerde afetzedeler için oldukça faydalı olabilir.

Doğal Afetlerde Elektrik Kesintileri

Doğal afetler dolayısıyla şebekelerin arızalanması veya güvenlik sebebiyle durdurulması söz konusu olabilir. Bu durum; iletişim, ışıklandırma ve ısınma gibi temel ihtiyaçların karşılanmasında olumsuz sonuçlar doğurabilir. Temel ihtiyaçların karşılanması, kurtarma çalışmaları ve bölgedeki sağlık uygulamalarının verimli bir şekilde devam etmesi için yedek veya alternatif enerji kaynaklarının kullanımı gereklidir. Jeneratörler ve yakıtları ihtiyaç duyulan bölgelere taşınabilen ve çeşitli ihtiyaçlara uygun düzeylerde elektrik üretebilen enerji kaynaklarıdır. Yardım kuruluşları, yerel yönetimler ve devlet yetkilileri ile iletişime geçerek gerekli bölgelerdeki ihtiyaç sahiplerine jeneratörler ulaştırılabilir. Acil durumlarda kullanılmak üzere tasarlanan yedek jeneratörler, doğrudan konutların elektrik sistemine bağlanır ve elektrik kesildiğinde otomatik olarak açılır. Zorlu koşullarda dahi kullanılabilen portatif jeneratörler ise farklı yerlere taşınabilen bağımsız ünitelerdir.

İhtiyaçlara Uygun Jeneratör Nasıl Seçilir?

Yedek veya alternatif enerji kaynağı olarak jeneratör kullanılmaya karar verildiğinde yapılması gereken ilk şey; kullanım alanının koşulları ve ihtiyaç duyulan enerji miktarının belirlenmesidir. Bu şekilde kullanım alanına uygun şekilde tasarlanmış ve ihtiyaç duyulan enerjiyi karşılayabilecek bir jeneratör tercih edilebilir. Gürültü seviyesi, taşınabilirlik, yakıt tipi ve kullanım kolaylığı gibi değişkenler göz önünde bulundurularak açık hava etkinlikleri, acil durumlar veya günlük kullanıma uygun jeneratörler tercih edilebilir.

Afetlerde veya şebeke erişimine uzak olan açık hava etkinliklerinde jeneratörler ihtiyaç duyulan enerjiyi sağlayabileceklerinden oldukça önemlidir. Böyle durumlarda jeneratörler güvenlik ve rahatlık için gerekli gücü sağlayabilir. Doğru jeneratörü seçerek ve düzenli olarak bakımını yaparak, ihtiyaç duyulabilen her zaman için hazır olması sağlanabilir. Bir jeneratör kullanırken güvenlik kurallarına uymak unutulmamalı ve yanıcı maddelerden uzak tutulmalıdır.

Editör: Ersin Tanitim