Akıllı ilaç davalarında hukuki yollar şu şekilde tasnif edilebilir;
Öncelikle SGK ya dava açılması gerekmektedir. Ancak bunun için SGK olumsuz cevap verebilmektedir. Hekim tarafından önerilen ilacın eczaneden ücretsiz bir şekilde temin edilememesi durumunda dava açılmadan önce ikinci aşamaya geçilir. İkinci aşamada, hastalar, ilacın kullanılmaya başlanmadan önce veya başlandıktan sonra, önceden ödenmiş olan ilaç bedellerinin SGK tarafından iade edilmesi ve bundan sonraki tedavi sürecinde kullanılacak ilaç bedellerinin SGK tarafından karşılanması talepleriyle SGK’ya başvuruda bulunmalıdır.
Başvuru, bu ilacı denetleyen SGK’nın ilgili birimine iletilir. İncelemenin ardından ilacın Bedeli Ödenen İlaç Listesi’nde yer almadığı veya kanser türünün Sağlık Uygulama Tebliği’nde (SUT) belirtilen tanılardan biri olmadığı gibi nedenlerle genellikle olumsuz sonuçlandırılır. Başvurunun reddedilmesinin/yasal sürenin geçirilmesinin ardından SGK’ya karşı dava açılma sürecine girilir.
Dava iş mahkemesi veya durumun gereklerine göre idare mahkemesinde açılmaktadır. Başka bir deyişle görevli mahkeme iş mahkemesi veya idare mahkemesidir. İdare mahkemesinde açılan davalar Yürütmeyi durdurma talepli, İş Mahkemesinde açılan davalar ise Ankara Avukat İhtiyati Tedbir talebiyle açılmalıdır.
Altuzan İlacı SGK Dava Süreci
Altuzan İlacı SGK Davası ; Altuzan kanser ilacına karşı dava yolu ile SGK’nın ödemediği bu ilacın bedelinin ödenmesinin hasta zarari olması bazı şartlara bağlıdır.