Alzheimer hastalığı kendini nasıl belli eder? Alzheimer belirtileri ve nedenleri nelerdir? Alzheimer tedavisi nasıl yapılır?

Alzheimer hastalığı zamanla hafıza, düşünme, öğrenme ve organize etme becerilerinde gerilemeye neden olur. Bunamanın en yaygın nedenidir ve genellikle 65 yaş üstü insanları etkiler. Alzheimer'ın tedavisi yoktur, ancak bazı ilaçlar ve terapiler semptomların geçici olarak yönetilmesine yardımcı olabilir.

Alzheimer hastalığı nedir?

Alzheimer hastalığı hafıza, düşünme, öğrenme ve düzenleme becerilerinde ilerleyici bir düşüşe neden olan bir beyin rahatsızlığıdır. Sonunda, bir kişinin temel günlük aktiviteleri gerçekleştirme yeteneğini etkiler. Alzheimer hastalığı (AD), bunamanın en yaygın nedenidir. Alzheimer semptomları zamanla kötüleşir. Araştırmacılar, hastalık sürecinin ilk belirtiler ortaya çıkmadan 10 yıl veya daha önce başlayabileceğine inanıyor. AD en sık 65 yaş üstü insanları etkiler.

Alzheimer hastalığının belirtileri nelerdir?

Alzheimer belirtileri durumun evresine göre değişir. Semptomlar arasında şunları sayabiliriz:

  • Hafıza sorunları.
  • Karmaşık görevlerde akıl yürütmesinde güçlük.
  • Dil ve konuşma sorunları.
  • Görsel form ve mekan ilişkisini anlamakta zorlanmak.
  • Davranış ve kişilik bozuklukları.
  • Hafıza kaybı veya diğer Alzheimer belirtileri olan kişiler, zihinsel gerilemelerini fark etmekte zorlanabilirler.

Alzheimer demansının hafif evresinin belirtileri

AD semptomları hafif aşamada fark edilir hale gelir. En yaygın erken belirti, yeni öğrenilen bilgileri, özellikle de son olayları, yerleri ve isimleri unutmak.

Hafif Alzheimer'ın diğer belirti ve semptomları şunlardır:

Düşünceleri ifade etmek için doğru sözcükleri bulmakta güçlük çekmek.

Nesneleri normalden daha fazla kaybetmek veya yanlış yerleştirmek.

Plan yapmakta veya organize etmekte zorluk çekmek.

Problem çözmede zorluk yaşamak.

Rutin günlük görevleri tamamlamak daha uzun sürüyor.

AD'nin hafif evresindeki çoğu insan, tanıdık yüzleri tanımakta sorun yaşamaz ve genellikle tanıdık yerlere seyahat edebilir.

Alzheimer hastalığına ne sebep olur?

Beyninizde anormal bir protein birikimi Alzheimer hastalığına neden olur. Bu proteinlerin birikmesi - amiloid proteini ve tau proteini - beyin hücrelerinin ölmesine neden olur. Alzheimer sebepleri beyindeki sinir hücreleri ile ilgilidir. İnsan beyni 100 milyardan fazla sinir hücresi ve diğer hücreler içerir. Sinir hücreleri, düşünme, öğrenme, hatırlama ve planlama gibi işlevleri yerine getirmek için gerekli olan tüm iletişimi sağlamak için birlikte çalışırlar.

Bilim adamları, amiloid proteininin beyin hücrelerinizde birikerek plak adı verilen daha büyük kütleler oluşturduğuna inanıyor. Tau adı verilen başka bir proteinin bükülmüş lifleri yumaklara dönüşür. Bu plaklar ve düğümler, sinir hücreleri arasındaki iletişimi engelleyerek onların işlemlerini gerçekleştirmelerini engeller.

Sinir hücrelerinin yavaş ve devam eden ölümü, Alzheimer hastalığının semptomlarına neden olur. Sinir hücresi ölümü beyninizin bir bölgesinde başlar (genellikle beyninizin hafızayı kontrol eden bölgesinde - hipokampusta) ve sonra diğer bölgelere yayılır. Geç başlangıçlı Alzheimer'ın, onlarca yıl boyunca meydana gelebilecek bir dizi karmaşık beyin değişikliğinden kaynaklandığını düşünüyorlar. Genetik, çevresel ve yaşam tarzı faktörlerinin bir kombinasyonu muhtemelen nedene katkıda bulunur.

Alzheimer tedavisi nasıl yapılır?

Alzheimer hastalığının tedavisi yoktur, ancak bazı ilaçlar demans semptomlarının kötüleşmesini geçici olarak yavaşlatabilir. İlaçlar ve diğer müdahaleler de davranışsal belirtilere yardımcı olabilir.

Alzheimer için tedaviye mümkün olduğunca erken başlamak, bir süreliğine günlük işleyişin sürdürülmesine yardımcı olabilir. Bununla birlikte, mevcut ilaçlar AD'yi durdurmaz veya tersine çevirmez.

AD herkesi farklı şekilde etkilediğinden, tedavi oldukça bireyselleştirilmiştir. Sağlık hizmeti sağlayıcıları, en iyi tedavi planını belirlemek için Alzheimer'lı kişiler ve onların bakıcılarıyla birlikte çalışır. Kolinesteraz inhibitörleri ve NMDA antagonistleri ilaç tedavisinde kullanılır.