Bugün sizlerle çok ilginç bir sağlık bilgisini paylaşacağız. Fazla balık yemek, kalp sağlığı için bir tehdit mi? Kalp hastalığı riskini artırır mı? İşte çarpıcı sonuçlar!

Nutrients dergisinde yayınlanan yakın tarihli bir çalışmada araştırmacılar, balık tüketimi ile kardiyovasküler hastalık (kalp damar hastalıkları) riski arasındaki ilişkiyi belirlemek için bir meta-analiz gerçekleştirdi.

Kalp ve Damar Sağlığında Diyetin Önemi

Araştırmalar, sağlıksız beslenme alışkanlıklarının ve hareketsiz yaşam tarzlarının dünya çapında kalp-damar hastalıklarının yüksek ölüm oranlarına katkıda bulunduğunu gösteriyor. Çalışmalar, balık tüketmenin kardiyovasküler hastalık insidansını ve buna bağlı ölümleri önemli ölçüde azaltabileceğini bildirmiştir. Ancak balık türünün ve pişirme yöntemlerinin sonuçları farklıdır.

Balık kalp sağlığı açısından en mühim gıdalardan biri olsa da, aynı zamanda yanlış pişirme tekniği sebebiyle sağlıklı değerlerini kaybedebilir. Kızartma şeklinde tüketmek ya da aşırı miktarda balık tüketmek kalp sağlığı için ciddi bir tehdit unsuru olabilmektedir.

65 ülkede yapılan araştırmada en sık rastlanan kardiyovasküler hastalıklar belirlendi. Bunlar; miyokard enfarktüsü, felç ve koroner kalp hastalığıdır. Buna göre; haftada 2 ile 3 porsiyon balık tüketmenin kalp hastalıkları riskini yüzde 8 oranında azalttığı kanıtlandı. Yüksek yağlı balık tüketimi, ölümcül ve ölümcül olmayan kardiyovasküler hastalık riskini önemli ölçüde azaltmaktadır.

Bunun nedeni balıkta bulunan omega-3 çoklu doymamış yağ asitleridir. Fakat derin yağda kızartılmış balık tüketimi, özellikle aşırı miktarda kızarmış balık yemek ise kalp hastalığı riskini hafif derecede artırmaktadır.

Kreatin Nasıl Satın Alınır? Kreatin Nasıl Satın Alınır?

Araştırmacılar şu konuda da son bir uyarı yaptı:

Balık tüketiminin artması, insan vücudu için toksik olabilecek cıva, ağır metaller ve mikroplastikler gibi su kirleticilerinin birikmesine yol açabilir.