Prebiyotik ne işe yarar? Bağırsak sağlığını destekleyen prebiyotik gıdalar hangileridir? İşte, prebiyotik içeren besinler arasında en faydalı 10 gıda!
Prebiyotik gıdalar, probiyotik içeren gıdalar kadar önemlidir. Öyleyse neden onlar hakkında daha fazla konuşmuyoruz?
Prebiyotik Ne İşe Yarar?
Prebiyotikler, bağırsaktaki iyi bakterileri besleyen sindirilemeyen karbonhidratlardır. Temel olarak, prebiyotikler probiyotiklerin gelişmesine yardımcı olur, bu nedenle daha fazla yemek harika bir stratejidir - özellikle sindirim sağlığınızı iyileştirmek, bağışıklığı desteklemek ve çeşitli hastalıklarla savaşmak gibi birçok sağlık yararından yararlanmak içindir.
Aslında araştırmalar, prebiyotik açısından yüksek bir diyetin kolorektal kanser riskinizi azaltabileceğini düşündürmektedir. Prebiyotik içeren besinleri diyetinize dahil etmek ayrıca kalsiyum emilimini artırabilir ve yemeklerden sonra sizi tok tutabilir. Probiyotiklerin çalışması için prebiyotiklere ihtiyacınız yok, ancak ikisi sağlıklı ve iyi işleyen bir bağırsağı teşvik etmek için sinerjik olarak çalışır.
Muhtemelen zaten prebiyotik yiyorsunuz, özellikle de yüksek lif açısından zengin çeşitli yiyecekler tüketiyorsanız, bu besinlerin faydalarını da bilmeniz iyi olacaktır.
İşte diyetinize eklemeye değer en iyi prebiyotik gıdalardan bazıları.
Prebiyotik İçeren Besinler: En Sağlıklı 10 Prebiyotik Gıda!
1. Soğan
Soğan, insan vücudu tarafından sindirilemeyen prebiyotikler, özellikle inülin ve fruktooligosakkaritler içerir. Bağırsakta iyi bakterilerin gelişmesine yardımcı olarak sağlıklı bir sindirimi ve bağırsak mikrobiyomunu destekler. Çiğ ve pişmiş soğanların her ikisi de prebiyotik gıdalardır. Vücuttaki serbest radikallerle savaşmak ve genel sağlığı desteklemek için hem antioksidanlar hem de antienflamatuar özellikler içeren birçok soğan çeşidi vardır. Soğanın başka sağlık yararları da vardır: Yüksek miktarda C vitamini içerir.
2. Sarımsak
Arpacık soğanı, pırasa ve tüm soğan türleri prebiyotik içeren besinler arasında popülerdir. Sarımsağa prebiyotik etkilerini veren fruktanlardır. Ayrıca antimikrobiyaldir ve kan şekerini dengelemeye yardımcı olur.
3. Elma
Soyulmamış elmalar doğal olarak pektin bakımından yüksektir. Pektin, insan tükürüğü veya mide asidi tarafından parçalanmayan ve sindirim enzimleri olan pepsin, tripsin ve peynir mayası dirençli bir prebiyotik olarak kabul edilmektedir.
4. Muz
Muz, hareket halindeyken en mükemmel atıştırmalıklardan biridir! Sadece mükemmel bir potasyum ve karbonhidrat kaynağı değiller, aynı zamanda bağırsakları geliştiren prebiyotikler de sağlar. Prebiyotik gıdalar ayrıca ruh sağlığınızı iyileştirmeye yardımcı olabilir ve kolon kanseri riskini azaltır.
5. Karahindiba
Karahindiba yeşillikleri, sağlıklı bakterilerin gelişmesini teşvik ettiği bilinen bir lif türü olan inülin açısından son derece yüksektir. Ayrıca, gıdanın gastrointestinal sistem yoluyla hareketini teşvik ettiği ve genel sindirimi desteklediği gösterilmiştir. Aslında, geleneksel tıpta yüzyıllardır kabızlığın giderilmesi için bir çare olarak kullanılmaktadır.
6. Yulaf ezmesi
Prebiyotik içeren besinler arasında popüler olan yulafta bulunan dirençli nişastalar, kendinizi en iyi şekilde hissetmenize yardımcı olmak için bağırsaktaki iyi bakterileri çoğaltabilir.
7. Kuşkonmaz
Çiğ kuşkonmaz prebiyotik bir kaynak olarak kabul edilir, ancak onu lezzetli bulmazsanız, hafifçe sotelenmiş saplar yine de prebiyotik içeriği sağlayacak harika bir seçenektir. Kuşkonmaz, Lactobacilli ve Bifidobacteria gibi iyi bakterileri besleyen ve dışkıya hacim kazandırarak düzenli bağırsak hareketlerini destekleyen sindirilemez bir lif olan yüksek inülin seviyelerine sahiptir. Ayrıca hamile kadınlarda nöral tüp kusurlarına karşı koruma sağlayan yüksek düzeyde B vitaminleri ve folat gibi temel besinler bulacaksınız.
8. Keten tohumu
Hücre işlevinde ve enerji metabolizmasında önemli bir rol oynayan bir B vitamini olan tiamin açısından zengin olan keten tohumu da prebiyotik gıdalar arasında öne çıkar.
9. Enginar
Enginar ve yer alması, sindirim işlevini destekleyen bir prebiyotik olan yüksek miktarda inülin içerir. Bifidobacterium gibi faydalı bakterilerin büyümesini uyarır. Yer elması, iyi bir bitki demir kaynağıdır; Tek başına iyi emilemeyen bir demir kaynağı olduğu için emilimi en üst düzeye çıkarmaya yardımcı olmak için biber ve Brüksel lahanası gibi C vitamini açısından zengin yiyecekleri eklemeniz yeterlidir.
10. Deniz yosunu
Deniz yosununun sağlığa birçok faydası bulunmaktadır. Eucheuma Spinosum gibi bazı türler, sindirici enzimlere dirençli oldukları ve bağırsak mikrobiyal aktivitesini artırdıkları için gelişmekte olan bir prebiyotik kaynağıdır. Deniz yosunu önemli miktarda iyot içerir — sadece bir porsiyonla günlük önerilen miktarı kolayca karşılayabilirsiniz.