BAHÇELİ’DEN LÜBNAN VE DOĞU AKDENİZ UYARISI
Milliyetçi Hareket Partisi Genel Başkanı Devlet Bahçeli, partisinin düzenlediği iftar programında gündeme ilişkin önemli değerlendirmelerde bulundu. Belediye başkanlarının da katıldığı programda konuşan Bahçeli, Ortadoğu’da yaşanan gelişmelere dikkat çekti.
Bahçeli özellikle İsrail’in Lübnan’a yönelik saldırılarının bölge açısından ciddi sonuçlar doğurabileceğini ifade etti. Lübnan’ın yalnızca küçük bir ülke olmadığını belirten Bahçeli, bu ülkenin Doğu Akdeniz’de kritik bir jeopolitik konuma sahip olduğunu vurguladı.

BEYRUT DÜŞERSE BÖLGESEL DENGE SARSILIR
Bahçeli konuşmasında Lübnan’daki gelişmelerin yalnızca o ülkeyi ilgilendirmediğini dile getirdi. Lübnan’ın zayıflamasının Doğu Akdeniz’de yeni bir istikrarsızlık hattı oluşturabileceğini söyledi.
MHP lideri konuşmasında “Lübnan çökerse yalnız bir ülke çökmüş olmaz. Doğu Akdeniz’de yeni bir istikrarsızlık kuşağı doğar. Beyrut düşerse yalnız bir şehir yara almış olmaz, bölgenin jeopolitik dengesi sarsılır” ifadelerini kullandı.
TÜRKİYE İÇİN STRATEJİK BİR MESELE
Devlet Bahçeli, Lübnan meselesinin Türkiye açısından da stratejik bir önem taşıdığını belirtti. Bölgedeki gelişmelerin Türkiye’nin güvenliği ve bölgesel dengelerle doğrudan bağlantılı olduğunu söyledi.
Bahçeli, Lübnan’ın devlet kapasitesini güçlendirecek ve egemenliğini koruyacak seçeneklerin açık şekilde tartışılması gerektiğini ifade etti. Doğu Akdeniz’de kalıcı istikrar için daha kapsamlı adımların atılması gerektiğine dikkat çekti.
ORTADOĞU’DA JEOPOLİTİK KIRILMA VURGUSU
Konuşmasında dünya siyasetinde yaşanan değişimlere de değinen Bahçeli, küresel güç dengelerinin yeniden şekillendiğini belirtti. Ortadoğu’dan Avrasya’ya uzanan geniş bir bölgede jeopolitik bir kırılma yaşandığını söyledi.
Bahçeli, Türkiye’nin bu süreçte savrulan bir ülke olmaması gerektiğini belirterek devlet aklıyla hareket edilmesi gerektiğini ifade etti. Türkiye’nin krizlerin ortasında istikamet belirleyen bir ülke olması gerektiğini vurguladı.




