Balın zararları neler olabilir? Severek tükettiğimiz bal zararlı mı? İşte, kullanım şekline göre balın bilinmeyen 8 yan etkisi!

Balın sunduğu sağlık yararları çoktur. Antioksidanlar ve mineraller açısından zengin olduğu için genellikle şekere sağlıklı bir alternatif olarak kabul edilir. Peki balın yan etkilerinin de farkında mısınız?

Balın Yan Etkileri Nelerdir?

7'den 70'e herkesin severek tükettiği bal zararlı mı peki hangi durumlarda kimler bal tüketmemeli? İşte balın 8 yan etkisi!

1. Kilo Almaya Neden Olabilir

Bir çorba kaşığı bal (21 gram) 64 kalori içerir. Çok sık ve aşırı miktarda bal tüketimi kilo aldırmaya başlar. Bal doğrudan kolesterolünüzü yükseltmez. Bununla birlikte bal, büyük miktarda şeker içerir. Balı aşırı tüketirseniz, bu kilo almanıza ve kolesterol seviyenizde potansiyel bir artışa neden olabilir. Bu yüzden balı ölçülü tüketmek iyidir.

2. Alerjiye Neden Olabilir

Bal alerjileri nadir olmakla birlikte, ana bileşen olarak bal içeren gıdaların fazla tüketilmesi kişiyi risk altına sokabilir. Balın zararları araştırıldığında polen alerjisi olan kişilerde ani şok ölüme kadar sebep olabildiği ortaya çıkmıştır. Deri döküntüleri, yüzde şişlik, mide bulantısı, kusma, hırıltı, öksürük, baş ağrısı, baş dönmesi, yorgunluk ve şok ile karakterizedir.

3. Bebek Botulizmine Neden Olabilir

Bebeklerin vücudunda toksin üreten bir bakteri sporu ortaya çıktığında, buna botulizm denir. Bu, balda bir bakteri türü olan C botulinum'un varlığından kaynaklanır. Araştırmalar, bir yaşından küçük bebeklere bal verilmemesini önermektedir.

4. Kan Şekeri Düzeylerini Yükseltebilir

Bal sofra şekerine daha iyi bir alternatif olsa da yine de şeker içerir. Araştırmalar, şeker hastalarının balı dikkatli tüketmesi gerektiğini belirtiyor.

5. İshale Neden Olabilir

Bal ishale neden olabilir. Glikozdan fazla fruktoz içerir. Bu, vücutta eksik fruktoz emilimine yol açarak potansiyel olarak ishale neden olabilir.

6. Gıda Zehirlenmesine Neden Olabilir

Bal doğal olarak mikrop içerir. Bunlar toz, hava, kir ve polenden gelen bakteri, maya ve küfleri içerir. Ancak balın antimikrobiyal özelliği olduğu için bu mikroplar genellikle endişe edilecek bir durum değildir.

7. Diş Çürümesine Teşvik Edebilir

Bal şeker içerir ve yapışkandır. Bu durum bal tükettikten sonra ağzını gerektiği gibi çalkalamadığında uzun vadede diş çürümelerine yol açabilir. Balın zararları arasında bebeklerde diş çürümesi de vardır. Bala batırılmış emzik kullanan çocuklarda diş çürümesine neden olabilir.

8. Kanamaya Neden Olabilir

Balın kan pıhtılaşması üzerinde inhibitör etkisi olabilir. Bunun kanamaya neden olup olmayacağı belirsiz olsa da, bir olasılık var. Herhangi bir kanama sorununuz varsa, lütfen bal almadan önce doktorunuza danışın.