Baş ağrılarınız şiddetli bir hal mi aldı? Migrenden mi muzdaripsiniz? Öyleyse migreni tetikleyen bu 8 besinden uzak durun.

Migren atakları ve diğer baş ağrıları belirli yiyecekler tarafından tetiklenebilir. Bazen bir yiyecek, az sayıda insanda migren ataklarına yalnızca hafif bir katkıda bulunabilirken, diğer yiyecekler aslında tetikleyici olarak yanlış tanımlanabilir.

Çok çeşitli tetikleyiciler, vücudun kafanızda, çenenizde veya yüzünüzde hissedilen ağrıyla tepki vermesine neden olabilir. Bunlar, diğer şeylerin yanı sıra çevresel değişiklikleri, tütün, hormon seviyelerindeki değişiklikleri, stresi, parlak ışıkları veya uyku alışkanlıklarındaki değişiklikleri içerebilir. Bir baş ağrısını veya migreni neyin tetiklediği kişiden kişiye değişir ve sıklıkla tetikleyicilerin bir kombinasyonu baş ağrısına yol açar.

BAŞ AĞRISINA SEBEP OLAN BESİNLER

Yiyeceklerin migreni veya diğer baş ağrılarını tetiklemesi hiç de alışılmadık bir durum değil. İşte baş ağrıları ve migren ataklarıyla yaygın olarak bağlantılı olan bazı yiyecekler, içecekler ve bileşenler!

Çikolata: Gerçekten Bir Migren Tetikleyicisi mi?

Pek çok insan çikolata yedikten hemen sonra baş ağrısı çeker, bu da anlaşılır bir şekilde çikolatanın baş ağrısını tetiklediği inancına yol açar. Ancak durumun böyle olmayabileceği ortaya çıktı. Çikolata migren tetikleyicisi olarak kötü bir şöhrete sahip olabilir. Ancak kesin olarak migren sebebi değildir.

Kırmızı Şarap ve Diğer Alkollü İçecekler Genellikle Migren Ataklarını Tetikler

Hem beyaz hem de kırmızı şarapta koruyucu olarak kullanılan sülfitler, potansiyel bir migren tetikleyicisi olarak kabul edilir. Bu, sülfitlerin ve alkolün birleşik etkisi nedeniyle şarabın bazı insanlar için güçlü bir tetikleyici olabileceği anlamına gelir. Herhangi bir içecekteki alkol, beyninize kan akışının artmasına neden olur ve her ikisi de baş ağrısını tetikleyebilen dehidrasyona neden olabilir.

Kahve Baş Ağrısını Tetikleyici ve Ağrı Kesicidir

Normal kafein tüketimi rutininizi bozmak, baş ağrıları için yaygın bir tetikleyicidir. Biraz kafein olsa da, aslında baş ağrısından kurtulmaya yardımcı olabilir ve bazı reçetesiz satılan baş ağrısı tedavilerine kafein dahildir. Ancak çok fazla kafein sizi genel olarak baş ağrısına karşı daha duyarlı hale getirebilir. Araştırmalar, migren hastalarının baş ağrısı riskini sınırlamak için günlük kafein alımını 200 miligramla sınırlaması ve her gün aynı saatte aynı miktarda tüketmesi gerektiğini öne sürüyor.

Migreniniz Varsa Peynire Dikkat Edin

Özellikle eskiyen peynirler ve eski kaşar baş ağrısı yapabilir. Suçlu, peynirdeki proteinlerin zamanla parçalanmasıyla oluşan tiramin adı verilen bir madde olabilir. Çedar ve parmesan da bunlara dahildir.

İşlenmiş Etler Yemekten Sonra Baş Ağrısına Neden Olabilir

Etlerdeki bu kimyasalların miktarı oldukça düşük olma eğiliminde olsa da, bazı insanlar bunlara karşı özellikle hassas olabilir.

Migreni Önlemek için MSG İçeren Gıdalardan Kaçının

Soya sosunda bulunan ve diğer ürünlerde gıda katkı maddesi olarak kullanılan monosodyum glutamat (MSG), sindirim rahatsızlığına da neden olabilen yaygın bir baş ağrısı tetikleyicisidir.

Dondurma Yedikten Sonra Baş Ağrısı İçin Soğuğu Suçlayın

Dondurma yedikten sonra ortaya çıkan baş ağrısı, büyük olasılıkla dondurmanın kendisi değil, soğuğa bir tepkidir. Dondurma gibi soğuk yiyecekler, migreni olan kişilerde migreni tetikleyebilir, ancak çoğu insan için ağrı hızla geçer. Çözüm, dondurmanızı daha yavaş yemek veya soğuk içeceğinizi daha yavaş içmektir.

Yapay Tatlandırıcılar: Migren İçin Sebep Mi?

Aspartam ve sukraloz gibi yapay tatlandırıcılar, bazı insanlarda baş ağrılarıyla ilişkilendirilmiştir, ancak mevcut kanıtlar, bunların çoğu insan için özellikle güçlü migren tetikleyicileri olmadığını göstermektedir.

Editör: Didem Bektaş