Bebekler ve çocuklarda sık görülen sorunlardan biri de şaşılık olarak adlandırılabilir ve %4 oranında görülmektedir. Göz kayması doğuştan olabileceği gibi sonradan da gerçekleşebilmektedir. Genetik olmakla birlikte genetik faktörler olmaksızın da görülebilecek bir sorundur. Bebeklerde şaşılık tedavisi ihmal edilmemesi geren önemli bir sorundur.
Bebeklerde Göz Kayması Neden Olur?
Bebeklerde göz kaymasının oluşma sebebi gözün çevresinde bulunan kaslardan kaynaklanmaktadır. Gözün hareket etmesini sağlayan göz kaslarında bir koordinasyon bozukluğu söz konusu olur. Bu koordinasyon bozukluğu da gözün koyu olan kısmının kaymasını beraberinde getirir. Bebeklerde göz kayması tedavisi oldukça önemlidir. Bu nedenle mutlaka oluştuğu fark edildiği anda göz doktoruna başvurmak gerekmektedir. Böylece göz doktoru göz kaymasının nedenlerine, türüne ve tedavisine odaklanır.
Şaşılık Belirtileri Nelerdir?
Bebeklerdeki şaşılığın birtakım belirtileri bulunmaktadır. Belirtiler arasında gözde paralelliğinin kaybolması, gözlerin sulanması, gözde ağrı, baş ağrısı, çift görme durumları, üç boyutlu görüntülerin kaybolması, bulanık görme, baş veya yüzün belli bir yöne dönmesi söz konusu olur.
Bebeklerde Göz Kayması Düzelir Mi?
Bebeklerde göz kayması geçici veya kalıcı olabilir. İlk 4 ay içerisinde ara ara gözlemlenmeye başlanan şaşılık genellikle geçici olduğundan endişe duyulması gerekmemektedir. Ancak 4 aya kadar göz kaymasının geçmemesi halinde kalıcı şaşılıktan şüphelenilir.
Göz Kayması Tedavi Yöntemleri Nelerdir?
Bebeklerde şaşılık genellikle ilk yaşında ortaya çıkar ve bu duruma genellikle gözlük tedavisi iyi yanıt vermeyip şaşılık ameliyatı gerekebilmektedir. Ancak yine de tedavi amacıyla gözlük denenebilir. Bir yaşından sonra ortaya çıkan "refraktif akomodatif şaşılık" denilen şaşılık türü gözlükle düzeltilebilir. Bu genellikle yüksek hipermetropisi olan çocukları kapsar.
Doğuştan gelen göz kaymalarında, tedavinin 2 yaşından önce yapılması önemlidir. Teşhis konulduktan sonra diğer tedavi yöntemleriyle düzelme sağlanamazsa, 2 ay sonra ameliyat yapmayı tercih ediyoruz. Özellikle ilk muayenesini 6. ayda yaptırıp kayma açılarını takip etmek, içe kaymalara neredeyse %25 - 50 oranında eşlik eden alt oblik kas hiperfonksiyonunu (yan bakışlarda yukarı kayma) ortaya çıkarmak ve buna yönelik tedavi planlaması yapmak önemlidir.
Eğer hastamız daha ileri yaşlarda başvuruyorsa, hastalığın ilk teşhisi ve birkaç kontrol muayenesi sonucunda gözdeki kaymanın gözlük veya kapatma tedavisiyle düzelmediği tespit edilirse, ameliyat kararı verilebilir.