Googgle Inc. 2017 yılı itibariyle Google LLC olarak isim değiştirmiştir bu değişime neden olan şey ise, artık uluslararası bir platform olduğudur. Google temel olarak kuruluşu amacı, arama motoru hizmeti veren bir yazılım şirketi olmaktı.

Google Kısa Tarihçesi

Google ilk olarak çevrimiçi (online) arama amacıyla kurulmuş bir arama hizmeti sunan web sitesi firmasıydı. Bugün aslında bunun ne kadar çok değişime uğradığını kısaca bu makalede öğreneceğiz.

Ocak 1996 yılında, Lawrence Page ve Sergey Mikhaylovich Brin adlı iki doktora öğrenci tarafından araştırma projesi olarak başlamıştı. Google bugün dünyanın en büyük şirketlerinden birisi olmayı başardı.

Google arama sorgularını değişik bir yöntem ile geliştirdi, sıfırdan başlayıp onunca sayıya kadar uzanan bir numaralandırma değeri ile sitelere puan veriyordu. Bu puanlama içeriğin özgün oluşu, sayfaya verilmiş bağlantı linkleri ve sayfaların kalitesine göre değişmekteydi. Bu sisteme verilen ad ise PageRank adı verilen patentli bir yazılımdı.

Google Yazılımları ve Ürünleri Nelerdir?

Genel Kullanıma açık olanlar; Android Auto, Android OS, Android TV, Google Arama, Google Bağlantılı Ev, Cardboard, Google Çeviri, Google Chrome, Chrome Web Mağazası, Chromebook, Chromecast, Google Çizimler, Google Dokümanlar, Google Drive, Google E-Tablolar, Google Earth, Google Finans, Google Formlar, Google Fotoğraflar, Google Gboard, Google Gmail, Google Akademik, Google Alerts, Google Asistan, Google Cast, Google Chat, Google Classroom, Google Cloud Print, Google Duo, Google Expeditions, Google Express, Google Fi, Google Fit, Google Fonts, Google Gruplar, Google Harf Çevirme Aracı, Google Meet, Google One, Google Pay, Google Play, Google Play Books, Google Play Filmler, Google Play Oyunlar, Google Shopping, Google Store, Google Street View, Google Uçuş Arama, Google Wifi, Google Haberler, Hangouts, Google Haritalar, Google Keep, Google Kişiler, Google Mesajlar, Google Pixel, Google Play Protect, Google Podcasts, Google Siteler, Google Slaytlar, Google Takvim, Google Tilt Brush, Google Voice, Google Waze, Wear OS by Google, YouTube, YouTube Kids, YouTube Music, YouTube TV,

İşletmeler için kullanılabilir olanlar; Google AdMob, Google AdSense, Google Analytics, Google Android, Google Blogger, Google Business Messages, Google Chrome Enterprise, Google Data Studio, Google Etiket Yöneticisi, Google Ads, Google Alışveriş Kampanyaları, Google Asistan, Google Benim İşletmem, Google Cloud, Google Digital Garage, Google Domains, Google Enterprise Search, Google Manufacturer Center, Google Maps Platform, Google Marketing Platform, Google Merchant Center, Google Podcasts Yöneticisi, Google Trendler, Google Web Designer, Google Workspace, Google Optimize, Search Console, Google Surveys, Google Waze Local, Google Yerel Envanter Reklamları,

Geliştiriciler için kullanılabilir olanlar; Google Bulut Bilişim, Google Büyüme, Google Cihazlar, Google Depolama Alanı + Senkronizasyon, Google Haritalar + Konum, Google Katılım, Google Mesajlaşma + Bildirimler, Google Monitoring, Google Oturum Açma + Kimlik, Google Oyun Hizmetleri, Google Para Kazanma, Google Payments, Google Uygulama Testi

Google Az Bilinen Bazı Küçük Bilgiler Nelerdir?

Google ilk ismi; “Backrub” olarak düşünülmüştü. Bu ismin bilişimdeki karşılığı ise, siteler arası link verme, sayfaları bulup sonrada sıralama anlamlarına geliyor. Bunu daha sonra

Google ilk doodle; 30 Ağustos 1998 yılında şirket kurucularının hafta sonu Burning Man festivaline katılacaklarını bildirmek için ofiste değilim amacını taşıyan ilk doodle tasarlamış oldular.

Google keçi besiciliği; ABD eyaletlerinden biri olan California'daki genel merkezindeki bahçelerinde bulunan çimlerle karnını doyuran iki yüze yakın keçi bulunmaktadır.

Büyüme hedefi ve sürekli gelişim; İlk kurulduğu zaman webde bulunan bilginin gelişeceğini bilen şirket amacına uygun olarak yeni yazılımlar oluşturuyor veya mevcut yazılımları satın alıyor. Birkaç örnek verilmek gerekirse, gmail, chrome, youtube başlıca örneklerdir.

İlk depolama alanı; Legolarlar kaplı 40GB alana sahip bir sabit disk alanıydı, bunlar her biri 4GB büyüklüğe sahip 10 adet disklerden oluşuyordu ve lego kullanımı ise genişletilebilir bir yapıyı sağladığı için tercih edilmişti. O gün için 24 milyon sayfa bu şekilde indekslenebiliyordu. Ne kadar küçük bir sayı değil mi?

İlk Tweetter iletisi; 2009 senesinde ilk Twitter gönderisi, “I'm 01100110 01100101 01100101 01101100 01101001 01101110 01100111 00100000 01101100 01110101 01100011 01101011 01111001 00001010.” numaralarıydı. İkili sayı sistemindeki anlamı ise İngilizce "I'm feeling lucky." yani “Kendimi şanslı hissediyorum” anlamına geliyordu.

İlk halka arz edilişi, 2004 yılında ilk halka arz geçekleşti ve 1,66 milyar dolar kazanarak kurucularını dolar milyarderi yaptı.

Google Nasıl Para Kazanıyor?

Google’ın en büyük kazancı reklamlardır ve bu miktar o kadar yüksektir ki gelirinin %99’a yakınını oluşturuyor. Bu gelirini Google arama motoru sayesinde her geçen günde arttırmaktadır.

Editör: TE Bilişim