Doğadaki işlevi henüz bilinmiyor. Bu böcek, Çin'den sonra dünyada ilk defa Türkiye'de görüldü!

Achrus albicosta adlı böcek dünyada sadece 1835-1935 yılları arasında Çin'de görülmüştü. Neredeyse bir asır sonra Elazığ'da aynı böcek türü kayıt altına alındı ve detaylı incelemeler başlatıldı. Bu böcek türünün dünyada ikinci, Türkiye'de ilk kez görüldüğü ortaya çıktı. İşlevi ise henüz bilinmiyor.

FÜ Biyomühendislik Fakültesi Öğretim Üyesi Entomolog Prof. Dr. İnanç Özgen, Harput Gökçebağlar köyünde bu böcek türüne rastladı. Böceğin yaprak pireleri grubundan Achrus albicosta olduğu anlaşıldı.

Yapılan çalışma uluslararası zooloji dergisi Zootaxa da kısa sürede yayına kabul edildi. Bitkilerin öz suyunu emerek beslenen, emici ağız yapısına sahip bu böcek hakkında incelemeler devam ediyor. Doğadaki işlevinin gelecek yıllarda ortaya çıkacağı belirtildi.

Prof. Dr. Özgen, Elazığ'ın Böcek biyoçeşitliliği açısından önemli bir bölge olduğunu dile getirdi. Çalışmalar, St. Petersburg müzesinden Vladımır M. Gnezdılov, Alexandr F. Emeljanov ile birlikte yürütüldü.

Özgen, “Fırat Üniversitesi Biyomühendislik bölümü olarak bu çalışmaları ileriye taşımakta üniversitemizin verdiği destek ile çabalayacağız." dedi.