BYD ile Alpine F1 Team arasında olası iş birliği iddiaları Formula 1 dünyasında gündem oldu. Uluslararası motorsporları kulislerinde konuşulan bilgilere göre Çinli otomotiv devi BYD, Formula 1’e yalnızca sponsor olarak değil doğrudan üretici kimliğiyle giriş yapmayı planlıyor.
İngiliz basını ve Brezilya merkezli UOL’de yer alan iddialara göre Alpine takımının hisselerinin yüzde 24’ünü elinde bulunduran Otro Capital, sahip olduğu payları satışa çıkarmayı değerlendiriyor. Bu gelişmenin ardından Formula 1 paddock’unda farklı senaryolar konuşulmaya başlandı.
BYD FORMULA 1’E GÜÇLÜ GİRİŞ PLANLIYOR
Elektrikli araç sektöründe son yıllarda büyük yükseliş yaşayan BYD’nin, Formula 1’de uzun vadeli bir proje hazırlığında olduğu öne sürüldü. İddialara göre şirket, yalnızca finansal yatırımcı değil aynı zamanda motor üreticisi ve fabrika takımı olarak sporda yer almak istiyor.
Mohammed Ben Sulayem’in uzun süredir Formula 1’de Çinli bir üretici görmek istediği bilinirken, BYD’nin de bu hedef doğrultusunda temaslarını artırdığı ileri sürüldü.
Ayrıca Stefano Domenicali ile BYD Başkan Yardımcısı Stella Li arasında bazı görüşmeler yapıldığı iddiası da motorsporları dünyasında dikkat çekti.
VIRY-CHATILLON TESİSİ ÖNE ÇIKTI
Kulislerde öne çıkan en önemli detaylardan biri ise Renault’nun eski motor üretim merkezi Viry-Chatillon tesisi oldu. Renault’nun bu tesisi kapatma planı ve Alpine’in 2026 sezonundan itibaren Mercedes motoru kullanacak müşteri takımına dönüşecek olması dikkat çekiyor.
İddialara göre BYD, Renault’nun mevcut altyapısını değerlendirerek kendi güç ünitesini geliştirmeyi hedefliyor. Uzmanlara göre bu plan, Çinli markanın Formula 1’de bağımsız ve kalıcı bir üretici olmak istediğinin önemli göstergeleri arasında yer alıyor.
ALPINE İÇİN FARKLI SENARYOLAR KONUŞULUYOR
Formula 1 kulislerinde Alpine ile ilgilenen tek tarafın BYD olmadığı da ifade ediliyor. Eski Red Bull takım patronu Christian Horner’ın da Otro Capital hisseleriyle ilgilendiği öne sürüldü.
Öte yandan Mercedes-Benz ve Toto Wolff cephesinin de Alpine’deki gelişmeleri yakından takip ettiği konuşuluyor.
McLaren CEO’su Zak Brown ise olası bir Mercedes-Alpine ortaklığının Red Bull ile Racing Bulls arasındaki modele benzer bir yapıya dönüşebileceğini savundu.
2026 SEZONU ÖNCESİ KRİTİK DÖNEM
2026 sezonuna yaklaşılırken Formula 1’de yeni motor dönemi ve artan maliyetler nedeniyle üretici markaların stratejik kararları büyük önem taşıyor. Alpine’in geleceğiyle ilgili gelişmelerin önümüzdeki aylarda daha da netleşmesi bekleniyor.
Fransız ekipte Pierre Gasly ve Franco Colapinto performanslarıyla dikkat çekerken, takımın yeni dönemde nasıl bir yapılanmaya gideceği merak konusu oldu.





