C vitamini eksikliği belirtileri, nedenleri nelerdir? C vitamini takviyesi hangi gıdalarla yapılır? İşte merak edilenler!

C vitamini eksikliğini tespit etmek, sağlıklı bir yaşam tarzı sürdürmek ve eksiklikle birlikte gelen semptomlardan kaçınmak için önemlidir. Vücudunuzun normal çalışması için vitamin ve minerallere ihtiyacı vardır ve bunlardan biri de C vitaminidir. C vitamini eksikliği, ciltte kuruluğa, morarmaya ve daha fazla soruna neden olabilir. Bu nedenle, bu temel vitaminden yeterince aldığınızdan emin olmanız önemlidir, böylece yeterli C vitamini almamaktan kaynaklanan sağlık sorunları oluşmaz. C vitamini eksikliğinin istenmeyen belirtilerini takviyeler ve C vitamini kaynakları ile gidermeye çalışın.

C Vitamini Eksikliğinin 8 Belirtisi

C vitamini eksikliğinden kaçınmak adına bu işaretlere dikkat etmek önemlidir. C vitamini eksikliğinin yaygın belirtilerinden bazıları şunlardır:

Zayıf kemikler - C vitamini kemik oluşumunda hayati bir rol oynar, bu nedenle düşük alım, kırık ve osteoporoz riskini artırır. Çocukların kemikleri daha ciddi şekilde etkilenebilir çünkü iskeletleri hala gelişmektedir.

Kuru cilt - Sağlıklı cilt, üst katmanlarında büyük miktarda C vitamini içerir. C vitamini ayrıca cildi dolgun tutan kolajen üretiminde de rol oynar. Yeterli C vitaminine sahip olmamak kuru, hasarlı cilde katkıda bulunabilir.

Kaşık şeklindeki tırnaklar - İnce ve kırılgan olan içbükey tırnaklar C vitamini eksikliğinin bir işareti olabilir. Tırnaklardaki kırmızı lekeler ve çizgiler ayrıca daha fazla C vitaminine ihtiyacınız olduğunun bir işareti olabilir.

Pütürlü cilt - C vitamini kolajen üretiminde rol oynar. Seviyeleriniz çok düşükse, ciltte küçük sivilce benzeri şişliklere neden olan keratoz pilaris gelişebilir.

Tirbuşon şeklindeki vücut kılları - C vitamini eksikliğinde protein gelişimine bağlı olarak vücut kılları etkilenebilir. Bu tüyleri tespit etmek zor olsa da, daha kırılgandırlar ve dökülme olasılıkları daha yüksektir.

Kızıl saç kökleri - C vitamini kan damarlarının sağlığında rol oynar. Eksik olduğunuzda bu damarlar hasar görebilir. Bu, saç köklerinin etrafında kırmızı lekelerin oluşmasına neden olabilir.

Kolay morarma - Morarma, derideki kan damarlarına verilen küçük hasardan kaynaklanır. Zayıf kolajen ve zayıf kan damarları, küçük noktalarda veya vücudun geniş bölgelerinde morarmaya neden olabilen C vitamini eksikliğinin bir belirtisidir.

Yavaş iyileşen yaralar - C vitamininin kolajendeki rolü nedeniyle, yeterince besin almamak yaraların daha yavaş iyileşmesine neden olabilir.

Bu C vitamini eksikliği belirtilerine sahip olduğunuzu düşünüyorsanız, doktorunuzdan veya başka bir sağlık uzmanından tıbbi yardım almalısınız. Bir tıp uzmanı, düşük besin seviyeniz veya vitamin eksikliğiniz olup olmadığını belirlemek için bir test ayarlayabilir. Takviye almadan önce mutlaka doktorunuza danışın.

Düşük Vitamin Düzeylerinin Nedenleri Nelerdir?

İskorbüt olarak da bilinen C vitamini eksikliği, vücudunuzdaki bu hayati besinin yetersiz olmasından kaynaklanır. Düşük vitamin ve mineral seviyeleri, diyetinizdeki düşük besin seviyelerinden kaynaklanır. Ayrıca, C vitamini eksikliğine neden olabilir. Yeterince hayati besinleri yememek enerji eksikliğine neden olabilir, bu nedenle sağlıklı kalmak ve eksikliğin nedenlerinden kaçınmak için iyi beslenmek önemlidir.

C vitamini Nelerde Bulunur?

C vitamini alımınızı artırmaya yardımcı olmak için, yüksek miktarda C vitamini içeren bazı yiyecek ve içecekler şunlardır:

  • Portakal ve portakal suyu gibi turunçgiller
  • Biber
  • Çilek
  • Frenk üzümü
  • Brokoli
  • Brüksel lahanası
  • Patates

Yeterince sebze ve meyve yememek, C vitamini eksikliğine veya iskorbüt gelişimine neden olabilir. Günlük diyetinizden ihtiyacınız olan tüm C vitaminini alabilmeniz gerekir. C vitamini vücutta depolanamaz, bu nedenle her gün diyetinizde buna ihtiyacınız vardır. 19 ila 64 yaş arasındaki yetişkinlerin günde 40 mg C vitaminine ihtiyacı vardır.

C Vitamini Alımı Nasıl Arttırılır

Bu gıdalardan daha fazla yiyerek diyetinizden yeterli miktarda C vitamini alabilmeniz gerekir. C vitamini alımınızı artırmanız gerekirse, C Vitamini Oral Sprey gibi bir C vitamini takviyesi almayı düşünebilirsiniz. Hap, kapsül ve tablet gibi takviyeleri de doktorunuza danışarak alabilirsiniz.

Editör: Didem Bektaş