Çanakkale tatlısı ile meşhur kentlerimizden. Biga usulü peynir tatlısı da kentin coğrafi işaret tescili alan ürünleri arasına girdi.

Çanakkale'nin Biga ilçesinde özel olarak hazırlanıp üretilen, dillere destan peynir tatlısı için yapılan coğrafi işaret tescili mahreç işareti başvurusu bugün kabul edildi. Türkiye'nin coğrafi işaret tescili alan gıda ürünlerinden sonuncusu da Çanakkale peynir tatlısı oldu. Biga halkı bu gelişmeyle büyük bir gurur yaşadı.

Biga TSO 2022 yılında bölgenin meşhur tatlısı için başvuruda bulunmuştu. Biga peynir tatlısı adı ile birlikte üretim şekli ve üretim yeri böylece koruma altına alındı. Biga Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Şadan Doğan, yaşadıkları gururu ve memnuniyeti şu sözlerle özetledi:

Biga Peynir Tatlısı için aldığımız coğrafi işaret tescili Çanakkale'mizin ve ilçemizin ekonomik ve gastronomik değerlerini pekiştirdi. Ürünün markalaşması ve korunması adına çok önemli bir gelişme. Biga peynir tatlısı yerel ve yabancı pazarlarda daha kolay tanınacak. Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından verilen belge ile ürünümüz tüm pazarlarda tanınacak. Geleneksel lezzetlerimiz gelecek nesillere aktarılacak. Haksız rekabet piyasasında ürünümüzün taklitleri ile bir farkı var. Bu sebeple Coğrafi İşaret tescili büyük bir önem arz ediyor.