CHP'de Kemal Kılıçdaroğlu ve Özgür Özel'in aynı gün ve aynı saatte grup toplantısı yapacaklarını açıklamaları, Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde dikkatleri yarın gerçekleştirilecek toplantılara çevirdi. Aynı partiden iki ismin aynı anda grup toplantısı yapmak istemesi, Meclis tarihinde ilk kez yaşanabilecek bir durum olarak değerlendiriliyor.
GRUP TOPLANTISI TARTIŞMASI BÜYÜYOR
CHP'de yaşanan liderlik tartışmalarının son adresi grup toplantı salonu oldu. Kemal Kılıçdaroğlu'nun salı günü grubu toplayacağını açıklamasının ardından CHP Genel Başkanı Özgür Özel de Merkez Yönetim Kurulu toplantısı sonrası kendi grup toplantısını yapacağını duyurdu.
Bu gelişme, yarın grup toplantısını kimin gerçekleştireceği sorusunu gündeme taşıdı. Ankara kulislerinde ise toplantının nasıl şekilleneceğine ilişkin farklı senaryolar konuşulmaya başlandı.
GÖZLER GRUP TOPLANTI SALONUNDA
Meclis kulislerinde öne çıkan değerlendirmelere göre, toplantı salonuna hangi tarafın milletvekillerinin daha erken gelerek çoğunluğu sağlaması halinde avantaj elde edebileceği ifade ediliyor.
Geçtiğimiz hafta gerçekleştirilen grup toplantısında Özgür Özel'e destek veren milletvekillerinin salona erken gelerek yerlerini aldığı belirtilirken, benzer bir tablonun yarın da yaşanabileceği konuşuluyor.
MECLİS BAŞKANLIĞI GÜVENLİK TEDBİRLERİ ALACAK
TBMM Başkanlığı'nın, yaşanabilecek olası yoğunluk nedeniyle güvenlik tedbirlerini artırması bekleniyor. Meclis yönetiminin, Kemal Kılıçdaroğlu'nun grup salonuna girişine kadar gerekli güvenlik planlamasını yaptığı belirtiliyor.
Bununla birlikte salon içerisindeki süreçlerin CHP'nin kendi iç meselesi olarak değerlendirildiği ve kürsüye kimin çıkacağı konusuna Meclis yönetiminin müdahale etmeyeceği ifade ediliyor.
MECLİS TV'NİN YAYINI MERAK KONUSU
Yaşanan tartışmaların ardından gözler Meclis TV'nin yayın planına da çevrildi. Meclis hukukçularının değerlendirmelerine göre, grup kürsüsüne hangi isim çıkarsa canlı yayının da onun konuşması üzerinden yapılacağı görüşü öne çıkıyor.
FARKLI SENARYOLAR DEĞERLENDİRİLİYOR
Kulislerde konuşulan senaryolar arasında grup toplantısı için yeterli çoğunluk aranması, grup yönetiminin toplantı sürecindeki rolü ve farklı saatlerde yeni toplantı taleplerinin gündeme gelebileceği değerlendirmeleri yer alıyor.
Meclis hukukçuları, grup toplantılarının haftada yalnızca bir kez yapılacağına ilişkin zorunlu bir hüküm bulunmadığını belirterek, gerekli görülmesi halinde farklı saatlerde ek toplantı talebinin de mümkün olabileceğini ifade ediyor.
YARINKİ TOPLANTI MERAKLA BEKLENİYOR
CHP'de yaşanan gelişmeler nedeniyle siyasi kulislerin gözü yarın gerçekleştirilecek grup toplantısına çevrilmiş durumda. Toplantının nasıl yapılacağı ve kürsüde hangi ismin yer alacağı sorusu, Meclis koridorlarında en çok konuşulan başlıklar arasında yer alıyor.




