Hükümet Çinli otomobil üreticilerinin Türkiye'ye yatırım yapmasını istiyor. Çin otomobil markalarına yüzde 40 ek vergi indirim geldi. İşte detaylar!

Çinli Otomobil Markalarına Ek Vergi İndirimi

Uzmanlara göre hükümet, Çin yapımı tüm binek otomobillere yüzde 40 ek vergi getirerek aslında Çinli otomobil üreticilerinin Türkiye'ye yatırım yapmasını istediği mesajını veriyor.

Çin otomobil gümrük vergisi artışıyla hükümetin aynı zamanda otomobil ithalatını da durdurmayı, böylece cari açığın daraltılmasına yardımcı olmayı ve Çinli otomobil üreticilerinin Türkiye'ye yatırım yapmasını teşvik etmeyi hedeflediklerini söylediler.

Binek otomobil ithalatı, 2024 yılının ilk dört ayında bir önceki yıla göre yüzde 24 artışla 203 bin adede yükseldi.

Çinli otomobil şirketler Ocak-Mayıs döneminde 38 binden fazla araç sattı. Bu rakam, 2023 yılının tamamında yüzde 6 olan pazar payını yüzde 8'e çıkardı. Cherry, MG ve BYD en çok satan Çin markaları oldu.

Uzmanlar, ek tarifenin 8 Temmuz'dan itibaren yürürlüğe girmesiyle birlikte Çinli otomobil üreticilerinin, otomobil fiyatlarının artacağından dolayı Türkiye pazarındaki paylarını korumalarının pek olası olmadığını söyledi.

Chery Türkiye Başkanı Si Fenghou, "Değişikliklere uyum sağlarken Türkiye'de fabrika kurulumu konusunda Türk bakanlıklarıyla yoğun bir şekilde çalışıyoruz" dedi.

Si, şirketin en kısa sürede Türkiye'de üretime başlamak için çaba gösterdiğini sözlerine ekledi.

Türkiye'de MG araçları pazarlayan Doğan Trend CEO'su Kağan Dağtekin, "Çinli otomobil markalarına uygulanan tarife beklediğimizden erken geldi ve beklediğimizden de sert oldu" dedi.

Dağtekin, MG'nin Avrupa'da fabrika kurmayı planladığını kaydetti. “Bu bitkilerden birinin Türkiye'de kurulduğundan emin olmak için çalışıyoruz,” dedi ve geçen hafta MG ile bir mutabakat zaptı imzalamaya yaklaştıklarını da sözlerine ekledi.

Dağtekin “Yatırım yapma kararı almak uzun bir süreç ve hiçbir şey kesin değil. Sanayi Bakanlığı bu yatırım konusuna müdahil ve çok destek oluyor” diye konuştu.