Op. Dr. Ayşe Duman, “Cinsel İlişkiden Sonra Yanma Nedenleri” hakkında bilgiler verdi;

Vajinanızın içindeki ve çevresindeki cilt son derece hassastır. Cinsel ilişki genellikle rahatlatıcı ve ihtiyaç olan bir etkinlik olsa da ağrılı hale gelebilir veya vajinada tahrişe neden olabilir. Özellikle cinsel ilişkiden sonra vajinal yanma yaşamanızın birkaç nedeni olabilir. Bunlardan bazılarını aşağıda ele aldık ve bu rahatsız edici hissi nasıl azaltacağınıza dair tavsiyelerde bulunduk.

Cinsel ilişkiden sonra yanma nedenleri hakkında bilgilendirmelerimizi okuyabilir ve bu yanmayı nasıl engelleyebileceğinize dair önerilerimizi uygulayabilirsiniz.

Detay için: Cinsel İlişkiden Sonra Yanma Nedenleri

İdrar yolu enfeksiyonu (İYE)

İdrar yolu enfeksiyonu olarak da bilinen İYE, cinsel ilişki sırasında tahrişe neden olabilir. Bu enfeksiyona idrar yollarında biriken ve iltihaplanmasına neden olan bakteriler neden olur. Diğer belirtiler, idrar yaptığınızda yanma hissi içerebilir ve bulutlu veya hafif pembe/kırmızı bir belirtiye sahip idrar olarak gözlemlenebilir. İYE'ler antibiyotiklerle tedavi edilebilir. İdrar yolu enfeksiyonunuz olduğunu düşünüyorsanız, doktorunuza danışın.

 Cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlar (CYBE)

Chlamydia, Herpes veya Trichomoniasis gibi bazı CYBE'ler cinsel ilişki sırasında veya sonrasında yanmaya neden olabilir. Bu vajinal enfeksiyonlar kadınlarda oldukça yaygındır. Bu nedenle yakın zamanda korunmasız cinsel ilişkiye girdiyseniz test yaptırmalısınız. Çoğu bir antibiyotik kürü ile tedavi edilebilir, ancak şu anda herpes için bir tedavi yoktur.

CYBE'lerin belirtileri şunları içerebilir:

·        ● Kaşıntı veya şişlik

·        ● Olağandışı kanama

·        ● Garip bir renk veya doku olan olağandışı akıntı

·        ● Alt karın ağrısı

Semen alerjisi

Cinsel ilişkiden sonra yanma yaşıyorsanız, eşinizin menisine alerjiniz olabilir. Bu şaşırtıcı derecede yaygındır çünkü meni alerji semptomlarını tetikleyebilecek protein içerir. Bu belirtiler şunları içerebilir:

·        ● Kızarıklık

·        ● Şişlik

·        ● Yanma

·        ● Kaşıntı

·        ● Kurdeşen veya yaralar

Bu semptomlar birkaç saatten birkaç güne kadar herhangi bir süre sürebilir. Meni ile temas eden herhangi bir bölgede alerjik reaksiyon yaşayabilirsiniz. Eşinizin spermine alerjiniz olabileceğini düşünüyorsanız, belirtilerinizi azaltmak için atabileceğiniz bazı adımlar vardır.

Henüz yapmadıysanız prezervatif kullanmayı deneyebilirsiniz. Çünkü bu spermin vajinanızdaki cilde dokunmasını önleyecektir. Cinsel ilişkiden önce bir antihistamin almayı da deneyebilirsiniz. Belirtileriniz devam ederse doktorunuzdan randevu alın.

Hormon Düşüklüğü

Kadın vücudu karmaşıktır ve hormonlar genel sağlığınızda büyük rol oynar. Östrojen seviyeleriniz düşükse, vajinal kuruluk yaşıyor olabilirsiniz. Bu da cinsel ilişki sırasında yanmanın bir nedeni olabilir. Vücudunuz yeterince östrojen üretmiyorsa sıcak basmaları, sık İYE'ler veya hassas göğüs şikayetleri de yaşayabilirsiniz. Bir doktor vücudunuzun östrojenini artırabileceğiniz bazı yollar önerebilir. 

Islanma eksikliği

Islanma cinsel ilişki sırasında özellikle kadınlar için son derece önemlidir. Yeterli ıslanma olmadan cinsel ilişki ağrılı hale gelebilir ve vajinayı tahriş edebilir. Çok fazla sürtünme meydana geldiğinde ciltteki küçük yırtıkların neden olduğu vajinal kanamaya bile yol açabilir. Cinsel ilişki sırasında her zaman yeterli ıslanma olduğundan emin olmalısınız. Doğal olarak yeterince ıslaklık olmnuyorsa suda çözünür bir yağlayıcı kullanabilirsiniz. Kokulu yağlama kullanmaktan kaçının. Bu daha fazla vajinal probleme ve tahrişe yol açabilir.

Sert Cinsel İlişki

Cinsel ilişki sırasında yanma ilişkinin çok sert olduğunu gösterebilir. Güçlü penetrasyon büyük miktarda sürtünmeye neden olabilir ve bu yüzden vajinanız yanabilir. Partnerinize çok kaba veya hızlı olup olmadığını bildirmelisiniz.  Böylece yanma hissetmediğiniz hızı bulabilirsiniz.  

Alerjik reaksiyonlar

Vajinanız vücudunuzun en hassas kısımlarından biridir. Bu nedenle alerjiniz olduğunun farkında olmadığınız şeylere alerjik reaksiyonlar yaşayabilirsiniz. Bu, prezervatifleri (lateks), losyonları veya oyuncakları içerebilir. Eğer öyle olduğunu düşünüyorsan cinsel ilişki sırasında alerjik reaksiyon yaşatan kullandığınız ürünler hakkında bir düşünün ve gelecekte bunlardan kaçınmaya çalışın.

Aşırı kokulu ürünlerden kaçınmaya çalışmalı ve bunun yerine cildinize daha yumuşak gelecek suda çözünür bir kayganlaştırıcı losyonu seçmelisiniz. Prezervatiflerin sorun olduğunu düşünüyorsanız, bazı lateks içermeyen çeşitleri deneyebilir veya diğer kontrasepsiyon biçimleri hakkında araştırma yapabilirsiniz.

Vulvodinia

Tüm kadınların % 8-10'unda görülen vulvodini, vulvada ağrıya neden olan bir durumdur. Vulvodini'nin ana semptomu vulva ve vajinanın içinde ve çevresinde kalıcı ağrıdır ve bu da yanma hissine neden olabilir.

Menopoz

Menopoz vücutta her açıdan zor bir süreçtir. Perimenopoz sırasında (menopoza geçiş dönemi) ve menopozdan sonra vücudunuz artık her ay bir yumurta bırakmamaya ve östrojende bir azalmaya ayarlandığı için hormonlarınız bu durumdan olumsuz etkilenir. Muhtemelen sıcak basması, uyku bozukluğu ve ruh hali değişimleri gibi klasik menopoz semptomlarından bazılarını zaten biliyorsunuzdur. Ancak  cinsel ilişki sırasında vajinal kuruluk ve ağrının perimenopozun geç evrelerinde de yaygın olduğunu belirtelim.

Vajinismus ve Vestibülodinya

Cinsel ilişki sırasında hissettiğiniz yanma geçmişe dayanıyorsa ağrılı cinsel ilişkile sonuçlanan tıbbi bir durumunuz olabilir.

Vajinismus, penetrasyon sırasında vajina kaslarının istemsiz olarak sıkışmasına ve gerilmesine neden olan bir durumdur. Bu, cinselliği inanılmaz derecede acı verici ve bazen mümkün olmayan hale getirebilir. Öte yandan vestibülodinya, vajinanın açıklığında (veya "girişinde") kronik ağrı için kullanılan tıbbi terimdir. Hem vajinismusun hem de vestibulodynia'nın kesin nedenleri bilinmemektedir.

Bu problemleri yaşıyorsanız cinsel ilişki sırasında yanma ile uğraşmak çözüm getirmez. Bunun için tedavi seçeneklerini değerlendirmelisiniz. Bu sorunları tedavi etmenin ve yönetmenin çeşitli yolları vardır.

Kaynak: https://www.ayseduman.com/