Doğanın mucizevi etkileri sağlık sorunlarını tedavi ediyor. Civanperçemi çayının faydaları, yapılışı ve kullanımı sizlerle. İşte, 5 büyük faydası!

Civanperçemi (Achillea millefolium), potansiyel sağlık yararları nedeniyle binlerce yıldır kullanılmaktadır. Eski çağlarda askerlerin yaralarını tedavi etmek için kullanılırmış. Bu bitkinin özü, uçucu yağı ve çayı günümüzde karşımıza çıkan yan ürünleridir. Peki, civanperçemi çayı nasıl yapılır ve tüketilir?

Civanperçemi Çayının Hazırlanışı ve Kullanımı

Bitkinin yaprakları ve çiçeklerinden 1-2 çay kaşığı kadar alınır ve kaynar suda 5-10 dakika demlenmeye bırakılır. Kurutulmuş bitkiden de çay yapılabilir. Özütü suya, meyve suyuna ve içeceklere eklenebilir. Günde bir fincan çay içmek yeterlidir.

Civanperçemi Çayının Faydaları

İşte civanperçemi çayının 5 faydası!

1. Yaların iyileşmesini hızlandırır

Antik Yunan zamanlarından beri civanperçemi yaraları tedavi etmek için lapa ve merhemlerde kullanılmıştır. Civanperçemi özü ve yağında iltihap giderici ve antioksidan özellikler yer alır. Civanperçemi yaprağı ekstresi bağ dokusunu yenileyen ve yaraları temizleyen fibroblastlar da bulunur. Kadınlarda doğum sırasında oluşan yaraları da onarır.

2. Sindirim sorunlarını hafifletir

Mide ağrısı, ishal, şişkinlik, kabız, ülser, irritabl bağırsak sendromu (IBS) gibi sindirim sorunlarını tedavi etmek için uzun süredir kullanılmaktadır. Civanperçemi bitkisinde sindirim şikayetlerini hafifleten flavonoid ve alkaloit bileşenler bulunur.

3. Depresyon ve anksiyete belirtilerini azaltır

Civanperçemi faydaları sinir sistemi üzerinde de etkilidir. Aynı şekilde civanperçemi çayının faydaları da aynıdır. Civanperçemi çayındaki flavonoidler ve alkaloidler, depresyon ve anksiyete semptomlarını hafifletebilir.

4. Beyin sağlığını destekler

Civanperçeminin multipl skleroz, Alzheimer, Parkinson ve ensefalomiyelit gibi beyin ve omurilikte viral bir enfeksiyonun neden olduğu iltihaplanma gibi bazı beyin bozukluklarına yardımcı olduğu gösterilmiştir. Araştırmalar bu bitkinin beyin iltihabını, omurilik ve beyin hasarı riskini azalttığını göstermiştir. Epilepsi hastaları için umut verici bir tedavi yöntemi haline gelmiştir.

5. İltihapla savaşır

Enflamasyon doğal bir vücut tepkisi olsa da, kronik enflamasyon hücre, doku ve organ hasarına yol açabilir. Civanperçemi, cilt iltihaplanması, yaşlanma belirtileri, alkole bağlı olmayan yağlı karaciğer hastalığını tedavi etmeye yardımcı olabilecek cilt ve karaciğer iltihabını azaltabilir. Cildin nem oranını da artırdığı bilinir.

Yan Etkileri

Civanperçemi çoğu kişi için muhtemelen güvenli olsa da, bazı insanlar dikkatli olmalıdır.

Hamile veya emziren kadınlar, düşükleri tetikleyebileceği ve adet döngüsünü etkileyebileceği için civanperçemi çayı içmemelidir. Ayrıca kanama bozukluğu olan veya kan sulandırıcı kullanan kişiler kanama riskini artırabileceği için civanperçemi kullanmaktan kaçınmalıdır. Ameliyattan önce ve sonra 2 hafta boyunca bu bitkiden kaçınılmalıdır.

Editör: Didem Bektaş