Karabiber faydaları ile dünya mutfaklarında önem verilen bir baharattır. İşte, daha fazla karabiber tüketmeniz için 8 sebep…

Karabiber bitkisi Piper nigrum’un meyvesinden elde edilen bu baharat, asırlardır dünya mutfaklarında yer edinmiştir. Türkiye’de de en çok kullanılan baharatların başında gelir. Karabiber faydaları ile öne çıkar. Pek çok kişi karabiberin faydalarını yeterince bilmez.

KARABİBER FAYDALARI

Bununla birlikte, tarihsel araştırmalar, insanların biberi bir mutfak baharatı yerine tıbbi amaçlar için kullandığını öne sürüyor. Yani karabiber pek çok sağlık sorununa da şifa olan bir bitkisel gıda.

Yunanlıların mide rahatsızlıklarını ve diğer rahatsızlıkları yatıştırmak için karabiber kullandığı tarih öncesi çağlarda yapılan araştırmalarla ortaya çıkmıştır.

İşte, mucizevi etkilere sahip olan karabiberin faydaları:

1. Antioksidan özelliklere sahip olabilir

Biberdeki ana aktif bileşen olan piperine, bir antioksidan görevi görür. Karabiber; ciddi sağlık sorunlarına yol açabilen oksidatif strese bağlı hasarı önlemeye yardımcı olur. İşte o hastalıklar:

Diyabet

Kalp hastalığı

Kanser

Göz problemleri.

2. İltihabı azaltmaya yardımcı olur

Piperine ayrıca anti-inflamatuar etkilere sahiptir. Ayak bileği ve artrit gibi eklem iltihabı belirtilerini yatıştırır. Eklem iltihabı şişkinlik ve ağrılarına iyi gelir.

3. Beyin üzerinde koruyucu etkisi olabilir

Bazı çalışmalar ayrıca karabiberin Alzheimer hastalığı gibi beyinsel rahatsızlıklarda önleyici etken olabileceğini göstermiştir. Yaşa bağlı hafıza sorunları, unutkanlık gibi beyinle ilgili problemlerde etkili bir silah olduğu düşünülmektedir.

4. Kan şekerini düzenlemeye yardımcı olur

Araştırmalar, karabiberin insülin seviyelerini düzenleyerek kan şekerini kontrol etmeye de yardımcı olabileceğini gösteriyor. Ani açlık ve kan şekeri yükselmesi gibi sorunlardan muzdarip olanlar karabiberi daha çok tüketmelidir.

5. 'Kötü' Kolesterolü Düşürür

Vücudunuzda iki tür kolesterol dolaşmaktadır: düşük yoğunluklu lipoprotein (LDL) kolesterol ve yüksek yoğunluklu lipoprotein (HDL) kolesterol.

Vücudunuzun en iyi şekilde çalışması için kolesterole ihtiyacı vardır, ancak "kötü" kolesterol olarak da bilinen LDL kolesterolün yüksek olması, kalp hastalığı, kalp krizi ve felç riskinizi artırabilir. Öte yandan, bol miktarda HDL kolesterol bu riski azaltmaya yardımcı olabilir. Karabiberin "iyi" kolesterol seviyelerini artırarak kolesterol seviyelerini kontrol etmeye yardımcı olabileceği kanıtlanmıştır.

6. Sindirim sorunlarına yardımcı olur

Karabiberde bulunan piperin, karbonhidratları ve yağları parçalamaya ve sindirmeye yardımcı olan enzimlerin serbest bırakılmasına yardımcı olur. İshal, kabızlık, hazımsızlık, gaz gibi sindirim şikayetlerini azaltır. Özellikle ağır yemeklerden sonra reflü, kramp, ishal gibi sorunlar yaşayanlar ağır baharatları dikkatle tüketmelidir. Karabiberin dozu burada iyi ayarlanmalıdır.

7. Vücudun besinleri emme yeteneğini artırabilir

Karabiberdeki piperin, vücudunuzun belirli besinleri emmesini kolaylaştırabilir. Besinlerin emilimini artırdığı için iltihaplanmayı ve şişkinliği de önler. Ayrıca iltihap önleyicidir ve antibiyotik etkisine de sahiptir.

8. Kanser hücrelerinin büyümesini engeller

Prostat kanseri hücreleri üzerinde yapılan bazı laboratuvar araştırmaları, karabiberdeki piperinin kanser hücrelerinin büyümesini engelleyebileceğini öne sürüyor. Kanser tedavisinde ileride önemli bir role sahip olacağı da düşünülmektedir.