Defne çayı neye iyi gelir? Bitki çayının özellikleri, besin değeri, kullanım şekli haberimizin devamında. İşte, defne çayının faydaları ve zararları!

Defne yapraklarının sağlığa faydaları, sindirim sağlığının iyileştirilmesine yardımcı olur, solunum rahatsızlıklarını tedavi eder, saç sağlığını iyileştirir, iltihap önleyici aktiviteye sahiptir, kalp sağlığını iyileştirir. Defne çayının faydaları aynı zamanda kanseri önlemeyi içerir, kaygı ve stresi azaltır, diyabet yönetimine yardımcı olur. Birçok kişi defne çayı neye iyi gelir diye araştırmaktadır. Adet sorunlarını hafifletir, uykuya çare olur, böcekleri kovar, kepek ve saç dökülmesi tedavisinde etkilidir.

100 gram defne yaprağının besin değerleri şöyledir:

100 gram defne yaprağı 313 kcal enerji, 7.6 gram protein, 5.4 gram su, 75 gram karbonhidrat, 26 gram diyet lifi, 8.4 gram toplam yağ içerir (bunların dışında) doymuş yağ 2,3 gram, tekli doymamış yağ 1,6 gram, çoklu doymamış yağ 2,3 gram, omega-3 yağ asitleri 1,1 gram ve omega-6 yağ asitleri 1,2 gramdır). Mevcut vitaminler A Vitamini, C Vitamini, Tiamin, Riboflavin, Niasin, Vitamin B6, Folattır. Kalsiyum, Demir, Magnezyum, Fosfor, Potasyum, Sodyum, Çinko, Bakır, Manganez ve Selenyum defne yaprağında bulunan minerallerdir.

Defne Çayının Faydaları

Sindirime faydalıdır

Defne yapraklarının gastrointestinal sistem üzerinde çok güçlü bir etkisi vardır, hem vücudun toksisitesini azaltan bir diüretik olarak idrara çıkmayı uyarır hem de zehirli bir şey tüketildiğinde kusmayı sağlar. Ayrıca defne yapraklarında bulunan organik bileşikler, mide rahatsızlığını gidermek, hassas bağırsak sendromunu yatıştırmak ve hatta Çölyak hastalığının semptomlarını azaltmak için çok etkilidir. Defne Yaprağı yağı ve defne çayı sindirim problemlerine iyi gelir. Modern diyetteki daha karmaşık proteinlerin bazılarının sindirimi zor olabilir, ancak defne yapraklarında bulunan benzersiz enzimler, verimli sindirimi ve besin alımını kolaylaştırmaya yardımcı olur.

Solunum sistemi için faydalıdır

Defne yaprağının esansiyel yağı çıkarıldığında, çeşitli solunum rahatsızlıklarını hafifletmek için bir merhem haline getirilebilir ve göğse sürülebilir. Defne çayının buharını solumak balgam söktürür. Ve doğal antibakteriyel kalitesine sahiptir.

Saçların uzamasına yardımcı olur

Defne çayı saça faydaları ile de öne çıkar. Saç köklerinin sağlığını iyileştirmek ve kepeği ortadan kaldırmak için defne yaprakları suda buharda pişirilir ve ardından şampuanlamadan sonra saç derisine sürülür. Defne yapraklarındaki kimyasallar ve uçucu bileşenler kuru cilt ve kepeği ortadan kaldırmaya yardımcı olabilir. Defne yaprağı ayrıca saçların yeniden çıkması ve saç dökülmesinin önlenmesinde de faydalıdır.

İltihap gidericidir

Defne yaprağının en önemli faydalarından biri vücuttaki iltihaplanmayı azaltma yeteneğidir. Defne yaprakları, ağrılı eklemler veya artritten etkilenen alanlar gibi etkilenen bölgelere topikal olarak uygulandığında iltihabı ve tahrişi hızla azaltabilen partenolid adı verilen benzersiz bir bitki besin maddesi içerir.

Kalp sağlığını iyileştirmeye yardımcı olur

Kafeik asit ve rutin, kalp sağlığını iyileştiren defne yapraklarında bulunan önemli organik bileşiklerdir. Mide ekşimesi sorunlarına iyi gelen defne çayının faydaları, kalbi güçlendirir ve kötü kolesterolü düşürür.

Kanseri önler

Defne yapraklarında bulunan fitobesinler, kateşinler, linalool ve partenolid dahil olmak üzere antioksidanların ve organik bileşiklerin eşsiz kombinasyonu, vücudun serbest radikallerin etkilerinden korunmasına yardımcı olur.

Defne yapraklarını yakmak endişe ve stresi azaltır

Defne yapraklarının en az bilinen faydalarından biri, doğal olarak yatıştırıcı kalitesidir.

Diyabet tedavisi için iyidir

Defne yaprakları, gelişmiş insülin reseptör fonksiyonu ve düzenlenmiş kan şekeri seviyeleri ile doğrudan bağlantılıdır. Diyabet geliştirme riski taşıyan veya halihazırda bu durumu geliştirmiş olan hastalar için düzenli olarak defne çayı tüketimi, diyabetik atak olasılığını önemli ölçüde azaltabilir.

Adet kramplarını hafifletir

Defne çayının faydaları arasında adet ağrısını giderme ve vajinal akıntıyı iyileştirme özellikleri de sayılabilir.

Uyumaya yardımcı olur

Yatmadan önce defne çayı tüketmek uykuya dalmanıza yardımcı olur.

Kepek ve saç dökülmesine karşı etkilidir

Demlenmiş defne yapraklarından yapılan durulama kepek tedavisinde etkilidir. Defne çayı saç dökülmesi için harika bir çare olarak kabul edilir. Defne yağı, kepek ve saç dökülmesiyle etkili bir şekilde mücadele eden bir saç toniğidir.

Defne Yaprağının Kullanım Alanları

Defne yaprağı çorbalarda, güveçlerde, etlerde, balıklarda, soslarda ve şekerlemelerde tatlandırıcı olarak kullanılır. Hem yapraklar hem de meyveler aromatik, uyarıcı ve narkotik özelliklere sahiptir. Yapraklardan elde edilen esansiyel yağ aynı zamanda baharat ve gıda aroma maddesi olarak kullanılır ve farklı ülkelerin geleneksel ilaçlarında daha geniş uygulama alanına sahiptir.

Defne Çayı Zararları ve Yan Etkileri

Defne yaprağı veya yağı tüketilemez. Defne yaprağı kan şekeri kontrolünü engelleyebilir. Bu nedenle, diyabet hastası olan ve ilaç olarak defne yaprağı kullanan kişiler kan şekerini yakından takip etmelidir.

Defne yaprağı, merkezi sinir sistemini yavaşlatabilir. Ameliyat sırasında ve sonrasında kullanılan anestezi ve diğer ilaçlarla birleştirildiğinde dikkatli olunmalıdır.

Editör: Didem Bektaş