Trabzonlu Milli Atlet 1 haftaya arayla hem İstanbul'da düzenlenen Salon Türkiye Şampiyonası'nda altın madalya aldı.Ayrıca Bulgaristan'daki Balkan Şampiyonası'nda 4. oldu. 

ZÜLHA: 2028 olimpiyatlarına mutlaka katılacağım. Ama şu an önümde Avrupa şampiyonası ve bir de gençler dünya şampiyonası var. Aklımda bunlar varken olimpiyat hayali kurmak bana yük getirecektir

ZÜLHA: Şu an spor yapmasaydım gittiğim ülke ve şehirlere belki gidebilirdim ama aynı duyguları yaşayamazdım

ÖNCE TÜRKİYE ŞAMPİYONLUĞU ARDINDAN BALKAN 4’ÜNCÜLÜĞÜ

Türkiye Olimpiyata Hazırlık Merkezi’nin (TOHM) Trabzonlu sporcusu Zülha Armutçu, başarıdan başarıya koşmaya devam ediyor. 5-7 Şubat tarihlerinde İstanbul’da düzenlenen Türkcell Salon Türkiye Şampiyonası’nda 60 metrede altın madalya ile sezonu açan 18 yaşındaki Akçaabatlı sporcu, son olarak önceki gün Bulgaristan’da düzenlenen Balkan 20 Yaş Altı Şampiyonası’nda da 4.oldu. Final müsabakası öncesindeki seçmelerde 1’inciliği elde eden sporcu final yarışlarında foto finişin belirlediği sıralamada 4.oldu.

KUZEY EKSPRES’E KONUŞTU

7 saniye 55 saliselik performansıyla Türkiye Şampiyonası’ndan 6 salise daha iyi koşmasına rağmen elde edilen 4’üncülük sonrası genç sporcumuz üzgün olsa da gerçekleştirdiği başarıdan dolayı alkışı hak etti.Ayağının tozuyla sıcağı sıcağına Kuzey Ekspres Gazetesi’nin sorularını yanıtlayan Zülha Armutçu, kariyeri ve hedefleri hakkında açıklamalarda bulundu.  İşte Balkan Şampiyonası’ndan gelecek hedeflerine, edindiği tecrübelerden spora nasıl başladığına kadar birçok soruyu samimiyetle yanıtlayan Zülha ile gerçekleştirdiğimiz söyleşi.

Seni biraz tanıyabilir miyiz? Kaç yıldır atletizmle uğraşıyorsun.

Trabzon Akçaabatlıyım. 4-5 yıldır atletizm sporunu yapıyorum. İlk zamanlar hayalim bile yoktu. Türkiye ya da Avrupa şampiyonalarının olduğunu bile bilmiyorum desem abartı olmaz. İyi bir atlet olayım, madalyalarım olsun diye bu spora başlamadım. Yaylacık Ortaokulu’nda okuyorken Beden Eğitimi öğretmenim sayesinde sporla tanıştım.

HENTBOL GEÇMİŞİM VAR

Spora atletizmle mi başladın?

Sadece atletizm yapmadım. Öncesinde hentbol geçmişim de var. Başka sporları da yaptım. O an hangi sporu düşünmüşsem onu yapmıştım. Herhangi bir gelecek beklentim yoktu. İlk yarışımda Türkiye Şampiyonu olduktan sonra bunu geliştirebileceğimi öngördüm. Şimdi ise Balkan Şampiyonası’ndan geliyorum. Spor yapmayı seviyordum. Ardından ilk yarışlarımda başarı aldım. Okul yarışlarında Türkiye birincisi oldum. Ardından acaba, bu başarının devamı gelir mi diye düşündüm. Sonrasında hentbolu bıraktım. Sadece atletizme odaklandım.

Hentbol sana neler kattı?

Atletizm tüm spor branşlarıyla ilişkilidir. Hentbol, daha çok güç, dayanıklılık ve çabukluk üzerine kurulu bir spor.  60 metre yarışları ise daha çok sprinte dayalı bir spor. Çok çabuk olman lazım. Bunu hentboldan kazandığımı söylesem abartı olmaz.

ŞEHİR DIŞINA ÇIKMAK!

Müsabık sporcular ilk başlayacakları özellikle de sporcu arkadaşlarıyla hayaller kurar. Senin hayalin neydi?

Şehir dışına çıkmak. (Gülerek) Okulda derece aldıktan sonra öğretmenim takımda kalmamı söyledi. Ayrıca gerçekten arkadaşlarımla da konuşurken şehir dışına çıkacağımızı konuşmuştuk. (Gülerek) Şimdi ise yurtdışına çıkmak (gülerek). İlk başlarda düşüncem o yöndeydi. Şehir dışına çıkabilmek çok güzel olurdu diye düşünürdüm. Şimdi ise Bulgaristan’dan geliyorum. Yaz ayında Estonya’ya, Kenya’ya gideceğim. Keza geçtiğimiz hafta İstanbul’daydım. Şakası bir yana spor, bu açıdan da benceçok önemlidir. Kişinin sosyal gelişmesine çok katkı sağlıyor. Ben şuan spor yapmasaydım gittiğim ülke ve şehirlere belki gidebilirdim ama aynı duyguları yaşayamazdım.

DAHA İYİ BİR DERECE ALABİLİRDİM

Balkan Şampiyonası’nda 4.oldun. Neler hissediyorsun? Yeni hedeflerin nelerdir?

Balkan Şampiyonası’nda en azından madalya hedefliyordum. Olmadığı için çok üzgünüm. Mazeretleresığınmaktansa yenilgiden dersler çıkarmayı severim. Bu durum bana tecrübe oldu. Final yarışları öncesi gerçekleştirilen seçmelerde 1.Olmama rağmen final yarışında 4.oldum. Bu yarış benim için geride kaldı. Hedefim yaz ayında düzenlenecek olan Avrupa ve Dünya şampiyonalarına hazırlanmaktır.

Özellikle de son 1 yılda önemli yarışlara katıldın katılmaya da devam edeceksin. Geçmişte edindiğin tecrübeleri bu zorlu süreçte nasıl karşına çıkacaktır?

Kişisel anlamda büyük tecrübeler ediniyorum. Sportif açıdan da her gittiğim yerden bir şeyler öğrenmeyeçalışıyorum.Şöyle ki,ocak ayının ortalarında deneme yarışlarına gittim. Silah sesinden erken çıkış yaptım ve kırmızı kart gördüm. Elendim. Çok üzülmüştüm. Ama yaşamam gerekiyormuş. Başarı bekliyorum. Keza hocam da benden umutlu. İnanıyoruz. Ama bir anlık dalgınlık bana pahalıya mal olmuştu. Hem ben hem de antrenörümçok üzülmüştü. Sonra 1 hafta daha kalmak istedik. 1 hafta sonraki deneme yarışlarına kaldık ve en iyi derecemi koşmuştum. Ardından geri döndük 1 hafta sonra Türkiye Şampiyonasında 1.olmuştum. Bu yarışların sonunda da Bulgaristan’da yarıştım. 4. oldum. Daha iyisini yapabilirdim ama bu yarış geride kaldı. Olumlu olumsuz her şey aklımda. Adım adım basamakları çıkarken bunlardan bir bir yararlanacağım.

En büyük hedefin nedir?

En büyük hedefim tabi ki olimpiyatlar. Ancak 2024-2028 hedeflerini önüme koymadan önce adım adım gitmem gerekiyor. Başkan şampiyonası geride kaldı. Şimdi önümde Avrupa ve Dünya şampiyonluklar var. Disiplinliyim, hırslıyım ama o anı yaşamayı sevenlerdenim. Olimpiyatı hiç düşünmedim, çünkü ona daha çok var. 2024’e bile hazır olur muyum bilmiyorum ama 2028’e mutlaka giderim.. Herkes gibi bende olimpiyatlarda yarışmak isterim. Önceliğim bu yıl düzenlenecek yarışlardır. Avrupa ve Dünya Şampiyonları var. Şu anlık önceliğim Avrupa Şampiyonası.

ADIM ADIM GİTMELİYİM

18 yaşına göre çok temkinli konuştun. Olimpiyatlar ile ilgili görüşlerin nelerdir?

Tabii ki hedefim olimpiyat.Ama ütopik hayaller insanı yorar. Yanlış anlaşılmasın, olimpiyatlar benim hayalim ve bu ütopik değil. 2028 olimpiyatlarına mutlaka katılacağım. Ama şuan önümdeAvrupa Şampiyonası ve bir de Gençler Dünya Şampiyonası var. Aklımda bunlar varken olimpiyathayali kurmak bana yük getirecektir. Çünkü önümüzde 7 sene daha var. 2024’ü de hedefliyorum ve hazır olmak hiç de kolay değil.

Sıralamayı atlamak bazen insanı bir boşluğa iter. İnsan kendini olduğundan daha büyük görür. Bu da hoş bir durum değildir. Bugün olimpiyat sporcusu gibi antrenman yapabilirim. Ama vücudumun buna hazır olması gerekir. Bunun aynı düşüncesi zihinsel olarak da yapılmalıdır. Aksi taktirde olimpiyatı düşünürken Avrupa Şampiyonası ve Gençler Dünya Şampiyonası’nda başarı elde edemem. Her fırsatta adım adım gitmeyi hedefliyorum. O yıl geldiği zaman ise tüm gücümle mücadele edeceğim. Tek düşüncem olimpiyat madalyası olacaktır ama o gün o an geldiğinde bunları düşüneceğim.

Atletizm ile Zülha arasında nasıl bir bağ var?

Küçüklüğümden beri bir liderlik ruhum vardı. İkinci olduğumda bile sinirli olup geriliyordum. Atletizm de ferdi bir branş. Ben birinci olursam ben birinci olacağım. İkinci ve diğer dereceler olursa ben başarısız olacağım. Tek tek madalyaları almak benim çok hoşuma giderdi. Ailemi gururlandırıyorum,antrenörlerimibeni destekleyenleri memnun ediyorum. Gerçekten çok hırslıyımdır. Geçtiğimiz sene Balkan Şampiyonası’nda benden kimse bir şey beklemiyordu. Finalekalmayı bile beklemiyordum. Ancak önce finali germiş sonrasında 2. olmuştum. Bu benim için çok önemliydi. Ancak önceki gün koşulan yarışta üzüldüm. Çünkü kendimi biliyordum. Kısmet değilmiş,tecrübe edindim diyerek yoluma devam edeceğim.

Saliselerin önemini belki de bu yeryüzünde en iyi bilen insanlardan birisin. Neler söylemek istersin?

Düşünememek… Düşünmeye bile zamanımız yok. Bulgaristan’da 7,55 koştum. Dördüncü oldum. Birinciyle aramızda 9 saliselik bir zaman var. Sadece 9 salise.

İŞTE O TALİHSİZ ANIN FOTOĞRAFI:



Kaynak: Kuzey Ekspres Gazetesi - 
ALİ OSMAN YÜRÜK

Editör: TE Bilişim