Marka ismini bulurken yeni kurulan işletmeler kesinlikle acele etmemeli ve bu süreç için yeterli zamanı ayırmalıdır. Bir marka isminin işletmenin kimliğini yansıtması, akılda kalıcı olması, dikkat çekmesi, bir süre sonra ürün veya hizmet ile özdeşleşmesi ve iyice hedef kitlenin zihnine kazınması beklenir. Bu özellikleri taşıyan bir marka adı satışlarda veya kazançta ciddi bir etki sunacaktır.
Hem özgün hem de beklenilen özellikleri taşıyan bir marka adını günümüzde bulmak giderek daha zor hale gelmektedir. Bunun nedeni ticaretin dijitalleşerek daha fazla kişi tarafından uğraşılan kazanç yollarından biri haline gelmiş olmasıdır. Her geçen gün yeni bir işletme kurulurken kendi markanızı doğru şekilde bulmak adına size fikir vermesi, nasıl bir yol izlemeniz gerektiğine rehberlik etmesi adına bu içeriği hazırladık.
1 - Domain Araştırması ile Başlayın!
İşletmeniz ister dijital olsun ister web sitesi açacağınız geleneksel bir ticaret merkezi olsun işe domain araştırması ile başlamak daha doğru olacaktır. Aksi halde isminizi, logonuzu oluşturup buna uygun domain aramaya kalktığınızda daha önceden alınmış olduğunu görerek tüm süreci baştan başlatmak zorunda kalabilirsiniz.
Domain sorgulamak ve domain satın al hizmetinden yararlanmak için Aysima web adresine giderek ‘Domain’ kategorisine tıklayıp ‘Domain Sorgula’ seçeneğine tıklamalısınız. Burada farklı uzantılar için yıllık ne kadar ücret ödeyebileceğinizi de görüntüleyeceksiniz. İşletmeler için uygun uzantılar genellikle ‘.com’ ve ‘.com.tr’ şeklindedir. İlerleyen süreçlerde işletmenizin bir benzerinin açılmasını engellemek adına veya bütçeniz uygunsa aynı domaini ‘.net’ uzantısı ile de almanızı tavsiye ederiz.
İsimler belirlemek ve bunlarla ilgili domain sorgulaması yapmadan önce şimdi belirteceğimiz unsulara özen göstererek dikkat çekici bir marka adı oluşturabilirsiniz.
2- Okunabilirlik
Kolay okunan, basit ama etkili, yanlış anlaşılıp yanlış yazılabilecek birbirine karıştırılabilecek bir kelime seçimi yapmamalısınız. Örnek olarak ‘Tuba Giyim’ ve ‘Tuğba Giyim’ isminin farklı yazımları olduğu için bir işletmenin adını bu şekilde oluşturduğunuzda insanlar bunun hakkında sosyal medyada veya yazılı olarak konuşurken potansiyel alıcılarınızın rakip firmanıza gitmesine yol açabilirsiniz. Marka isimlerinin kafa karışıklığına neden olmaması en öncül kurallardandır.
3- Akılda Kalıcı 2 Farklı Kelimeyi Birleştirin
Günümüzde çok sayıda e-ticaret platformu bulunduğu için aklınıza gelen mükemmel olduğunu düşündüğünüz marka ismi rakibiniz tarafından alınmış olduğunu görebilirsiniz. Bunun çözümü için kelimenin yanına yine çarpıcı, diğeri ile uyumu olan anlamlı bir başka kelimeyi daha ekleyebilirsiniz.
Marka isimleri tek bir kelimeden oluşmak zorunda değildir. Eğlenceli iki farklı kelimenin bir kısmının birleştirilmesi veya iki kelimelik markalar da oluşturabilirsiniz.
4- Kelimenin Diğer Dillerdeki Karşılığına Bakın
Global olarak da büyümenize olanak tanıyacak olan bu durum isminizde Türkçe karakter kalmamasını da sağlayabilir. Bu sayede işlerinizi bir süre sonra yurtdışına da rahatlıkla açabilirsiniz. Bulduğunuz anlamlı kelime veya kelime öbeğinin Fransızca, İngilizce, İspanyolca, Yunanca anlamlarına bakabilirsiniz. Özellikle sofistike ve elit bir marka ismi için Fransızca sözlükleri karıştırmanızı tavsiye ederiz.
5- Özgün, Basit ama Yaratıcı Bir İsim
Bulduğunuz ismin öncelikle mutlaka benzersiz ve özgün olduğundan emin olmalısınız. Aysima size bu konuda Domain sorgulama hizmeti ile yardımcı olacaktır. Linux hosting satın alma, domain araştırması yapma, iyi bir marka oluşturma sürecinde aysima.com adresinden ihtiyacınız olan tüm yardımı alabilirsiniz. Ardından e-ticaret siteniz hemen kuruluma hazır hale gelecektir.
Bunların dışında isminizin yaratıcı olması, zekice bir isim hissini vermesi ama basit olması önemlidir. Direkt amacına uygun olan isimler potansiyel alıcılarınıza daha zekice ve havalı hissettirecektir. Örnek olarak ‘Pideci’ diye marka kuran bir restoran hem basit, hem akılda kalıcı hem de direkt amacına uygun ve zekice hissettiren bir isim bulmuş olur. Güzel bir yazı fontu, pideli bir logo ve uygun renklendirme ile harika bir zincir restoran haline getirilebilecek bir isimdir.
Bunun gibi hizmet vermek istediğiniz ya da ticaretini yapacağınız alana tam olarak oturan bir isim bulmaya özen gösterdiğinizde marka bilinirliği sürecinizin çok başarılı geçeceğinden ve bunun satışlarınıza olumlu olarak yansıyacağından emin olabilirsiniz.
6- Aliterasyon ve Asonans
Akılda kalıcılığı arttıracak edebiyattan da adını duyduğumuz aliterasyon ve asonans tekniklerinden isim bulma sürecinde yararlanabilirsiniz.
Aliterasyon kelime ve kelime grubunun içerisinde başta, ortada ve sonda aynı ünsüz harfin yer alması anlamına gelirken asonans kelime ve kelime grubunun içerisinde sıkça aynı ünlü harfin yer alması anlamına gelir. Aliterasyona örnek olarak ‘Range Rover’ markasını gösterebilir; asonansa örnek olarak da ‘Coca Cola Company’ ismindeki ‘o’ ve ‘a’ sesleri gösterilebilir.
Marka Tescili Sürecine Dikkat Etmelisiniz!
İsim hakları açısından da araştırma yapmanız gerekecek. İsminizi korumak adına marka tescili aşamalarını da kesinlikle ele almalısınız. Marka tescili almamış olan işletmeler bir süre sonra isim yapmaya başladıklarında isimlerinin benzerinin açılması ile kafa karışıklığı sorunu yaşayabilir veya isim haklarını başka kişiye kaptırabilir ve işletmesinin adını, logosunu yasal olarak değiştirmek zorunda bırakılabilir. Tüm bu yasal haklarınız açısından marka bilinirliğinizi tehlikeye de atmamak adına mutlaka markanızı oluşturduktan sonra tescil ettirmelisiniz.