Akciğer Kanserinin 5 Erken Belirtisi Akciğer Kanserinin 5 Erken Belirtisi

Yeni bir çalışma, haftada bir porsiyondan fazla kırmızı et yiyen kişilerin tip 2 diyabet geliştirme olasılığının, daha az tüketenlere göre daha yüksek olabileceğini öne sürüyor. 217 bin kişiyle yapılan çok yıllık araştırmaya göre, haftada 2 porsiyon ve üzerinde kırmızı et tüketen 22 bin kişide tip 2 diyabet geliştiği anlaşıldı.

En çok işlenmemiş kırmızı et yiyenlerin, en az yiyenlere kıyasla tip 2 diyabete yakalanma olasılığı yüzde 40 daha fazlaydı.

Harvard'da yapılan araştırmanın başı Gu, "Tip 2 diyabetin önlenmesi açısından, insanlara kırmızı eti, fındık ve baklagiller gibi bitki bazlı protein kaynakları ile değiştirmelerini öneriyoruz" önerisinde bulundu.

Çalışmada, günlük bir porsiyon kırmızı etin kuruyemiş ve baklagillerle değiştirilmesinin, yüzde 30 daha düşük tip 2 diyabet riski ile ilişkili olduğu ortaya çıktı. Benzer şekilde, süt ürünleri yerine bir porsiyon kırmızı etin kullanılması, tip 2 diyabet riskinin yüzde 22 daha düşük olmasıyla bağlantılıydı.

Diyabet Riskini Azaltmak İçin İşlenmiş Et Tüketiminizi Azaltın

Çalışma bulguları, diyabet riski üzerinde en büyük etkiyi yaratmak için insanların öncelikle ne kadar işlenmiş et yediklerine bakmak isteyebileceğini öne sürüyor. Bunun nedeni, pastırma, sosisli sandviç veya söğüş et gibi işlenmiş kırmızı etlerin günlük olarak eklenen her porsiyonunun yüzde 46 daha fazla tip 2 diyabet riski ile ilişkili olmasıdır.

Buna karşılık, sığır eti, dana eti ve kuzu eti gibi işlenmemiş kırmızı etlerin her ekstra porsiyonu, tip 2 diyabet geliştirme riskinin yüzde 24 daha yüksek olmasıyla bağlantılıydı.

Sağlık dünyasında çığır açacak olan bu çalışma ayrıca porsiyon boyutlarına dikkat etmenin önemli olduğunu da öne sürüyor. Araştırmada bir porsiyon işlenmemiş kırmızı etin yaklaşık 100 gram olduğu, yani çeyrek kiloluk bir burgerden çok daha az olduğu ortaya çıktı. İşlenmiş et porsiyonları kabaca tek bir dilim dana pastırmasına, bir sosisli sandviçe veya birkaç dilim şarküteri etine eşdeğerdi.

Bitki bazlı proteinleri tüketerek tip 2 diyabet riskinin düşürülmesi mümkündür. Önemli olan, bu riski artıran hayvansal proteinleri, riski azaltan bitkisel proteinlerle değiştirmektir. Bitki bazlı proteinler vitaminler, mineraller ve diyet lifleri açısından bol miktarda bulunuyor ve bu da onları birçok açıdan kırmızı ete besleyici alternatifler haline getiriyor.

Proteini tofu, soya, fasulye, fındık ve fındık ezmesi, tohumlar ve seitan gibi öğünler ve atıştırmalıklarla tüketmek doğru olacaktır. Makarna tamamen sofradan kalkmış değil, ancak diyabet riskini azaltmak isteyen insanlar tam tahıllı versiyonları aramalı ve porsiyonları kontrol altında tutmalıdır.