Kaju fıstığının faydaları depresyona iyi gelmesi nedeniyle öne çıkmaktadır. İşte, birçok sağlık sorununa şifa olan kajunun 13 bilinmeyen faydası…

Yaprak dökmeyen kaju ağacı Anacardium occidentale cinsinin yumru şeklindeki meyveleri kaju fıstığıdır. Uzun raf ömrüyle bilinen kajular teknik olarak fındık fıstık değil bir tohumdur. Kaju fıstığı, badem veya yer fıstığına benzer zengin bir ceviz aromasına sahiptir. Kaju fıstığı çiğ, kavrulmuş veya tuzlanmış olarak tüketilebilir.

Kaju Fıstığının Besin Değerleri

Kaju fıstığı, diğer kuru yemişlerden daha besleyicidir. Ancak kalori içeriği yüksek olduğu için dikkatle tüketilmelidir. Yüksek kalori içeriğinden ayrı olarak:

  • Esansiyel yağ asitleri
  • E vitamini, K vitamini
  • Kalsiyum, bakır, potasyum, magnezyum, çinko ve folat
  • Antioksidanlar
  • Lif
  • Protein ve karbonhidrat içerirler.

Kaju Fıstığının Faydaları

 Kaju fıstığı besin açısından zengindir ve sağlıklı yağlar, proteinler, temel vitaminler ve mineraller açısından zengindir. Ölçülü tüketildiğinde diyetinize sağlıklı bir katkı olabilir. İşte, kaju faydaları!

1: Kardiyovasküler hastalıkları önleyebilir

Kaju fıstığı kalp sağlığımız için faydalıdır. Kaju fıstığı, kalp sağlığı için faydalı olan esansiyel yağ asitleri, potasyum ve antioksidanlar açısından zengindir. Kalp sağlığı için fitosteroller, fenolik bileşikler ve oleik asit içerir ve kan damarlarını güçlendirir.

Kaju fıstığı vücuttaki kötü kolesterolü (LDL) düşürmeye ve iyi kolesterolü (HDL) iyileştirmeye yardımcı olur. Ayrıca kalp hastalığına yakalanma riskine neden olabilecek iç iltihabı azaltan anti-inflamatuar özelliklere sahiptir.

2: Kan basıncını düşürmeye yardımcı olur

Kaju faydaları arasında tansiyonu dengelemesi de sayılabilir. Sağlıklı doymamış yağlar ve magnezyum, potasyum ve L-arginin gibi mineraller açısından zengindir. Kan damarlarınızı genişleterek kan basıncını önemli ölçüde düşürmeye yardımcı olur.

3: Diyabeti önleyebilir ve kontrol edebilir

Tip 2 diyabetli kişiler için diyetlerine kaju eklemek, esasen kan şekeri seviyesini kontrol edebilir. İyi bir lif kaynağıdır, kan şekeri artışlarını önlemeye yardımcı olan bir besindir. Ancak kalori içeriği yüksek olduğu için günde sadece 3-4 adet kaju tüketilmesi tavsiye edilir.

4: Bağışıklık güçlendiricidir

Kaju fıstığı sizi sağlıklı tutan çinko ve vitaminler açısından zengindir. Çinko, temel hücre süreçleri için hayati önem taşıyan, bağışıklık sistemini güçlendiren bir bileşiktir. Düzenli çinko alımı, nihayetinde bağışıklığınızı artıran gerekli miktarda çinko ve vitamin sağlayabilir.

5: Kemikleri güçlendirmeye yardımcı olabilir

Sağlıklı kemikler için çok fazla minerale ihtiyacımız var ve kaju fıstığı hepsine sahip. Kaju fıstığı, kemiklerimize güç veren ve onları daha güçlü yapan bakır ve kalsiyum bakımından zengindir. Bakır, kolajen sentezleyerek eklemlerinizi esnek tutmanıza yardımcı olur.

6: Beyin fonksiyonlarını artırmaya yardımcı olur

Beyin, vücudumuzun en aktif organıdır. Kaju fıstığı, beyin fonksiyonlarını artırmaya ve hafızanızı keskin tutmaya yardımcı olabilecek beyin güçlendirici besinler içerir.

7: Kilo kontrolüne yardımcı olur

Kaju, atıştırmalık olarak tüketildiği gibi kuruyemiş karışımlarında da kullanılmaktadır. Kaju fıstığı, sizi daha uzun süre tok tutan ve iştahınızı kesen kaloriler, proteinler ve lifler bakımından yüksektir. Ancak kuruyemişlerin kalorisi yüksek olduğundan, onları ölçülü tüketmek önemlidir.

8: Sağlık için iyidir

Kaju fıstığı selenyum, çinko, demir ve antioksidanlar açısından zengin doğal bir yağ içerir. Cildinizi genç ve taze tutar. Bakır, elastin ve kolajen üretimini artırır. Kollajen, cildinizin esnekliğinden sorumludur.

9: Saç için faydalıdır

Kajuda bulunan bakır, saç rengini canlandırır ve saç pigmenti-melanin üretimine yardımcı olur. Esansiyel yağ asitleri ayrıca saçınızı parlak ve sağlıklı tutar.

10: Göz sağlığına iyi gelir

Kaju, UV ışınlarından koruyan antioksidanlar olan zeaksantin ve lutein içerir. Zararlı ışığa karşı önemli bir savunmadır ve yaşa bağlı makula dejenerasyonu ile katarakt gibi hastalıkların risklerini azaltabilir.

11: Erkeklerde cinsel sağlığı destekler

Kaju fıstığı, erkeklerde sperm sayısını ve çocuk sahibi olma şansını artırmak için gerekli olan çinko bakımından zengindir.

12: Tüketilmesi kolaydır

Kajuları diyetinize eklemek çok kolaydır. Kavrulmuş, tuzlanmış veya çiğ olarak tüketilebilir. Hem tuzlu hem de tatlı yemeklere, bütün, öğütülmüş veya macun kıvamında eklenebilirler. Ek olarak, kajuları kaju yağı şeklinde tüketebilir ve hamur işlerine ekleyebilirsiniz. Kaju yağı, kavrulmuş yulaf ezmesi, kızarmış meyveler ve bal kullanarak atıştırmalıklar yapabilirsiniz.

13: Kanla İlgili Bozuklukları Önleyebilir

Vücuttaki bakır eksikliği, anemiye yol açan demir eksikliğinin ana kaynağıdır. Kaju fıstığını düzenli olarak ölçülü tüketmek, vücudunuzdaki bakır seviyesini etkili bir şekilde artırabilir ve kaju fıstığı bakırla zenginleştirildiği için serbest radikallerle savaşabilir.

Editör: Didem Bektaş