Dolmuş plakası, tescili bulunan her araç için alınması gereken özel levhalardır. Nitekim plakaya sahibi olmadığınız durumda dolmuş veya minibüs şoförlüğü yapamazsınız. Plaka onay belgesi olmayan şoförler “korsan” olarak geçmektedir ve bu durum suç sayılmaktadır. Peki, şoförler için bu kadar önemli olan dolmuş plakası nasıl alınır?
Dolmuş plakası, araç sahibinin adresine göre il kodu, harf ve rakam gruplarından oluşur. Plakalar araç türüne göre farklılık gösterir. Dolmuş şoförlerinin almış olduğu plakaların yönetmeliğe göre belirlenen ölçü standartları vardır. Plaka başvurusunun onaylanması halinde ise plakaların kullanımı ile ilgili yerine getirilmesi gereken yönetmelikler vardır. Bu kurallara uyulmadığı taktirde idari para cezası kesilmektedir.

Dolmuş plakası almak için dolmuş hattı sahibi olmak gerekmektedir. Böyle bir birikiminiz veya isteğiniz yoksa kiralama hizmetlerinden yararlanabilirsiniz. Plaka kiralama işlemleri için Kale Taksi’ ye müracaat edebilirsiniz.

Dolmuş Plakasını Kimler Alabilir?

Dolmuş plakası almak içinİstanbul Büyükşehir Belediyesi Ulaştırma Koordinasyon Müdürlüğü (UKOME) tarafından belirlenen şartlara uymak gerekmektedir. 12 Mart tarihi itibariyle yürürlüğe giren karar, dolmuş şoförü olamayan kişilere dolmuş plaka satışını yasaklamıştır.

UKOME’nin kararına göre dolmuş plakası almak isteyenlerin resmi olarak bu işi yapıyor olması gerekmektedir. Aracın arkasında gösterilmesi gereken bu plaka, dolmuş şoförü ruhsatı olan araçlara verilmektedir. Plaka; araç plaka numarasını ve aracın tanımını, ruhsat numarasını ve faaliyet iznine sahip olduğu bölgeyi, taşıma ruhsatına sahip olduğu azami yolcu sayısını ve ruhsatın geçerlilik süresini gösterir.

Tek geçim kaynağının şoförlük olduğunu kanıtlayan kişiler, dolmuş plakası alma hakkına sahiptir. Yeni yönetmelikle birlikte ticari araç plakalarının tek sahibi olma zorunluluğu da getirilmiştir. Yani, çoklu hisselere bölünmesi gibi durumlar ortadan kalkmıştır.

Dolmuş Plakası Alma Süreci

Ticari Plaka Tahsis Belgesi başvurusu esnasında gerekli belgeler bulunmaktadır. Bu belgeler İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne verilmek üzere hazırlanmalıdır. Gerekli sorgulamalar:

  • E-Devlet üzerinden alınmış Sosyal Güvenlik Kayıt Belgesi
  • SGK’ye tanımlı işyeri kaydı belgesi
  • Sigortalılıktan kaynaklı borç bilgisi sorgulaması
  • Araçlarım sorgulaması belgesidir.

Bu belgelerin eksikliği halinde başvuru talebi onaylanmayacaktır. İstisnai durumlarda vergi dairesi ve benzeri kurumlardan da belge talep edilebilir. Ayrıntılı bilgilendirmeler için ticari veya dolmuş plaka alım başvuruları ile ilgilenen kurumlarla iletişime geçebilirsiniz.

Dolmuş plakası almaya hak kazandıktan sonra gerekli belgelerle, plaka satın almak yerine kiralama şansınız da vardır. Aylık olarak ödeyeceğiniz kira bedeli ile plaka sahibi olabilirsiniz. Belirlenen dolmuş plakası fiyatları gözünüzü korkutmuş olabilir. Ancak Kale Taksi ile plaka kiralama işlemlerinde aynı rakamlarla karşılaşmayacaksınız.

Dolmuş Plakası Kullanımında Dikkat Edilmesi Gereken Unsurlar

Dolmuş plakası sahibi olan herkesin, kullanım esnasında dikkat etmesi zorunlu olan hususlar vardır. Plaka, aracın ön ve arkasında görünecek şekilde monte edilmelidir. Farklı bir yere asılması veya görünmemesi durumunda cezai işlem başlatılacaktır.

Yönetmeliklerde belirtilmiş olan ölçülere göre plaka kullanılmalıdır. Ayrıca belirlenen şekil ve sayıya da dikkat edilmelidir. Plakanın okunmasını engelleyecek modifiyeler yapılmamalıdır. Sebebi ne olursa olsun plakasız trafiğe çıkan araçlar trafikten men edilmektedir.

Her aracın ve her şoförün şahsına belirlenmiş bir plaka vardır. Bu plakalar dışında herhangi bir plaka kullanımı Türk Ceza Kanunu’na göre suç teşkil etmektedir. Başkasına ait veya gerçekliliği bulunmayan plakalarla trafiğe çıkılmamalıdır. 

Dolmuş Plakası Nasıl Takılır?

Almış olduğunuz dolmuş plakasını kendiniz kolaylıkla takabilirsiniz.

  • Eski etiketi kaldırın. Uygun tornavidayı kullanarak mevcut etiketi yerinde tutan vidaları çevirerek çıkarın. Eski etiketi çıkarırken vidaları güvenli bir yere yerleştirin.
  • Yeni plakayı deliklere denk gelecek şekilde, aracınızın tamponundaki uygun deliklere yerleştirin.
  • Daha önce çıkardığınız vidalarla plakanızı sabitleyin. Vidaları saat yönünde çevirin. Etiketin sağlam olduğundan emin olun. Ancak cıvataları aşırı sıkmayın.

Verilen üç adımla plaka takma işlemini kolaylıkla tamamlayabilirsiniz.