Dünyanın en iyi turizm köyü seçilen Mustafapaşa, ülkemizin en çok turist çeken illerinden biri olan Kapadokya’da bulunan şahane yerlerden sadece biridir. Aslen bir Rum köyü olan Mustafapaşa, geçmişten günümüze dokusunu koruyarak gelen misafirlerine harika zamanlar yaşatıyor. Ülkemizin en önemli turizm merkezlerinden biri olan Kapadokya’ya geziniz sırasında sizler de bu güzel ve kendine özgün olan Rum Köyü’nü ziyaret edebilirsiniz. Mustafapaşa köyü içerisinde gezip dolaşabileceğiniz pek çok tarihi yapı yer alıyor. Doğası ve muhteşem atmosferi ile sizleri de büyüleyecek olan Mustafapaşa köyünde eşsiz anılara imza atabilirsiniz.

Mustafapaşa’ya Nasıl Gidilir?

Mustafapaşa’ya nasıl gidilir ve nerede bulunuyor soruları sıkça merak ediliyor. Nevşehir’in Kapadokya bölgesi içerisinde yer alan Mustafapaşa, Ürgüp ilçesine bağlıdır. Nevşehir merkeze sadece 25 kilometre uzaklıkta bulunan Mustafapaşa köyü, Ürgüp ilçe merkezine ise sadece 5 kilometrelik mesafede yer alıyor. Şehir dışından Mustafapaşa’ya gelmek istiyorsanız, hava yolunu tercih edebilirsiniz. Hemen Nevşehir için uçak bileti alabilir ve merkezden Ürgüp ve sonrasında da Mustafapaşa için güzergahı takip edebilirsiniz.

Nevşehir bölgesini dolu dolu gezmek istiyorsanız, araç kiralama hizmetini de tercih edebilirsiniz. Bölge her mevsim yerli ve yabancı turistler tarafından ziyaret ediliyor. Şahsi aracınız ile Nevşehir ve Ürgüp güzergahını takip ederek, köy tabelası üzerinden kısa sürede Mustafapaşa ’ya ulaşabilirsiniz. Otobüs bileti alarak da bu harika bölgede tatil yapabilirsiniz.

Mustafapaşa’da Gezilecek Yerler

Mustafapaşa’da gezilecek yerler ve yapabileceklerinizi daha keyifli bir tatil planı yapmanız için sizler için araştırdık. Nevşehir gezisinde Mustafapaşa’ya uğramadan kesinlikle dönmemelisiniz. Bölgede gezip görmeniz gereken yapılar yanı sıra, köyün genel atmosferine de hayran kalacaksınız. Dünyanın en iyi turizm köyü seçilen Mustafapaşa’ da gezebileceğiniz yerleri sizler için sıraladık.

Chez İsmail

Chez İsmail, köye ve bölgeye gelen turistlerin her zaman ilk olarak uğradıkları yerlerden biridir. Köyün girişinde yer alan Chez İsmail, genel olarak otantik yapısı ile dikkat çeken bir hediyelik eşya dükkanıdır. Buradan kendiniz ve sevdikleriniz için Mustafapaşa’ yı hatırlatacak pek çok hediyelik eşya alabilirsiniz. Bölge halkının tüm misafirperverliğini de Chez İsmail’de hissedebileceğinizi ayrıca belirtmek isteriz.

Mehmet Şakirpaşa Medresesi

Mehmet Şakirpaşa Medresesi, köyün en önemli tarihi yapıları arasında yer alıyor. Medresenin geçmişine bakıldığı zaman, 1899 yılında inşa edildiği görülüyor. Köyün tam meydanında yer alan Mehmet Şakirpaşa Medresesi göz alıcı ve dikkat çekici mimarisi ile de tam anlamıyla Osmanlı eseri olduğunu belli ediyor. Günümüzde ise, restore edilerek korunan Mehmet Şakirpaşa Medresesi, Kapadokya Meslek Yüksek Okulu eğitim merkezi olarak hizmet vermeye devam ediyor. Okulun açık olduğu dönemlerde sizler de medreseyi ziyaret edebilir ve eşsiz fotoğraflar çekebilirsiniz. Medreseyi ziyaret ettikten sonra, hemen yakınında bulunan ve Nevşehir bölgesinin en eski camisi olarak bilinen Cami-i Kebir’i de ziyaret edebilirsiniz.

Aziz Nikolas Manastırı

Aziz Nikolas Manastırı, sadece ülkemiz için değil, dünya için de en önemli tarihi yapılardan biridir. Bölgeye damgasını vuran Aziz Nikolas Manastırı, etkileyici mimarisi ve tarihi geçmişi ile turistlerin yoğun ilgi gösterdiği yerlerden biridir. Ne zaman yapıldığı ile ilgili tam bir bilgiye erişilmese de bölgenin en eski manastırlarından biri olduğu düşünülüyor. Günümüzde de korunmaya devam eden manastırın büyük bir kısmı tahrip edilmiştir. Yine de ziyaretçilere açık olan manastır, bölgeye düzenlediğiniz gezi sırasında görmeye değer yapılardan biridir.

Konstantin Helena Kilisesi

Konstantin Helena Kilisesi, günümüzde de ziyaretçilerine açıktır. 1729 yılında Osmanlı döneminde yapıldığı bilinen Konstantin Helena Kilisesi, günümüze kadar kendisini korumayı başarmış en eski kiliseler arasında yer alıyor. Mustafapaşa köyünün meydanına çok yakın bir yerde bulunan Konstantin Helena Kilisesi ise, kesinlikle görülmesi ve incelenmesi gereken tarihi eserler arasında gösteriliyor. Bazilikal planlı bir kilise olması ile de diğer kiliselerden ayrılan çok önemli bir mimari detaya sahiptir.

Aziz Vasilios Kilisesi

Aziz Vasilyos Kilisesi, Mustafapaşa köyünün en önemli tarihi eserleri arasında yer alıyor. 19. yüzyılın başlarında yapıldığı düşünülen Aziz Vasilyos Kilisesi’nin, özellikle kayadan oyularak yapılması da mimari açıdan kilisenin en önemli özelliklerinden biridir. Aziz Vasilios Kilisesi içerisinde görebileceğiniz havari ve aziz resimleri günümüzde özel olarak korunuyor. Ayrıca Aziz Vasilios Kilisesi’nin simgesi haline gelen Aziz Yuannis freski de yine ilginizi çekebilecek muhteşem eserlerden biridir.

Aziz Basil Şapeli

Aziz Basil Şapeli, Mustafapaşa’nın merkezine sadece 2 kilometrelik mesafede yer alıyor. Dikdörtgen yapıya sahip olan ve iki nefli şapeli bulunan mimarisi ile dikkat çeken yapı bölge için en önemli eserlerden biridir. Aziz Basil Şapeli’nin içerisinde yer alan ve tavanı kaplayan büyük haç motifleri ise, kesinlikle görülmeye değer en önemli eserlerden biridir. Şapeli bu denli farklı ve önemli yapan en önemli özelliklerinden birisi de düz bir tavana ve geometrik desenler ile zenginleştirmiş olan süslemelere sahip olmasıdır. Mustafapaşa köyüne gittiğinizde bu özel ve nadide şapeli de görmeden kesinlikle geri dönmemelisiniz.

Gomeda Vadisi

Gomeda Vadisi, Mustafapaşa köyüne yakın ve sadece köyün batı kısmında yer alan eşsiz bir yerdir. Bölge halkı tarafından Küçük Ihlara Vadisi olarak da biliniyor. Gomeda Vadisi içerisinde gezip dolaşabileceğiniz pek çok tünel, güvercinli, oyuk ve patika ile karşı karşıya kalabilirsiniz. Vadinin yamaçlarında bulunan manastır ve kiliseler de mutlaka ilginizi çekecektir.