E-ticaret nedir; E-ticaret, şirketlerin müşterilere ulaşmak için web'i bir araç olarak kullandığı elektronik ürün ve hizmet alışverişidir. E-ticaret, işletmelerin çalışma şeklinde devrim ortaya koymuştur. Artık hayatlarımızı da önemli ölçüde değiştirdi. Günümüzde, hemen hemen her işletme, ürünlerini veya hizmetlerini çevrimiçi satmak için e-ticaret platformlarını kullanıyor. Böyle durumlarda devreye e-ticaret paketleri giriyor. E-ticaret yazılımı hizmetlerinin gelişim göstermesi, bu sektörün etkili bir düzeyde gelişim göstermesini de mümkün kılmaktadır.
E-ticaret, ürün ve hizmetlerin İnternet üzerinden alım ve satılmasıdır. Bu kavram, genel olarak perakendeciliği tanımlamak için kullanılabilir. Ancak genellikle çevrimiçi mal veya hizmetlerin alımını ve satılmasını ifade etmektedir. E-ticaret, tüketicilerin bir bilgisayar veya mobil cihaz kullanarak gündüz veya gece herhangi bir saatinde alışveriş yapmalarını sağlar. Bu, insanların evlerinden veya ofislerinden ayrılmak zorunda kalmadan ihtiyaç duydukları şeyleri satın almalarını mümkün kılmıştır. Böylece son zamanlarda e-ticaret sektörünün etkili bir düzeyde gelişim göstermesi de mümkün olmuştur.
E-ticaret paketleri, bir online mağaza başlatmanıza veya mevcut web sitenize bir çevrimiçi alışveriş sepeti özelliği eklemenize olanak tanıyan yazılım programlarıdır. Bu paketler, ödeme işleme araçları ve envanter yönetimi araçları dahil olmak üzere çevrimiçi ürün satmak için ihtiyacınız olan her şeyi kapsayabilirler. Bir e-ticaret paketi, ürünlerinizi kolayca çevrimiçi satmanıza olanak tanıyan bir araç kümesidir. Bir e-ticaret barındırma planı, web sitesi dosyalarınızı bir sunucuya saklamak için hem yazılım hem de web barındırma alanı içermektedir. Dolayısıyla e-ticaret paketleri, e-ticaretin nitelikli bir şekilde sürdürülmesini mümkün kılmaktadır.
Stoksuz E Ticaret
Dropshipping olarak da isimlendirilen stoksuz e-ticaret nedir? Herhangi bir şekilde satıcının stok yapmasına gerek kalmadan, satış gerçekleştirmesini mümkün kıla ticaret modeline stoksuz e ticaret denir. Stoksuz e ticaret özellikle bu sektörde yeni olanlar açısından ideal bir özelliğe sahip olan bir hizmet alanı olarak karşımıza çıkmaktadır. Esasında bu tarz satış modeline ‘’fabrikadan müşteriye satış’’ da denilmektedir. Yani herhangi bir şekilde stok yapmadan, ticaret yapılmasına olanak tanıyan bu sistem, son zamanlarda sıklıkla tercih edilmektedir.
Stoksuz e ticaret söz konusu olduğu zaman karşımıza titiz bir süreç çıkar. Bu sürecin başarılı bir şekilde yönetilmesi için, sektöre dair genel kurallara ve kavramlara hakim olmak gerekmektedir. Bir de stoksuz e-ticaretin planlı bir şekilde yapılması gerekmektedir. Bu aşamada stoksuz e-ticaret süreci aşağıdaki aşamalardan oluşur;
· Hedef kitle belirlenir
· Hedef kitleye uygun ürün belirlenir
· Ürünün tedarikçisiyle iletişime geçilir
· Ürün pazaryerinde ya da e-ticaret sitesinde listelenir
· Sipariş geldiği an itibaren tedarikçiye ürün için ödeme yapılır
· Tedarikçi firma ödemesi yapılan ürünü doğrudan alıcının adresine gönderir
E-ticaret Türleri
E-ticaret sektörü her geçen gün itibariyle gelişim göstermektedir. Çünkü online alışveriş hem tüketici hem de üretici açısından cazip fırsatları beraberinde getirmektedir. E-ticaret dünyasının hızlı bir şekle gelişim göstermesi, karşımıza farklı e-ticaret paketlerinin de çıkmasını mümkün kılmaktadır. E-ticaret paketleri, dijital dünyada çok daha güçlü ve dinamik bir şekilde yer almanızı mümkün kılmaktadır. Esasında bu durum e-ticaret türleri açısından da geçerliliğini korumaktadır. Günümüz itibariyle e-ticaret türleri söz konusu olduğu zaman aşağıdaki gibi 4 farklı seçenek karşımıza çıkmaktadır;
· B2C E-Ticaret
· B2B E-Ticaret
· C2B E-Ticaret
· C2C E-Ticaret
B2c Eticaret Nedir?
Business to Customer kavramının kısaltması olan B2C, Türkçeye ‘’üreticiden tüketiciye’’ diye çevrilebilir. B2C e ticaret, online platform aracılığıyla gerçekleştirilen satış işlemine denir. Bu modelde üreticiler doğrudan online ticaret yaparak; bireysel müşterilerine ürünlerini ya da hizmetlerini satar. Dolayısıyla bu türden bir e-ticaret; üreticiden tüketiciye diye tanımlanmaktadır.
B2b Eticaret Nedir?
Business to Busines kavramının kısaltması olarak karşımıza çıkan B2B; üreticinin ürünlerini doğrudan tüketicilere değil, işletmelere satmasıdır. Burada üretici ticaret yatığı işletmelere ürünlerini satarak, bireysel tüketicilerin dolaylı olarak ürünlerine erişmesini mümkün kılar. Bu yöntemde işletmeler başka bir işletmeye ürün ya da hizmetlerini satarlar.
C2c Eticaret Nedir?
Consumer to Consumer kelimelerin kısaltması olarak ön plana çıkan C2C; tüketicilerin birbiriyle yaptıkları alışveriş olarak tanımlanmaktadır. Bu tür e-ticarette tüketiciler alışverişlerini birbiri üzerinden yaparlar. Online platformlar üzerinden gerçekleştirilen bu e-ticaret yönteminde tüketicilerin bir araya gelerek; ürün ya da hizmetlerini sergiledikleri bilinmektedir.
E-ticaret Paketleri Seçerken Nelere Dikkat Edilmelidir?
E-ticaret paketleri, hızlı bir şekilde çevrimiçi mağaza kurmanıza ve çalıştırmanıza olanak tanıyan önceden oluşturulmuş çözümlerdir. E-ticaret konusunda deneyimi olmayanlar için uygundurlar, ancak mümkün olan en kısa sürede çevrimiçi satış yapmaya başlamak istemektedirler. Piyasada birçok e-ticaret yazılım paketi mevcuttur. Bu nedenle işletmeniz için doğru olanı seçmek zor olabilir. Yapmanız gereken ilk şey, iş hedeflerinizi ve hedeflerinizi anlamak ve daha sonra ihtiyaçlarınızı karşılayan bir paket seçmektir. Bir e-ticaret paketi seçerken dikkate alınması gerekenler vardır;
· İlk olarak ihtiyacınızı belirlemelisiniz
· Seçtiğiniz paketin SEO uyumlu olmasına dikkat etmelisiniz
· Ürün ve stok yönetimi konusunda pratik çözümler sunmasına özen göstermelisiniz
· E-ticaret paketi içeriğinde kargo modülünün bulunup bulunmadığını kontrol etmelisiniz
· Tasarım opsiyonu bakımından e-ticaret paketinin üst düzeyde olmasına dikkat etmelisiniz
· Veri yedeklemesi ve içerik yönetimi konusunda üst düzeyde bir altyapıya sahip olmalısınız
· Tercih ettiğiniz e-ticaret paketinin hangi ödeme yöntemlerini desteklediğine dikkat etmelisiniz
E-ticaret paketleri tercihinde bütçeye dikkat etmeniz gerekmektedir. Bir e -ticaret web sitesi geliştirmek için ne kadar bütçeniz var? Bazı şirketler ürünlerinin ücretsiz sürümlerini sunar. Böylece sizin için doğru olup olmadıklarına karar vermeden önce onları test edebilirsiniz. Bir de fiziksel malları çevrimiçi satmak istiyorsanız, farklı paketler tarafından sunulan tüm özelliklerin ödeme ağ geçitlerinin bulunup bulunmadığına dikkat etmeniz gerekmektedir.
E-ticaret Yazılımı Standartları Ne Olmalıdır?
E-ticaret yazılım standartları, işlevsel, kullanımı kolay ve elbette kullanıcı dostu olacak şekilde olmalıdır. E-ticaret yazılımı sadece başka bir yazılım değil, çok daha karmaşık bir yazılımdır. Bunun nedeni basittir, kendi kullanımınız için tasarlamışsanız, çok daha fazla insan ve ihtiyaçları ile uğraşmanız gerekecektir. Bir e-ticaret yazılımı ile ilgili diğer bir şey, diğer uygulamaların çoğundan çok daha fazla veri işleyebilmesidir. Sistemin herhangi bir aksaklık veya hıçkırık olmadan sorunsuz bir şekilde çalışmaya devam edebilmesi için büyük miktarda veriyi gerçek zamanlı olarak ele alabilmelidir.
E Ticaret Sitesi Nasıl Kurulur?
E Ticaret sitesi kurmak istiyorsanız sizi zorlu ve kapsamlı bir sürecin bekleyeceğini unutmamalısınız. Bu sürecin başarılı bir şekilde tamamlanması için mutlaka planlı bir şekilde hareket etmek gerekmektedir. Şayet e-ticaret sitesi kurmayı istiyorsanız; aşağıda sıraladığımız kriterler işinize yarayacaktır;
· Ticaret yapacağınız sektörü belirleyin
· Satışını yapacağınız ürün veya ürün gruplarını belirleyin
· Markanızı oluşturun ve e-ticaret altyapınızı netleştirin
· Web sitenize ait tasarımı oluşturarak; buna uygun altyapı oluşturun
· Satışınızı yapacağınız ürünleri e-ticaret sitenize eklemeye başlayın
· Lojistik ve kargo altyapınızı hazırlayarak, ödeme sağlayıcınızı netleştirin
· Son olarak şirket kurulumunuzu tamamlayarak, pazardaki faaliyetlerinizi arttırmaya başlayın!