E vitamini faydaları nelerdir? E vitamini hangi yiyeceklerde bulunur? E vitamini eksikliği belirtileri nelerdir?

E vitamini nedir ve ne işe yarar?

E vitamini, birçok gıdada bulunan yağda çözünen bir besindir. Vücutta bir antioksidan görevi görerek hücreleri serbest radikallerin neden olduğu hasarlardan korumaya yardımcı olur. Serbest radikaller, vücudumuz yediğimiz besinleri enerjiye çevirdiğinde oluşan bileşiklerdir. İnsanlar ayrıca sigara dumanı, hava kirliliği ve güneşten gelen ultraviyole ışıktan çevredeki serbest radikallere maruz kalmaktadır.

Vücudun ayrıca, istilacı bakteri ve virüslerle savaşabilmesi için bağışıklık sistemini güçlendirmek için E vitaminine ihtiyacı vardır. Kan damarlarını genişletmeye ve kanın içlerinde pıhtılaşmasını önlemeye yardımcı olur. Ayrıca hücreler birbirleriyle etkileşime geçmek ve birçok önemli işlevi yerine getirmek için E vitamini kullanırlar.

Hangi besinler E vitamini sağlar?

E vitamini gıdalarda doğal olarak bulunur ve bazı güçlendirilmiş gıdalara eklenir. E vitamini içeren besinler arasında:

Buğday tohumu, ayçiçeği ve aspir yağları gibi bitkisel yağlar en iyi E vitamini kaynakları arasındadır. Mısır ve soya fasulyesi yağları da bir miktar E vitamini sağlar.

Sert kabuklu yemişler (yer fıstığı, fındık ve özellikle badem gibi) ve tohumlar (ay çekirdeği gibi) de en iyi E vitamini kaynakları arasındadır.

Ispanak ve brokoli gibi yeşil sebzeler bir miktar E vitamini sağlar.

Gıda şirketleri, bazı kahvaltılık tahıllara, meyve sularına, margarinlere ve sürülebilir ürünlere ve diğer yiyeceklere E vitamini ekler. Hangilerinde E vitamini olduğunu öğrenmek için ürün etiketlerine bakın.

Yeterli E vitamini almazsam ne olur?

Sağlıklı insanlarda E vitamini eksikliği çok nadir görülür. Neredeyse her zaman yağın uygun şekilde sindirilmediği veya emilmediği bazı hastalıklarla bağlantılıdır. Örnekler arasında Crohn hastalığı, kistik fibroz ve abetalipoproteinemi ve E vitamini eksikliği olan ataksi (AVED) gibi bazı nadir genetik hastalıklar yer alır. E vitamininin sindirim sisteminin emmesi için biraz yağa ihtiyacı vardır.

E vitamini eksikliği, kol ve bacaklarda his kaybı, vücut hareket kontrolünün kaybı, kas zayıflığı ve görme sorunları ile sonuçlanan sinir ve kas hasarına neden olabilir. Diğer bir E vitamini eksikliği belirtisi, zayıflamış bir bağışıklık sistemidir.

E vitamininin sağlık üzerindeki etkileri nelerdir?

Kalp hastalığı

Bazı çalışmalar, takviyelerden daha yüksek E vitamini alımını koroner kalp hastalığı geliştirme olasılığının düşük olmasıyla ilişkilendirir. E vitamini takviyeleri kalp hastalığını önlemez, şiddetini azaltmaz veya bu hastalıktan ölüm riskini etkilemez. Bilim adamları, yüksek E vitamini alımının, kalp hastalığı riski yüksek olmayan daha genç, daha sağlıklı insanlarda kalbi koruyup koruyamayacağını bilmiyorlar.

Kanser

Araştırmaların çoğu, E vitamininin kanseri önlemeye yardımcı olmadığını ve bazı durumlarda zararlı olabileceğini göstermektedir. E vitamini diyet takviyeleri ve diğer antioksidanlar, kemoterapi ve radyasyon tedavisi ile etkileşime girebilir. Bu tedavileri gören kişiler, özellikle yüksek dozlarda E vitamini veya diğer antioksidan takviyeleri almadan önce doktorları veya onkologları ile konuşmalıdır.

Göz bozuklukları

Yaşa bağlı makula dejenerasyonu veya yaşlılarda merkezi görme kaybı ve katarakt, yaşlılarda görme kaybının en yaygın nedenleri arasındadır. Görme kaybı riskini azaltan gıdalar arasında E vitamini, çinko ve bakır yer alıyor.

Zihinsel işlev

Çeşitli araştırmalar, E vitamini takviyelerinin yaşlı yetişkinlerin zihinsel olarak uyanık ve aktif kalmasına yardımcı olup olamayacağını ve ayrıca zihinsel işlev ve Alzheimer hastalığının azalmasını önleyip yavaşlatabileceğini araştırmıştır. Şimdiye kadar, araştırma, E vitamini takviyesi almanın sağlıklı insanlara veya hafif zihinsel işlev sorunları olan insanlara beyin sağlığını korumalarına yardımcı olabileceğine dair çok az kanıt sunuyor.