Jin. Op. Dr. Mürüde Çakartaş Dağdelen, “Embriyo Donasyonu” hakkında bilgiler verdi;

Embriyo donasyonu, ailesini tamamladıktan sonra tüp bebek tedavisi gören kişilerin, fazla dondurulmuş embriyoları kendi gametlerini kullanarak gebe kalamayan bir çifte veya tek bir kadına bağışladıkları süreçtir.

Bazı embriyo donasyon programlarında bağışlanan embriyolar hem donör yumurtaları hem de donör spermleri kullanılarak oluşturulur.

Bir IVF tedavisi sırasında kadının yumurtalarının birçoğu alınır ve embriyo oluşturmak için erkeğin spermi ile döllenir. Embriyoları üreten çift veya kadın, hepsini mevcut veya gelecekteki implantasyon için kullanmayabilir. Ekstra embriyolarla ne yapacaklarına karar vermeleri gerekir.

Bu embriyoları, canlı embriyolar üretemeyen başka bir çifte / kadına bağışlamak, onlara aksi takdirde imkansız olabilecek hamileliğe ulaşma şansı verir.

Embriyo donasyonu, hem bağışta bulunan hem de alıcı kadına / çifte fayda sağlayan harika bir hediyedir. Bağış yapan taraf, kullanılmayan embriyoların yaşam için bir fırsata sahip olduğunu bilmekten yararlanır ve alıcı taraf hamilelik ve ebeveynliği deneyimleme fırsatından yararlanır.

Detay: Embriyo Donasyonu

Embriyo donasyonu nasıl olur?

Embriyo donasyonu için bazı yasal prosedürler ve adımlar söz konusudur. Şimdi gelin bu işleme biraz detaylı olarak bakalım;
Embriyoların seçimi

Alıcı anne veya çift, fiziksel özellikler, etnik köken, aile öyküsü, yaş, üreme öyküsü veya diğer faktörleri içerebilecek bir dizi faktöre dayanarak bilinen veya anonim bir embriyo donörü seçecektir.

Tıbbi hususlar

Anne adayı uterusunun hamileliği taşıyabildiğinden emin olmak ve hamileliği etkileyebilecek diğer sağlık sorunları için değerlendirilmelidir. Aday anne, vücudunun onu hamileliğe hazırlamak için gerekli ilaçlara cevap vereceğinden emin olmak için de test edilecektir. Bunlar dondurulmuş embriyo transferi ve yumurta donasyonu işlemi sırasında kullanılan ilaçlara benzer.

Ayrıca hem bağışta bulunan hem de alan tarafların zihinsel sağlık ve diğer duygusal hususlar için danışmanlık almaları önerilir.

Yasal hususlar

Hem embriyo bağışlayan çift hem de embriyoları alan ebeveynler, niyetlerini belirten ve amaçlanan ebeveynlerin ortaya çıkan çocuğun vasisi olacağını açıklığa kavuşturan yasal evrakları imzalamalıdır. Potansiyel ebeveynler ayrıca embriyoları bağışlayan çiftten ayrıntılı bir aile öyküsü talep edebilir. Embriyoları bağışlayan çift, alıcı ebeveynler hepsini kullanmazsa, kullanılmayan bağışlanmış embriyolara ne olacağını da belirtebilir.

Dondurulmuş embriyo transferi (FET)

Embriyolar bağışlandıktan sonra, kadın IVF'ye benzer bir süreçte dondurulmuş bir embriyo transferine başlayabilir. Alıcı anne, rahmini hamileliğe hazırlamak için ilaç almaya başlayacaktır. Düzenli bir dönemi varsa transfer, döneminin başlamasından yaklaşık üç hafta sonra gerçekleşecektir. Düzenli bir adet döngüsü yoksa doktor embriyo transferine hazırlanmak için bir döngü başlatacaktır.

Embriyo implante edildikten yaklaşık iki hafta sonra, bir kan testi kadının hamile olup olmadığını belirleyebilir. Transfer başarılı olursa, kadın hamileliği sürdürmek için beş haftaya kadar ilaç almaya devam edecek ve bu da kan testleri ve ultrasonlarla izlenecektir. Yeni hamilelik doğrulandıktan ve izlendikten sonra standart gebelik takibine başlanabilir.

Dondurulmuş bir embriyo transferi başarılı olmazsa yani hamilelikle sonuçlanmazsa kadın veya çift kalan bağışlanmış embriyolarla tekrar deneyebilir. Başarılı bir hamileliğin ardından kalan bağışlanan embriyolar çift daha fazla çocuk isterse sonraki transferlerde de kullanılabilir.

Embriyo donasyonunun faydaları

Geleneksel evlat edinme ile karşılaştırıldığında embriyo donasyonu, alıcı bireyin veya çiftin hamileliği deneyimlemesine ve hamilelik ortamını kontrol etmesine izin verme yararına sahiptir.

Yumurta bağışı ve taşıyıcı annelik gibi diğer üçüncü taraf üreme yöntemleriyle karşılaştırıldığında embriyo donasyonu genellikle çok daha uygun maliyetlidir. Tedavi maliyetleri, dondurulmuş embriyo transfer döngüsünün maliyetine benzer.

Embriyolar satın alınmaz, bağışlanır; bu nedenle, ilgili tek maliyet, döngüyü yürütmek için tedavi ve idari maliyetlerdir.

Embriyo donasyonunun riskleri

Embriyo donasyonu, başka bir kişinin dokusunun transferini içerir ve bulaşıcı bir hastalığa yakalanma konusunda teorik bir risk oluşturur. Bununla birlikte bugüne kadar, embriyo bağışı yoluyla belgelenmiş hiçbir bulaşıcı hastalık bulaşmamıştır.

Embriyo donasyonunun diğer riskleri şunlardır:

·        Embriyolar canlı olmayabilir

·        Bağışlanan embriyoları kullananlar da dahil olmak üzere tüm IVF prosedürleri için ektopik (tubal) gebelik riski yüzde 2-4'tür.

·        Çoğul gebelik (ikizler, üçüzler veya dörtlüler) erken doğum, doğum kusurlarının görülme sıklığının artması, hamilelik sırasında diyabet ve / veya hamilelik sırasında kan basıncının artmasına neden olabilir.

Embriyo donasyonu kimler için önerilir?

·        Başarılı bir şekilde gebe kalmak için kendi yumurtalarını ve spermlerini kullanamayan çiftler veya hastalar.

·        Başka türlü açıklanamayan tekrarlayan düşükler veya kendi yumurtalarını ve spermlerini kullanarak birden fazla başarısız IVF döngüsü öyküsü olan çiftler.

·        Her iki partneri de içeren kısırlığı olan kadınlar veya tek bir kadında kısırlık.

·        Kendi embriyolarına geçebilecek genetik bir bozukluğu ve / veya ciddi tıbbi durumu olan kadınlar veya çiftler.

Kimler embriyo donörü olabilir?

·        Ailelerini yardımlı gebe kalma tedavisi ile tamamlayan ve depoda fazla embriyo (lar) ı bulunan çiftler, embriyoları bağışlamayı düşünürler.

·        Fazla dondurulmuş embriyoların bağışlanması konusunda danışmanlık almış ve ilgili onay formlarını imzalamış olmak.

·        Kronolojik yaş kadınlar için 37 yıldan, erkekler için 50 yıldan az olmalıdır.

·        Ailede bulaşıcı ve genetik hastalık öyküsü olmadığı gibi kalıtsal bir durum da olmamalıdır.

Donörler için tarama testleri nelerdir?

·        Embriyo donörleri ayrıntılı bir tıbbi öykü sunmalı ve bağışlanan embriyo (lar) ın alıcısına geçebilecek herhangi bir enfeksiyon olmadığından ve çocuğu etkileyebilecek altta yatan bilinen tıbbi durumların bulunmadığından emin olmak için bir dizi tarama kan testinden geçmelidir.

·        Hem yumurta donörü hem de sperm donörü üzerinde yapılan testler HIV, Hepatit B, Hepatit C, Sifiliz, Gonore, Klamidya ve Sitomegalovirüsü (CMV) içerir.

·        Donörlerden kan grubu, tam kan sayımı, elektroforez, kromozom analizi (yani karyotip), kistik fibroz taraması ve İnsan T hücresi Lenfotropik Virüsleri (HTLV 1 ve 2) için başka testler alınır.

Kaynak: https://ivoxtupbebekmerkezi.com/

Editör: Ersin Tanitim