Bu besinler karbonhidrat açısından en zengin gıdalardır ve sağlığınız için inanılmaz faydalıdır. İşte, karbonhidrat zengini 12 besin!

Yıllar boyunca, karbonhidratlar kötü bir üne kavuştu. İnsanlar genellikle onları kilo alımı, tip 2 diyabet ve çeşitli diğer sağlık koşullarıyla ilişkilendirir.

Evet, şeker oranı yüksek işlenmiş gıdaların ve rafine tahılların tipik olarak önemli vitamin ve minerallerden yoksun olduğu doğrudur. Bununla birlikte, besin açısından yoğun, lif açısından zengin birçok yiyecek aslında sizin için çok iyi olabilir.

Düşük karbonhidratlı diyetler bazı insanlar için faydalı olsa da, yüksek karbonhidratlı gıdalardan tamamen kaçınmak için hiçbir neden yoktur. Karbonhidrat besinleri tüketmekte fayda vardır.

İşte inanılmaz derecede sağlıklı olan 12 yüksek karbonhidratlı yiyecek.

Karbonhidrat besinleri: En sağlıklı 12 karbonhidrat

1. Kinoa

Kinoa, sağlık bilincine sahip tüketiciler arasında inanılmaz derecede popüler hale gelen besleyici bir tohumdur. Tahıl gibi hazırlanan ve yenen bir tohum olan sözde tahıl olarak sınıflandırılır.

2. Yulaf

Yulaf inanılmaz derecede sağlıklı bir tam tahıldır ve birçok vitamin, mineral ve antioksidanın harika bir kaynağıdır. Çiğ yulaf %70 oranında karbonhidrat içerir. 1 fincan (81 gram) porsiyon, 8 gram lif dahil 54 gram karbonhidrat içerir. Yulaf ayrıca nispeten iyi bir protein kaynağıdır ve çoğu tahıldan daha fazla protein içerir.

3. Karabuğday

Kinoa gibi, karabuğday da yalancı tahıl olarak kabul edilir. Adına rağmen karabuğdayın buğdayla akrabalığı yoktur ve glüten içermez. Karbonhidrat besinleri arasında tahıllar ilk sırada gelir.

4. Muz

Muz, insanların birçok farklı tarifte kullanmayı sevdiği popüler bir meyvedir. Bir büyük muz (136 gram), nişasta veya şeker şeklinde yaklaşık 31 gram karbonhidrat içerir. Muz ayrıca potasyum ve B6 ve C vitaminleri açısından da yüksektir ve birkaç faydalı bitki bileşiği içerir. Muz, yüksek potasyum içeriği sayesinde kan basıncını düşürmeye ve kalp sağlığını iyileştirmeye yardımcı olabilir.

5. Tatlı patates

Tatlı patatesler lezzetli, besleyici ve gıda açısından zengindir. Karbonhidrat içeriği yüksektir.

6. Pancar

Karbonhidrat besinleri arasında yer alan mor renkli kök sebze pancar da sağlık için çok faydalıdır.

7. Portakal

Portakal popüler bir narenciye türüdür. Esas olarak sudan oluşurlar ve 100 gramlık porsiyon başına yaklaşık 15,5 gram karbonhidrattan oluşurlar. Portakal da iyi bir lif kaynağıdır.

8. Yaban mersini

Yaban mersini, zengin antioksidan içeriği nedeniyle sıklıkla bir süper gıda olarak pazarlanmaktadır.

9. Greyfurt

Greyfurt, tatlı, ekşi ve acı bir tada sahip bir narenciye meyvesidir. Yaklaşık %8 karbonhidrat içerir ve çeşitli vitaminler, mineraller ve antioksidanlar açısından zengindir.

10. Elma

Elmalar, tatlı, mayhoş tatları ve gevrek dokularıyla tanınırlar. En yüksek miktarda karbonhidrat içeren meyvelerden biridir.

11. Barbunya

Barbunya baklagiller familyasının bir üyesi ve ortak fasulye çeşididir. Zengin besin profili ile en sağlıklı yiyeceklerden biridir.

12. Nohut

Garbanzo fasulyesi olarak da bilinen nohut, baklagil ailesinin bir parçasıdır. Karbonhidrat besinleri daha sık ve düzenli olarak tüketildiğinde insan vücudu direnç kazanacaktır.

Editör: Didem Bektaş