Cep telefonu üreticileri çıkardıkları yeni modellerde yeni bir özellik katarak bizlere sunuyor. Ne yazık ki insanoğlu da her zaman daha iyisini alabilmek için yarışır hale geldi.

Ülkemizde döviz kurunun ve vergilerin yüksek olması sebebi ile teknoloji ürünlerinde pahalı oluyor. Bunlardan da en çok akıllı cep telefonları etkileniyor. Günümüzdeki en ucuz akıllı cep telefonu fiyatı 2000 Türk Lirasından başlıyor. Tabi ki bu cep telefonlarının yüzüne bakan bile yok. Cep telefonları kendi aralarında üç kısma ayrılıyor. Bunlar alt, orta ve üst segment olarak değerlendirilir. Atl segment telefonlar genelde tercih edilecek telefonlar olmuyor. Tercih edilmemesinin başlıca sebepleri ise kamera ve işlemci özellikleri. Alt segment olmasından dolayı düşük kamera ve düşük işlemci kullanılıyor buda cep telefonu ile fotoğraf çekip online oyun oynayanlar için fazla cazip gelmiyor. Bu sebepten dolayı da cep telefonu üreticileri daha çok orta ve üst segment telefonlar üretiyor.

Orta segment telefonların başlangıç fiyatı ise 4500 Türk Lirası gibi bir rakam. Aslında söyleyince düşük gibi gözüken bu rakam asgari ücret seviyesinde bir rakam. Yani bu rakamlarla bir aile 1 ay geçiniyor. Şimdi gelelim asıl meselemize.

Nasıl Bir Cep Telefonu Almalıyım?

Cep telefonu bütçemizi belirlemek için öncelikle alacağımız telefonun kriterlerini belirlememiz gerekiyor. Öncelikle telefonun en çok hangi özelliğini kullanıyoruz ona bir bakmamız lazım. Örneğin, çok fotoğraf çekiyorsanız MP i yüksek ama diğer özellikleri düşük bir telefon yada oyun oynamayı çok seviyorsanız işlemcisi ve bataryası iyi olan bir telefon seçmelisiniz. Seçtiğiniz telefonun öncelikle bütçenize uygun olması gerekiyor. İlk dikkat edilmesi gereken kurallar dan biri bu. Telefonun kullanacağımız özellikleri araştırdık ve geldik fiyat segmentine... Aynı özelliklerde ki bir telefonu farklı markalar da farklı fiyatlarda bulabilirsiniz. Eğer marka takıntınız yok ise şu an piyasada ki özelliklerine göre uygun fiyatlı modellere bakabilirsiniz. Bunların başında Huawei, Xiaomi, Honor ve Oppo geliyor. Tabi ki piyasa lideri Samsung'un da alt ve orta segment telefonları bulunuyor. Yalnız Apple ve Samsung gibi markaların genelde amiral gemileri dediğimiz üst segment telefonları piyasada daha çok reğbet görüyor. Alacağımız marka ve modeli belirledikten sonra iş geldi bu telefonu nereden ucuza alabilirim.

Cep Telefonunu Nasıl Uyguna Alabilirim?

Almak istediğimiz cep telefonu marka modelini belirlendikten sonra araştırmaya başlayabiliriz. Öncelikle cep telefonumuzu internetten bir araştıralım. Web sayfasına yazdığınızda bir çok farklı fiyat çıktığını göreceksiniz. Özellikle bazı e ticaret sayfalarında çok ucuza bulabilirsiniz. Tabi ki bunlara dikkat etmeniz gerekiyor. Özellikle ucuza telefon almak için dolandırıcıların eline düşmeyin internetten alışveriş yapmak istiyorsanız bilindik e ticaret sitelerinden yapmanızı öneririz. Daha sonra dikkat etmeniz gereken kurallardan biri de garanti kapsamı yani alacağınız telefon ithalatçı garantili mi yoksa almak istediğiniz markanın garantisi mi. İthalatçı garantili cep telefonlarının garanti kapsamının düşük olduğunu hatırlatmak isteriz. Yinede tercih sizin tabii ki. Cep telefonunda taksit imkanı olmadığı için e ticaret sitelerinden banka kartı veya kredi kartına tek çekim olarak alabiliyorsunuz. Peşin olarak alacak imkanınız yok ise burada devreye operatör firmaları devreye giriyor.

Kullanmış olduğunuz operatörün hattı faturalı ise fatura üzerine alabiliyorsunuz. 12 aya kadar taksit imkanı sunuyor. Buradaki kriter ise düzenli fatura ödemeniz ve en az 3 ay kullanmış olduğunuz operatörde kalmanız gibi. İş taksite gelince ister istemez vade farkında bulunuyor. Yani operatör üzerinden alacağınız cep telefonu piyasadan 200 ila 800 lira arasında farklılık göst