Vanalar, boruların içinden sıvı akışının yönünü kontrol etmek veya durdurmak için kullanılan araçlardır. Kullanım amaçlarına göre farklı vana tipleri mevcuttur. Basit yapısı nedeniyle vanalar günlük hayatta çeşitli durumlarda karşımıza çıkmaktadır. Ancak endüstriyel vana çeşitleri çeşitli alanlarda kullanılmaktadır.

Bu alanlar su ve kanalizasyon sistemleri, kağıt fabrikaları, sıhhi tesisatlar, doğalgaz hatları, havalandırma sistemleri, yangın söndürme sistemleri, atık su sistemleri, ısıtma ve soğutma hatları gelmektedir.

Vana Çeşitleri Nelerdir?

Vanalar kullanım amaçlarına göre üç kısma ayrılır. Bunlar açma - kapama vanaları, kontrol vanaları ve emniyet vanalarıdır.

Açma - kapama vanası; Borudaki sıvının istenilen pozisyonda olup olmadığını kontrol eder. Farklı sıvıların karışmasını engeller veya sağlar. Acil bir durumda sıvı akışını kapatın. Ayrıca çeşitli proseslerde sıvıların taşınmasını garanti eder. Birçok farklı türü vardır. Bunlara sürgülü vanalar, diyaframlı vanalar, çek valf vanalar, kelebek vanalar, sürgülü vanalar, küresel vanalar glob ve plug vanalar denir.

Kontrol valfi, hattaki sıvı miktarını ayarlamanıza ve yönü değiştirmenize olanak tanır. Akışkanlar proseslerde bu şekilde kullanılır. Sıcaklık, basınç, seviye ve akış kontrolörleri sağlanır. Ayrıca enerji tüketimi ile üretilen sıcak su, soğuk su, buhar, gaz, sıcak su gibi akışkanlar enerji kaybı olmadan taşınabilir ve kontrol edilebilir.

Emniyet vanaları; küresel vanalar, ağır hizmet tipi kelebek vanalar, segment vanalar, küresel vanalar çalışma prensibi basit olacak şekilde tasarlanmıştır. Prosesinde belirlenen limitler aşıldığında oluşan kuvvet emniyet valfini açar. Değer normal seviyelere döndüğünde emniyet valfi kapanır. Endüstride yaygın olarak basınçlı kaplarda ve yüksek basınçlı boru hatlarında aktif olarak kullanılmaktadır.

Endüstriyel Vana Kullanım Alanları

Valf hem günlük hayatta hem de endüstriyel üretim alanında aktif olarak kullanılmaktadır. Başlıca uygulama alanları şunlardır: Gıda üretim tesisleri, gemi inşa tesisleri, doğalgaz boru hatları, ısıtma ve soğutma hatları, su ve kanalizasyon tesisleri, havalandırma sistemleri, yangın söndürme sistemleri, enerji santralleri, kimya ve petrokimya tesisleri, gaz ve egzoz boruları, boru sistemleri, sıhhi tesisler, makine mühendisliği projeleri, su tesisleri diye sıralamak mümkündür. Görüldüğü gibi birçok alanda hayatımızı doğrudan veya dolaylı olarak etkileyip hayatımızın içinde oldukları görülmektedir.

Endüstriyel vana çeşitleri incelemek ve satın almak için https://smstork.com/ sitesini inceleyebilirsiniz.