Nebati, yıl içi ekonomik büyüme, cari açık, işsizlik, istihdam verilerinin yanı sıra EYT'nin yürürlüğe gireceği tarihi kamuoyu ile paylaştı.
Bakan Nebati; istihdam ve işsizlik hakkında, "İkinci çeyrek itibarıyla yüzde 7,6 büyüme oranıyla Türkiye OECD'de en hızlı büyüyen ülkeler arasında yer aldı. Türkiye, yeni iş imkanları oluşturmada OECD ülkeleri arasında açık ara ilk sırada yer almayı başarmıştır. Toplam istihdam seviyesi Eylül itibarıyla 31,4 milyon kişiyle tüm zamanların zirvesine ulaşmıştır. Ağustos ayı itibarıyla işsizlik oranı son 8 yılın en düşük seviyelerine gerileyerek yüzde 9,9 olmuştur" şeklinde konuştu.

Enerji ithalinin cari açıkta oluşturduğu dengesizliğe değinen Nebati, "Cari işlemler dengesi enerji ithalatı kaynaklı açık verirken enerji hariç cari denge fazla verme eğilimini sürdürmektedir. Enerji ve altın hariç değerlendirildiğinde cari işlemler dengesi, Ağustos ayında yıllıklandırılmış olarak 41,2 milyar dolar fazla veriyor olacaktır. Uluslararası rezerv pozisyonumuzu güçlü tutmak önceliklerimiz arasında yer almaktadır. TCMB brüt rezervleri yılbaşına göre 3 milyar doların üzerinde artarak 28 Ekim itibarıyla 114,2 milyar dolar seviyesine ulaşmıştır" açıklamasında bulundu.
Türkiye'nin büyüme hedefi ile ilgili Nebati, "2022 yılının ikinci yarısına ilişkin öncü göstergeler küresel yavaşlamanın da etkisiyle ılımlı büyümeye işaret etmekte olup, yıl geneli için yüzde 5 oranında bir büyümenin gerçekleşmesini öngörüyoruz. 2023 yılında da dengeli görünümünü koruması beklenen ekonomik büyümenin yüzde 5 olması hedeflenmektedir" dedi.

Üçüncü torba yasayla Aralık ayında EYT Meclis'e intikal ettirilerek, yeni yılda da maaşların ödenmesi bekleniyor. Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, EYT'nin yürürlüğe gireceği tarihe ilişkin 15 Ocak 2023'ü işaret ederek yürürlüğe gireceği tarihi açıkladı.  Bu doğrultuda hazırlıkların devam ettiği belirtildi.