FIFA Dünya Kupası, Katar’da düzenlenecek ve ev sahibi Katar ve Ekvador arasındaki karşılaşma ile 21 Kasım’da başlayacak. 2022 Dünya Kupasında önde gelen teknolojiler ve yenilikler yer alacak.

2022 Dünya Kupası'nın 5 milyar kişi tarafından izlenmesi bekleniyor

FIFA Başkanı Gianni Infantino’nun açıklamasına göre Katar Dünya Kupası 2022 spor tarihinde en çok izlenilen etkinlik olacak. ExpressVPN’in canlı maç izleme trendlerine göre, Türkiye’de en çok çevrimiçi canlı takip edilen spor dalının futbol maçları olduğu düşünüldüğünde, FIFA Dünya Kupasının da izlenme rekorları kırmasını bekleyebiliriz.

 2-8

Yarı Otomatik Ofsayt Tespit Teknolojisi ve Al Rihla

FIFA’nın açıklamasına göre, 2022 Dünya Kupasında gerçekleşecek olan karşılaşmalarda yarı-otomatik ofsayt tespit teknolojisi kullanılacak. Bu teknoloji stadyum çatısı altına yerleştirilen 12 kamera sayesinde her futbolcunun yüz ve kol/bacaklarına odaklanan veri noktaları ile oyuncuların maçın herhangi bir dakikasındaki pozisyonlarını doğru bir şekilde elde etmek için kullanılacak. Bu teknoloji, saniyede 50 kere veri paylaşacak.

Al Rihla, Arapça’da ‘’Yolculuk’’ anlamına geliyor. Resmi 2022 FIFA Dünya Kupası topu Al Rihla, saniyede 500 kez veri paylaşabilecek. Bu iki teknolojiden elde edilen veriler ve kullanılacak ileri derece algoritmalar ile potansiyel ofsaytlar sistematik olarak video yetkililerine gönderilecek. Yetkililerin ofsaytı onaylaması durumunda Video Yardımcı Hakem (VAR) bilgilendirilecek. Bütün bu işlemler maç sırasında birkaç saniye içinde gerçekleşecek. Ayrıca, maç sırasında incelenmesi gereken pozisyon anlarının 3D animasyonu oluşturulacak. Bu animasyonlar stadyumda veya canlı yayında yayınlanabilecek.

2022 Dünya Kupasında Katar Stadyumunda Kullanılacak Teknolojiler

Hava Temizleme ve Soğutma Sistemi

Stadyumdaki soğutma teknolojisi ile saha ve seyirci alanındaki hava sıcaklığı 26 derecede tutulacak. Kullanılan bu soğutma sistemi ile stadyumdaki kişi sayısına göre hava sıcaklığı ayarlanabilecek. Ayrıca, stadyumdaki hava devamlı olarak temizlenecek.

Aydınlatma için Güneş Panelleri

Katar, stadyumların ışıklandırması için stadyumda güneş panelleri kullanıyor. Işıklandırma için ayrıca enerji tasarruflu, çevreye duyarlı ve daha uzun ömre sahip olan LED ışıklandırmalar kullanılıyor.

Daha Az Enerji Kullanımı

FIFA Dünya Kupası Katar’da kullanılacak olan stadyumlar dünya genelindeki stadyumlara göre çok daha az enerji harcayacak. Bunun sebebi stadyumların zarf şeklindeki tasarımından kaynaklanıyor.

Güneş Enerjili Wi-Fi ve Şarj Noktaları

ElPalm adı verilen rüzgar türbinleri güneş enerjisi panellerine ve iki yüzlü güneş pillerine sahip panelleriyle ziyaretçilerin hem Wi-Fi’a bağlanmalarını hem de telefonlarını şarj etmelerini sağlayacak.

Doha Genelinde Sensörler

Dünya Kupası 2022 ev sahibi olması sebebiyle Katar’ı 1,5 milyon kişinin ziyaret etmesi bekleniyor. Ziyaretçiler için Ziyaretçilerin Doha’da rahatlıkla ve yönlerini kaybetmeden gezebilmeleri için şehre sensörler yerleştiriliyor. Bu sensörler akıllı telefon uygulaması ile metro, taksi, trafik hakkında gerçek zamanlı bilgiler sağlayacak ve stadyum giriş-çıkış noktalarını bile gösterecek.

NavBuddy Qatar uygulaması kolaylıkla kalabalık ortamlarda yön bulunabilmesi için ziyaretçilerin kullanımına sunulacak.

2022 Dünya Kupası milyarlarca kişi tarafından izlenecek ve gelişmiş spor teknolojilerine ev sahipliği yapacak.