Turuncu file ve fileli köşe inşaatlarda kullanılan, başarılı uygulamalar yapılmasını sağlayan malzemelerdir. Söz konusu malzemelerin kullanımından optimum fayda elde etmek için kaliteli malzemeler seçilmeli ve kaliteli işçilikle uygulanmalıdır. Sıva Filesi ürün yelpazesi içerisinde yer alan turuncu file ve fileli köşe modelleri arasından seçim yaparak siz de kaliteye en uygun fiyatlarla sahip olma ayrıcalığını yaşayabilirsiniz.
Dış cephe mantolama sistemlerinde köşelerde destekleyici olarak kullanılmakta olan yardımcı elemanlar arasında fileli köşe yer alır. Köşe filesi olarak da bilinen fileli köşe profili, mantolama sistemlerinde pencere, kapı ve pencere köşelerinde kullanıma uygun yapısıyla dikkat çeker. Geri dönüşüm ya da orijinal PVC ham maddeden plastik profil üzerine dilimlenmiş sıva filesi, sıcak başta olmak üzere çeşitli yöntemlerle yapıştırılarak köşe filesi elde edilebilir.
Çatlama riski son derece yüksek olan köşeler bunun yanı sıra rüzgara ve diğer mekanik zorlanmalara fazlasıyla maruz kalırlar. Bu tür durumlara karşı koruma sağlanması için dış cephe mantolama uygulamalarında köşe profili kullanılması gerekir. PVC fileli köşebent ve alüminyum köşebent olarak ikiye ayrılan köşe profilleri son derece geniş kullanım alanına sahiptir. Piyasada yüksek kullanım sıklığına sahip olarak öne çıkan fileli profiller aynı zamanda yanlış uygulama riskini azaltmaya yardımcı olur. Bu tür köşebentlerde köşe profilinin filesiyle yapılan sıvanın filesi kusursuz bir şekilde üst üste biner. Bu sayede tam bir bütünlük sağlanır.
Korozyona ve alkali ortama dayanıklılık konusunda gerekli kriterleri sağlayan bir malzeme olan fileli köşebent sağladığı konforla öne çıkar. PVC fileli açılı köşe profil yapılarda 0 ila 180 derece açılarda, dış ya da iç köşelerde ısı yalıtım levhalarının yapıştırılmasının ve dübellenmesinin ardından uygulanır. Sağlam, düzgün ve keskin hatlar elde edilmesi amacıyla ilk kat sıvanın üzerine çelik malayla tutturulur ve ikinci kat sıva yapılarak bitirilir. Fileli olarak üretildikleri için ilk ve ikinci kat sıvalar arasında bütünlük sağlanmasına katkıda bulunurlar.
Fileli Köşe Nerelerde Kullanılır?
Fileli köşe modelleriyle ve pencere ve kapı gibi köşelerin dayanımını artırmak ve dikliğini sağlamak için kullanılan PVC esaslı köşe profilidir. Yüksek alkali dayanım özelliğine sahip olan file ve özel delikli PVC köşe profilinin birleşmesiyle oluşan fileli köşe; duvar köşelerinde düzgün bir bitiş elde etmeye ve olası çatlama riskini azaltmaya yardımcı olur.
Bina köşelerinin, kapı kenarlarının ve pencerelerin olası mekanik hasarlara karşı korunması ve sıva katında düzgünlük sağlanması noktasında fileli köşe kullanımı önemli ölçüde fayda sağlar. İç cephelerdeki duvarlarda, dış köşelerin her iki tarafından olmak kaydıyla kullanılan fileli delikli köşe profilleri sahip oldukları file bağlantılar sayesinde alçı ve sıva gibi yapıştırıcıların kullanılmasıyla sağlam bir tutuş sağlarlar. Böylece bir yandan dış köşelere karşı dayanıklılık kazandırılmış bir yandan da düzgün ve estetik bir görünüm elde edilmiş olur.
Mantolama sistem uygulamalarında bina kenarlarıyla köşeleri, pencerelerle kapı kenarları çatlama riski en yüksek ve mekanik zorlanmanın en fazla olduğu bölgelerdir. Söz konusu alanlarda hem düzgün hem darbelere karşı dayanıklı köşeler elde etmek için mantolama köşe filesi kullanılır.
Yüzeye ince bir kat sıva çekilir. Daha sonra mantolama köşe filesi ilk kat sıva harcının içine yerleştirilir. Ardından üzerinde donatı filesi yerleştirilir. Fileli köşe profilinin kullanılması durumunda hem işçilik maliyeti hem harcanan zaman azaltılabilir. Farklı nedenlere bağlı olarak montaj sırasında ortaya çıkması olası yanlış uygulama risklerini de minimize eder.
Isı yalıtım sistemlerinde, pencerelerde ve diğer bina köşelerinde fileli köşe modelleri kullanılabilir. PVC profiller üzerine cam tülünden imal edilmiş sıva fileleri çeşitli yöntemlerle yapıştırılarak fileli köşebent elde edilebilir. Dış cephe mantolama uygulamaları sırasında fileli köşebent uygulamasının ardından ısı yalıtım sıvası uygulaması yapılabilir. Isı yalıtım sıvası, yapının dış cephesinin en üst bitiş noktasından aşağı doğru uygulanarak gerçekleştirilmelidir. File sıva uygulaması sırasında sıva kurumadan önce donatı filesi olarak da bilinen alkali dayanımlı ısı yalıtım filesi yukarıdan aşağı doğru uygulanır.
Uygulama sırasında dikkat edilmesi gereken konulardan biri, donatı filesinin ısı yalıtım levhasına gömülmemesidir. İkinci kat sıva kuruduktan sonra malayla mineral sıva olarak da bilinen çimento esaslı dekoratif sıva uygulamasına geçilir. Tüm bu işlem adımları tamamlandıktan sonra silikonlu dış cephe astarı uygulanır ve son adımda dış cephe boyama işlemi yapılır.
Yapılacak mantolama uyguları, yapıların ısı kayıplarının önlenmesinde kritik bir rol oynar. Yapının dış yüzeyine uygulanacak olan mantolama işlemi mutlaka alanında uzman ve deneyimli profesyoneller tarafından yapılmalıdır. Mantolama uygulamasından yüksek performans sağlanabilmesi için tüm adımlarla kaliteli işçilik olmazsa olmazdır.
Mantolama uygulamasına başlanmadan önce, dış cephe yalıtım çalışmalarına zarar verebilecek ve yalıtımı olumsuz yönde etkileyebilecek olası riskleri ortadan kaldırmak gerekir. Zaman içinde dökülmeye yüz tutan boyalar, vida, çanak anten ve benzer unsurlar kusursuz bir manto çalışması yapılması noktasında önemli olumsuzluklara yol açabilir.