Gıda alerjisine neden olan gıdalar tüketildiğinde kişide bazı belirtiler ortaya çıkar. Peki, Gıda alerjisi belirtileri nelerdir, tedavisi nasıl yapılır?
Gıda alerjisi nedir?
Gıda alerjisi, vücudunuz belirli gıdalardaki proteinlere aşırı tepki gösterdiğinde ortaya çıkar. Bu aşırı reaksiyona alerjik reaksiyon denir.
Gıda alerjisine neden olan gıdalar nelerdir?
Her türlü besine alerjiniz olabilir. Sekiz çeşit gıda, tüm gıda alerjilerinin yaklaşık %90'ını oluşturur. Bu yiyecekler şunlardır:
- Yumurta
- Balık
- Süt
- Yer fıstığı
- Kabuklu deniz ürünleri
- Soya
- Fındık
- Buğday
Besin alerjileri ne kadar yaygındır?
Gıda alerjileri 50 milyondan fazla kişiyi etkiliyor. Yetişkinlerin yaklaşık %4'ünde gıda alerjisi vardır. Besin alerjileri çocukların %6'sını etkiler.
Besin alerjileri vücudumu nasıl etkiler?
Bağışıklık sisteminiz zararlı bakteri ve virüsleri tespit edip yok eder. Bir gıda alerjiniz olduğunda, bağışıklık sisteminiz yanlışlıkla bir gıda proteinini zararlı bir şey olarak tanımlar. Bu proteinle temasa geçmek alerjik reaksiyonu tetikler.
Gıda alerjisi neden olur?
Besin alerjilerine ne sebep olur? Gıda alerjileri ailelerde görülme eğilimindedir. Saman nezlesi veya egzama gibi başka alerjik durumlarınız varsa, gıda alerjisine sahip olma olasılığınız daha yüksek olabilir. Astımınız varsa gıda alerjisi yaşama olasılığınız da daha yüksektir.
Gıda alerjisi belirtileri nelerdir?
Genellikle yemekten sonraki iki saat içinde gıda alerjisi belirtileri yaşarsınız. Besin alerjilerinin belirtileri hafiften şiddetliye kadar değişebilir. Alerjik reaksiyonunuz varsa aşağıdakilerle karşılaşabilirsiniz:
- Kurdeşen veya deri döküntüsü.
- Dudakların veya göz kapaklarının şişmesi.
- Ağız ve boğazda kaşıntı, dilin şişmesi.
- Ses kısıklığı, yutma güçlüğü.
- Öksürük, hırıltı veya nefes darlığı.
- Karın ağrısı, kusma, ishal.
- Baş dönmesi veya bilinç kaybı.
Besin alerjileri nasıl tedavi edilir?
Gıda alerjisi tedavi yöntemleri vardır. Hangi gıdalara alerjiniz olduğunu bildiğinizde, en iyi yaklaşım, bu gıdaları diyetinizden kesinlikle çıkarmak ve kazara yutma ve reaksiyon durumunda epinefrin otoenjektörleri de dahil olmak üzere acil durum ilaçlarını her zaman hazır bulundurmaktır. Epinefrin otoenjektörünü kullandıktan hemen sonra acil tıbbi yardım istemek önemlidir. Gıda alerjinizi belirten bir tıbbi uyarı kimliği takmanız da tavsiye edilir.
Sağlık uzmanınız alerjik reaksiyon belirtilerinizi azaltan ilaçlar reçete edebilir.