Giresun’da bu yıl olumsuz hava şartları nedeniyle geciken fındık hasadının ardından üreticilerin kurutma mesaisi de zorlu geçiyor.
Sahil kesimlerinde etkili olan yağışlar nedeniyle ürünlerini kurutmakta güçlük çeken bazı üreticiler, daha uygun hava koşulları bulabilmek amacıyla yaylalara yöneldi.
Ancak yaylalarda da sis ve yağışın etkili olması, üreticilerin planlarını bozdu.
ÜRETİCİLER ÇÖZÜMÜ YAYLADA ARADI
Giresun’un İnişdibi köyünde fındık üreticiliği yapan Ali Kemal Yılmaz da ürünlerini kurutabilmek için Kulakkaya Yaylası’na çıkan üreticiler arasında yer aldı.
Yılmaz, bu yıl hava şartlarının fındığın olgunlaşma sürecini geciktirdiğini, hasadın da buna bağlı olarak ileri tarihlere sarktığını söyledi.
Sahilde yağışların devam etmesi üzerine fındıklarını yaylada kurutmayı planladıklarını belirten Yılmaz, burada da bekledikleri güneşli havayı bulamadıklarını ifade etti.

SİS VE YAĞIŞ KURUTMAYI ZORLAŞTIRDI
Kulakkaya Yaylası’nda etkili olan sisli ve yağışlı hava nedeniyle üreticiler fındıklarını kurutmakta güçlük çekiyor.
Kurutma sürecinin uzaması, ürün kalitesinin korunması konusunda da üreticileri endişelendiriyor.
Yılmaz, “Görüldüğü gibi fındığımızı kurutamadık. Sahilde yağmur var denildi, yaylaya çıktık. Burada da günlerdir hava sisli, kurutamıyoruz.” dedi.
“HASAT DA KURUTMA DA GECİKTİ”
Bu yılın üreticiler açısından zor geçtiğini belirten Yılmaz, “Bu yıl havalar yağmurlu gittiği için ne fındık zamanında olgunlaştı ve hasat yapılabildi ne de şimdi kurutabiliyoruz.” ifadelerini kullandı.
Kendisinin yanı sıra birçok üreticinin de yaylalara çıkarak çözüm aradığını söyleyen Yılmaz, hava şartlarının değişmesini beklediklerini belirtti.
ÜRETİCİNİN GÖZÜ GÜNEŞLİ HAVADA
Fındığın uygun şartlarda kurutulamaması halinde kalite kaybı yaşanabileceğinden endişe eden üreticiler, yağışların sona ermesini bekliyor.
Sahilde yağmur, yaylada ise sis ve yağışla karşılaşan üreticiler, ürünlerini güvenli şekilde kurutabilmek için güneşli ve kuru havanın bir an önce etkili olmasını istiyor.





