Görme yetisini kaybetmeye başlamış veya tamamıyla kaybetmiş bir gözde zaman içerisinde kayma gelişebilir. Göz, görme fonksiyonunun gerçekleştirmediğinde beyin bu göz üzerinde kontrol sağlayamaz ve gözdeki güçlü olan kasa göre belirli bir yöne doğru göz kayması görülebilir. Bu durum kişilerin 2 gözü arasında bulunan paralelliği kaybetmesine neden olabilir ve beraberinde estetik kaygıları getirebilir. Görmeyen gözde şaşılık ameliyatı sayesinde gözler arasındaki paralellik yeniden sağlanabilir. Ameliyat, görme yeteneğinde bir değişiklik yaratmasa da kayma problemini gidererek estetik kaygıları ortadan kaldırabilir.

Görmeyen Gözde Şaşılık Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Diğer gözlerdeki şaşılık ameliyatlarından farklı olarak görmeyen gözde göz kayması ameliyatı daha hassas bir yaklaşım gerektirir. Gözler arasındaki paralelliğin ciddi ölçüde sağlanabilmesi için doktor ameliyat öncesinde hangi kaslara müdahale edeceğini doğru şekilde belirlemelidir. Görmeyen gözde şaşılık ameliyatının başarı olma olasılığına yönelik riskler bulunsa da bu tür vakalarda göz kaymasının farklı bir tedavisi genellikle mümkün değildir.

Göz kayması ameliyatı ameliyathane ortamında lokal veya genel anestezi etkisi altında gerçekleştirilebilen bir ameliyattır. Ameliyat sırasında kayma görülen göz üzerinde işlemler uygulanır. Göz küresine herhangi bir kesi açılmadan özel yöntemler ile göz kaslarına müdahaleler gerçekleştirilir. Yapılan müdahaleler sırasında gözün kaymasına neden olan güçlü kasın gücünün azaltılmasına ve diğer yönde bulunan zayıf kasların ise güçlendirilmesine odaklanılır. Minimal ve dikkatli işlemler gerçekleştirilerek gözün doğru şekilde hizalanması sağlanır. Bir ila bir buçuk saat içerisinde işlem tamamlanır.

Şaşılık ameliyatı sonrasında hasta aynı gün içerisinde eve taburcu edilebilir. Göz, enfeksiyon riskini önlemek adına ameliyat sonrasındaki ilk gün kapalı tutulur. Ertesi gün doktor tarafından gerçekleştirilen muayene sırasında açılır. Kişiler ilk bir hafta istirahat etmeli, sağlık durumlarını göz önünde bulundurarak bir hafta ila 10 gün sonrasında iş veya okul hayatına geri dönebilirler.

Görmeyen Gözde Göz Kayması Tedavi Edilmezse Ne Olur?

Şaşılık her yaşta ve her sağlık durumunda müdahale edilmesi gereken bir sağlık problemidir. Özellikle görmeyen gözlerde cerrahi müdahaleler haricinde etkili bir şaşılık tedavisi bulunmamaktadır. Beyin, görme kaybı gerçekleşen bir göz üzerinde kontrol gerçekleştirmez. Bu durumun beraberinde göz kayması gelişirken şaşılık zaman içerisinde ilerleyebilir. Kayma derecesi her geçen zamanla artabilir ve kişinin daha rahatsız olduğu bir boyuta ulaşabilir. Bu nedenle şaşılık teşhis edilmesi halinde kayma derecesi ilerlemeden müdahale edilmesi ameliyat başarısını arttırabilir.

Şaşılık Ameliyatı Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Şaşılık ameliyatı her yaş grubuna uygulanabilen genel olarak güvenli kabul edilen bir ameliyat türüdür. Her ameliyatta olduğu gibi şaşılık ameliyatının da bazı komplikasyon riskleri bulunur. Ancak doktor tarafından reçete edilen ilaçların doğru bir şekilde kullanılması ve istenilen sıklıklarda muayene gerçekleştirilmesiyle komplikasyon riski minimum düzeye indirilebilir. Ameliyat sonrasında hastanın göz ve göz çevresi hijyenine dikkat etmesi de yine riski minimum seviyeye düşürür.

Şaşılık ameliyatı sırasında anestezi etkisinden kaynaklı olarak herhangi bir ağrı veya acı hissedilmez. Ameliyat sonrasında ilk birkaç gün içerisinde gözde kızarıklık ve batma gibi şikayetler gelişebilir. Gerek kullanılacak ilaçlar gerekse iyileşme süreciyle birlikte bu şikayetler azalarak kaybolur.

Şaşılık ameliyatı sonrasında ağır egzersizlerden veya darbe alma riski bulunan aktivitelerden belirli bir süre kaçınılmalıdır. Özellikle ilk ay boyunca daha bireysel ve düşük tempo sporların yapılması önerilir.

Rahat ve Şık Moda Dünyası Modelleri Rahat ve Şık Moda Dünyası Modelleri

Gözün kayma derecesinin ileri olduğu vakalarda ameliyat 2 aşamaya bölünebilir. Tek ameliyat sırasında belirli göz kaslarına müdahaleler gerçekleştirildiğinden çok sayıda sinire ve kasa müdahale edilecek olan ameliyatlarda ameliyat farklı aşamalara ayrılabilir. Bu durum ameliyat öncesinde doktor tarafından belirlenir.

Başarılı bir ameliyat süreci geçirebilmesi için ameliyat süreci alanında uzman bir hekim tarafından yönetilmelidir. Doğru müdahaleler ile istenilen sonuca ulaşılabilir.

Editör: Özge Özkan