Gül çayı fitokimyasallar içerir ve sağlık açısından birçok faydası vardır. Peki, gül çayının sağlık için 8 büyük faydası nelerdir?

Gül çayı fitokimyasallar içerir ve sağlık açısından birçok faydası vardır. Kanıtlar, gül çayının adet ağrısını hafifletebileceğini, stresi azaltabileceğini, sindirimi iyileştirebileceğini, kaygıyı hafifletebileceğini, gevşemeyi teşvik edebileceğini ve diyabetin yönetilmesine yardımcı olabileceğini düşündürmektedir.

Gül Çayı İçmenin Faydaları Nelerdir?

Gül çayı faydaları birçok kişi tarafından merak edilmektedir. Gülün yoğun aroması ve müthiş rengini alan gül çayının sağlık için en önemli 8 faydasını sizler için derledik.

Gül çayının yaygın olarak kabul edilen bir özelliği de antioksidan kapasitesidir. Gül çayının adet sağlığını iyileştirdiği ve kaygı, ağrı ve iltihaplı hastalıkları azalttığı düşünülmektedir. İşte, gül çayı faydaları…

1.Adet ağrısını azaltır

Adet krampları çoğu kadın için önemli bir sorun olabilir. Gül çayı faydaları arasında, adet sancılarını azalttığı ve aşırı kanamanın önüne geçtiği görülmüştür.

2.Sindirim sistemini düzenler

Gül yaprakları sindirim problemlerini tedavi etmek için geleneksel tıpta kullanılmıştır. Genellikle mide sorunlarını çözmek için bazı ülkelerde gül yaprakları yenir. Gül çayı içerek kabızlıktan kurtulabilirsiniz.

3.Kilo verdirir

Gül çayı iltihapla savaştır. Böylece kilo vermeyi kolaylaştırır.

4.Diyabeti yönetir

Gül çayı tüketen kişilerde diyabet hastalığı çok sık görülmez. Bu çay, kan şekeri düzeylerini düşürmeye yardımcıdır.

5.Anksiyeteyi azaltır

Gül çayı içmek stres ve kaygıyı hafifletmeye yardımcı olabilir. Çay, bu konuda yardımcı olabilecek anti-inflamatuar maddeler içerir.

6.Saçları uzatır

Gül yaprakları, özellikle beyaz ve pembe güllerinkiler, mükemmel antioksidan ve anti-alerjik özelliklere sahiptir. Güney Kore'de yapılan bir araştırma, beyaz gül yapraklarının tüylü hücrelerde lipit ve protein oksidasyonunu azalttığını bulmuştur. Bu da saç, kaş ve kirpik uzatmak için gül çayını ideal bir çözüm haline getirir.

7.Kanser riskini azaltır

Gül çayı faydalarından biri de antioksidan ve anti-mutajenik özelliklere sahip olduğundan kanseri önlemeye yardımcı olmasıdır.

8.Mikropları önler

Bazı gül çeşitleri, antimikrobiyal özellikleri açısından incelenmiştir. Gül yapraklarındaki flavonoidler, tanenler, fenolik asitler ve karotenoidler antimikrobiyal etkilerinden sorumludur.

Gül yaprakları, birkaç bakteri türüne karşı inhibe edici bir etki göstermiştir. Bunlar arasında Staphylococcus epidermidis, S. aureus, Bacillus subtilis, Micrococcus luteus, Escherichia coli, Klebsiella pneumoniae, Pseudomonas aeruginosa, Proteus mirabilis yer alır. Ayrıca bazı maya türlerinin büyümesini de geciktirmişlerdir.

Editör: Didem Bektaş